Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ayvalık ve Gömeç arasındaki altın madeni için ÇED süreci sonlandırıldı | Özer Akdemir

Ayvalık ve Gömeç arasındaki altın madeni için ÇED süreci sonlandırıldı | Özer Akdemir

Ayvalık Gömeç arasındaki maden işletmesinin ÇED süreci sonlandırıldı. Adını anmadan altın-gümüş madenciliği yapma planı orman ve tarım müdürlüklerine takıldı.

Balıkesir’in Ayvalık ve Gömeç ilçeleri arasındaki bölgede işletilmek istenen altın-gümüş madeni projesinin ÇED süreci sonlandırıldı. Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılan açıklamada projenin Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün olumsuz görüşleri çerçevesinde sonlandırıldığı ifade edildi.

ŞİRKETİN SON HAMLESİ DE İŞE YARAMADI

Aynı bölgede Oremine Mad. San. Tic. AŞ. tarafından yapılan “Altın- Gümüş Madeni Açık Ocak” başvurusu 2016 yılında yöre halkının ve çevre örgütlerinin itirazları sonrası geri çekilmişti.  2017 yılında ise Uludoru Mad. San. Tic. Aş tarafından alınan satın projeye Valilik tarafından önce “ÇED Gerekli değildir” kararı verilmiş, itirazlar ve Orman Müdürlüğünün olumlu görüş yazısı vermemesi sonucu bu karar da geri çekilmişti. Şirketin ruhsat tarihinin bitimine bir yıl kala projede değişikliğe giderek “kapalı ocak projesi” adı altında yaptığı yeni hamle de işe yaramadı. Yeni bir adım atması burada yaşanacak doğa tahribatını gizlemek değiştirmeyecektir.

MADEN SAHASI ORMAN VE TARIM ARAZİSİNDEYDİ

Yapılan son değişikliklerle birlikte Ayvalık- Gömeç ilçeleri yakınlarında Hacıveliler, Kumgedik ve Kubaçlar köyleri arasında işletilmek istenen 4. grup maden ocağı projesi için toplam 1,4145222 hektar ÇED alanı planlanıyordu. Patlatmalı yer altı ocağı işletmesi şeklinde planlanan proje sahası Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni

Planında “Orman Arazisi” ve “Tarım Arazisi” olarak geçiyordu. Projeye göre maden işletmesi köy evlerine 400-500 metre kadar yakınlıkta olacaktı. Projenin iptal edilmesi için Ayvalık Tabiat Derneği tarafından Balıkesir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne gönderilen dilekçede proje tanıtım dosyasında (PTD) çıkarılması planlanan cevherin ne olduğunun bile belli olmadığına dikkat çekilmişti.

ÇIKARILACAK CEVHERİN NE OLDUĞU BİLE YAZMIYORDU

Proje için sadece IV. Grup maden denmesinin ve sadece maden grubu belirtilerek projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması kesinlikle mümkün olmadığının ifade edildiği dilekçede, “Projenin Nace kodundan ise sadece değerli metal madenciliği yapılacağı anlaşılmaktadır. Hangi madenin çıkarılacağı bir projenin olmazsa olmazıdır, sadece maden grubu belirtilerek proje kimliksiz kılınmıştır. Hangi cevherin çıkarılacağı, çıkarılacak cevherin özellikleri ve cevherleşmeye dair hiçbir bilgi vermemek suretiyle projenin gerçek çevresel etkileri göz ardı edilmiştir.” İfadeleri yer alıyordu. Dilekçede proje alanının Orman Arazisi ve Tarım Arazisi olduğu ancak bu kurumlardan ve diğerlerinden gerekli izinlerin alınmadığı da belirtiliyordu.

CEVHERİN NEREYE GİDECEĞİ DE BELLİ DEĞİLDİ

Dilekçede ayrıca PTD’deki bilgiler üzerinden projedeki eksikliklerin bazıları şöyle sıralanıyordu.

  • Cevherin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili proje alternatifleri değerlendirilmemiştir.
  • Raporda, proje kapsamında elde edilecek cevherin ocak dışına nakledileceği yazılmış, nerede işleneceği belirtilmemiştir. Çıkarılan cevherin sahada bekletilmesine ve birçok çevresel soruna neden olacaktır.
  • Talep edilen1,4145 hektar ÇED izni alanının, 2.861,67 hektarlık İşletme Ruhsatı alanından çok çok küçük olması nedeniyle projenin gerçek ve toplam etkisini değerlendirebilmesi mümkün değildir.”

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top