Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Alaşehir yine jeotermal kıskacına sokuluyor: 7 bölgede birden JES projesi için ÇED süreci başlatıldı!

Alaşehir yine jeotermal kıskacına sokuluyor: 7 bölgede birden JES projesi için ÇED süreci başlatıldı!

Manisa, Alaşehir ilçesi, Türkmen, Baklacı, Akkeçili, Selce, Tepeköy, Ilgın ve Işıklar mevkiinde yapılması planlanan Özmen-3 JES, Özmen-4 JES, Özmen-5 JES, Özmen-6 JES, Özmen-7 JES, Özmen-8 JES projesi ile ilgili ÇED süreci başladı. 7 bölgede yapılacak 7 ayrı proje için 27 Ağustos 2020 tarihinde Halkın Katılımı Toplantısı yapılacak.

Türkiye’nin tarım cenneti olarak bilinen Manisa ovasında tarım bölgelerinn başlıcası olarak yer alan Alaşehir ilçesi “üzüm diyarı” olarak da biliniyor. Aynı zamanda “büyük ova statüsü” ile Koruma Alanı kapsamına alınan bir bölge olmasına rağmen,jeotermal enerji santrali uygulamaları nedeniyle Alaşehir ilçesi tarımın adeta can çekiştiği bir yer haline geldi. Manisa’da bir zamanlar Üzüm Festivali ile ünlenen Alaşehir ilçesi şimdi ise “JES mağduru” olarak anılıyor.

Kemaliye köyü yakınlarında Enerjeo şirketinin kuyusunda meydana gelen patlamada yöredeki çiftçilerin bağları ciddi zararlar görmüştü.

Geçtiğimiz yıl ve önceki yıllarda meydana gelen jeotermal patlamalar nedeniyle de gündeme gelen ciddi zararlar nedeniyle tarım bölgeleri ve bağları zarar gören köylü ve çiftçiden başka, sanayi kesimi de JES uygulamalarına karşı tepkili. İlk olarak 2012 yılında yaşanan jeotermal patlamalarla gündeme gelen ve üzüm bağları ile tarım alanlarında büyük zararlar oluşan Alaşehir’de, geçen yıl Mart ayında da yine jeotermal patlamalar yaşanmıştı.

TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR YARATACAĞI AŞİKAR

Bütün bunlara rağmen Manisa valiliğince “ÇED Gerekli Değildir” kararı ile Alaşehir ilçesi için hâlâ JES projelerine izin verilmesi, yöre halkı ve çevreciler tarafından hem hukuka, hem de vicdana aykırı olarak görülüyor. Bu nedenle de son olarak Alaşehir’in Tepeköy ve Baklacı mahalleleri ova mevkiinde Enerji Üretim A.S tarafından yapılması planlanan ve Valilikçe “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen Özmen 4 JES (19,9 MWe) projesinin iptali talebiyle ile Alaşehir Ziraat Odası başkanlığı tarafından dava açılmıştı. Manisa 2.İdare Mahkemesi, dava dosyasının incelenmesi sonrasında Alaşehir ilçesinde yapılmak istenen JES ile ilgili açılan iptal davasında ilk olarak “yürütmeyi durdurma” kararı verdi

Avukat Akın Yakan’ın açıklamasına göre; “ÇED Gerekli Değildir” kararını “hukuka aykırı” bulan mahkeme heyeti, projelerde salt kapasite artısının dikkate alınmasının çevrenin korunması, sürdürülebilir çevre ve kalkınma ilkeleri ve kamu yararı ile bağdaşmadığı, verilen kararın hukuka uygun olmadığı kanaatine vararak “yürütmenin durdurulması” kararı verdi. Avukat Yakan’ın bugün yaptığı açıklamaya göre ise; mahkeme bu kez de “ÇED Gerekli Değildir” kararı hakkında “iptal edilmesi” kararı verdi.

TARIM ARAZİLERİ ŞİRKETLERE Mİ TAHSİS EDİLİYOR?

Bütün bu gerçeklere rağmen JES mağduru Alaşehir‘in halen JESlerin kıskacından kurtulamadığı, yeni JES projeleri ile kuşatıldığı görülüyor. Son olarak Alaşehir’de 7 ayrı bölgede 7 JES projesi için ÇED süreci başlatıldığı, projeler için 27 Ağustos tarihinde halkın katılımı toplantısı yapılacağı resmi olarak duyuruldu.

Edinilen bilgiye göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinde 11.08.2020 tarihinde yapılan duyuruda “MANİSA ili ALAŞEHİR ilçesi sınırları içerisinde SİS ENERJİ ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan TEPEKÖY JEOTERMAL ENERJİ SANTRALLERİ (Toplam Kurulu Güç: 119,3 MWm/116,9 MWe ;Özmen-3 JES, Özmen-4 JES, Özmen-5 JES, Özmen-6 JES, Özmen-7 JES, Özmen-8 JES ve I-1 ve Ö-1 ile Ö-90 arası kuyular dahil) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır.Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 27/08/2020 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir.ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya MANİSA Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve MANİSA Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.” şeklinde açıklama yapıldı.

Mevcut ve planlanan JESlerin durumunu gösteren uydu haritası
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top