Ana Sayfa > Haberler > Taş ocakları Kuzey Ormanları ve tarım alanlarını tehdit ediyor!

Taş ocakları Kuzey Ormanları ve tarım alanlarını tehdit ediyor!

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi; Yayaağaç, Çengelli, Tepeköy ve Yörgüç köyleri arasında yer alan taş ocağı üretimini arttırınca tarım alanları toz bulutu ile kaplandı.

İnşaat şirketlerinin çimento ihtiyacını gidermek için Kuzey Ormanları’nı parçalayan taş ocakları sadece doğa kıyımı yapmıyor, Trakya’nın topraklarını tahrip ediyor, ürünlere zarar veriyor.

Sözcü’den Uğur Akagündüz’ün haberine göre; Tekirdağ’ın Şarköy ilçesindeki çiftçiler, bölgedeki tarım arazilerinin toz bulutuyla kaplanmasına neden olan taş ocağından şikâyetçi.

Yayaağaç, Çengelli, Tepeköy  ve Yörgüç köyleri arasında 2,5 yıldır faaliyet gösteren taş ocağının son 1 yılda üretimini artırması sonucu tarım arazilerinin olumsuz etkilenerek ürünlerin zarar gördüğü, taş ocağında çalışan kamyonların toz bulutları oluşturmasının yanında bölgedeki yollara da zarar verdiği ifade ediliyor.

İmza kampanyası başlattılar

Şarköy Ekolojik Yaşam ve Kültür Derneği, tarım arazileri olumsuz etkilenen çiftçiler ile birlikte taş ocağına karşı harekete geçerek imza kampanyası başlattı. Dernek Başkanı Hasan Erkan Karabıyık, konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken, taş ocağının faaliyetlerine son verilerek çiftçilerin zararlarının karşılanması gerektiğini söyledi.

“Tarım alanlarını mahvediyor“

Şarköy’de taş ocağı istemediklerini söyleyen Karabıyık, şöyle konuştu:

• Yayaağaç, Çengelli, Yörgüç, Tepeköy arasında kalan taş ocağı, bölgedeki tarım alanlarını mahvediyor. Çanakkale yolu için sürekli taş gönderiyorlar. Kamyonlar yolu berbat etmiş durumda. Köylünün durumu çok kötü. Biz de taş ocağına karşı mücadele ediyoruz.
  • İnanılmaz derecede toz yoğunluğu var. Köylüler bu konuda harekete geçtiler ve imza kampanyası başlattı. Konuyla ilgili bir imza kampanyası da dernek olarak biz başlatacağız. 1 ay sürecek bir kampanya olacak ve 40 bin imza bekliyoruz. Sivil toplum örgütleri ve çevre aktivistleri de mücadelemizi destekliyorlar. Mücadelemiz büyüyerek devam edecek.

“Taş ocağının faaliyetlerine son verilmeli”

• Hukuk başta olmak üzere yapmamız gereken ne varsa yapacağız. Çünkü taş ocağı, 4 köyün tarım alanlarını etkiliyor. Köylüler taş ocağından çok rahatsız. Tarım ürünlerinin üzeri bembeyaz ve ürünler çok kötü durumda. O zararın karşılanmasını da istiyoruz.
  • Söz konusu taş ocağının derhal faaliyetlerine son verilerek, bölgenin rehabilite edilmesini ve köylülerin zararlarının karşılanmasını talep ediyoruz.