Ana Sayfa > Bilim > Dünyanın herhangi bir noktasına bir yağmur damlası bırakın ve yolculuğunu izleyin

River Runner, Dünyanın herhangi bir noktasına bırakılan bir damla yağmur suyunun harita üzerinde seyahatini gösteriyor. Geçen sene ABD için geliştirilen bu program, şimdi Türkiye dahil tüm dünyada.

Diyarbakır, Çüngüs’e bir damla yağmur düştüğünde, 2 bin 315 km yol kat edip Basra Körfezi’nden denize ulaşıyor. River Runner adlı bir proje, dünyanın herhangi bir noktasına bir yağmur damlası bırakıp, bu damlanın dağlardan, tarlalardan, barajlardan geçerek, akarsulara oradan denizlere ulaştığı yolculuğu kuşbakışı izlemenize olanak tanıyor.

Veri Analisti Sam Learner’ın geliştirdiği River Runner projesi geçtiğimiz 2022 yılı içinde yayımlandığında Amerikan havzalarına odaklanıyordu. River Runner’ın küresel bir versiyonunu yakın zamanda kullanıma sunan Learner, projenin su aracılığıyla birbirimize nasıl bağlı olduğumuzu gösterdiğini söylüyor.

Avusturya Alpleri’nde bir yürüyüş sırasında atılan çöpler bir dereye karışıp Karadeniz’e karışabiliyor. Meksika körfezindeki ölü bölge ise Minesota’daki tarım ve endüstriyel hayvancılık atıklarından besleniyor.

River Runner interaktif haritasını kullanmak için yapmanız gereken oldukça kolay. Bir yağmur damlası bırakmak için haritanın herhangi bir yerine tıklayabilir veya belirli bir konum girebilirsiniz. Ardından bu noktaya düşen bir damlanın izinde süzülerek yolculuğuna eşlik ediyorsunuz.

Yolculuk sırasında ekranın sol üst köşesinde daha küçük bir iç harita tüm rotayı gösterirken,sağ üst köşede bir bilgi paneli alınan toplam mesafenin yanı sıra su kütlelerinin bulunduğu başlangıç ve bitiş noktalarını gösteriyor.

Sam Learner projeyi geliştirme hikayesini burada anlatıyor. Mapbox altyapısını kullanan proje, USGS Water, Geoconnex ve NLDI API’nin desteğiyle geliştirilmiş.

İklim Gazetesi