Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Alaşehir’de JES projesi ile ilgili davada mahkemeden ‘yürütmeyi durdurma’ kararı

Alaşehir’de JES projesi ile ilgili davada mahkemeden ‘yürütmeyi durdurma’ kararı

Manisa’nın JES mağduru olarak bilinen, köylüden sanayiciye kadar herkesin toprakların zarar görmesi nedeniyle adeta ağladığı ilçe olan Alaşehir’de sevindirici bir yargı kararı çıktı. Manisa 2. İdare Mahkemesi, Alaşehir’de yapılmak istenen JES projesi ile ilgili iptal davasında “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Türkiye’nin tarım cenneti olarak bilinen Manisa ovasında Alaşehir ilçesi “üzüm diyarı” olarak da biliniyor. Aynı zamanda “büyük ova statüsü” ile Koruma Alanı kapsamına alınan bir bölge olmasına rağmen, bugün ise jeotermal enerji santrali uygulamaları nedeniyle Alaşehir ilçesi tarımın adeta can çekiştiği bir yer haline geldi. Manisa’da bir zamanlar Üzüm Festivali ile ünlenen Alaşehir ilçesi şimdi ise “JES mağduru” olarak anılıyor.

Geçtiğimiz yıl ve önceki yıllarda meydana gelen jeotermal patlamalar nedeniyle de gündeme gelen ciddi zararlar nedeniyle tarım bölgeleri ve bağları zarar gören köylü ve çiftçiden başka, sanayi kesimi de JES uygulamalarına karşı tepkili. İlk olarak 2012 yılında yaşanan jeotermal patlamalarla gündeme gelen ve üzüm bağları ile tarım alanlarında büyük zararlar oluşan Alaşehir’de, geçen yıl Mart ayında da yine jeotermal patlamalar yaşanmıştı.

Kemaliye köyü yakınlarında Enerjeo şirketinin kuyusunda meydana gelen patlamada İdris Şentürk adlı çiftçinin bağı sular altında kaldı.

MAHKEME: HUKUKA UYGUN DEĞİL!

Son olarak Alaşehir’in Tepeköy ve Baklacı mahalleleri ova mevkiinde Enerji Üretim A.S tarafından yapılması planlanan ve Valilikçe “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen Özmen 4 JES (19,9 MWe) projesinin iptali talebiyle ile dava açılmıştı. Açılan davanın gerekçesi olarak “bölgenin tarım bölgesi ve büyük ova statüsü ile koruma kapsamında olduğu, kurulmak istenen santralin Alaşehir Çayına da çok yakın olduğu, Alaşehir de birçok sondaj kuyusunda Alaşehir Çayına ve kanallara jeotermal atık sıvı bırakıldığı, bu nedenle anılan projenin Alaşehir Çayı için büyük bir tehlike oluşturacağı” kaydedilmişti. Ayrıca böyle bir bölgede ve mahalde JES projesi için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararında kamu yararı bulunmadığı belirtilerek projenin iptali ile yürütmesinin durdurulması talep edilmişti.

Tarımın adeta  tarım bitmiş durumda olduğu Alaşehir ilçesindeki jeotermal patlamalar nedeniyle zarar gören üzüm bağları.

Avukat Akın Yakan tarafından yapılan açıklamaya göre; Manisa 2.İdare Mahkemesi Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yapılmak istenen JES ile ilgili açılan iptal davasında “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Dava dosyasının incelenmesi sonrasında mahkeme heyeti, projelerde salt kapasite artısının dikkate alınmasının çevrenin korunması, sürdürülebilir çevre ve kalkınma ilkeleri ve kamu yararı ile bağdaşmadığı, verilen kararın hukuka uygun olmadığı kanaatine vardı.

TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR YARATACAĞI AŞİKAR

Mahkemenin “ÇED Gerekli Değildir kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır” şeklindeki kararında ayrıca projenin uygulanması durumunda telafisi güç ya da imkansız zararların doğacağının da açık olduğu vurgulanıyor. Manisa 2. İdare Mahkemesi’nin 2020/196 Esas nolu davada mahkeme heyetinin kararla ilgili açıklaması şöyle: “Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması hâlinde telâfisi güç zararlar meydana gelebileceğinden 2577 sayılı Kanun’un 27 inci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, aynı Kanun’un 20/A maddesi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere, 02/04/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi. “

ÜZÜM FESTİVALİ İLE ÜNLÜ ALAŞEHİR ŞİMDİ JES MAĞDURU!

JES’lerden salınan buharın havayı kirletmesi ve yağmurlarla üzüm bağlarını üzerine dökülmesi nedeniyle üzüm üreticileri çareyi bağlarının üzerini naylon örtü ile kapatmakta bulmuşlar.

En başta jeotermale “zararsız” gözüyle baktıklarını ama zaman geçtikçe yaşadıkları ile zararlarını anladıklarını ve çok geç kaldıklarını söyleyen köylü yurttaşlar ise oldukça dertli. Kendilerinin bugün JES mağduru durumunda olduğunu belirten yurttaşlar, “Üretimimiz yarı yarıya düştü. Jeotermaller bütün buharı havaya veriyorlar. Buradaki bağlar yavaş yavaş bitecek. Bitmeye de başladı. Buharlar yüzünden bağlarımızın üstünü örtüyoruz. Daha önce böyle bir şey yoktu. Üzüm bağlarının üstünü örttük. Kendi üstümüzü nasıl örtelim? Bu jeotermaller buradaki derelere su bırakıyorlar. Derelerin hali içler acısı. Yani anlayacağınız buralar çok kötü durumda” şeklinde dert yanıyorlar.

Jeotermalin buharlarının havaya karıştığı ve yağmur ile beraber üzümlerin üstüne düşerek üzümlerine zarar verdiğini belirten yurttaşlar, yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, bağlarındaki asmaların üzerini naylon örtü ile kapatarak çaresizlik içinde bir çare bulmaya çalışıyorlar. Ama bu da kendileri için bir başka ekstra maliyet demek.

Manisa’da yerkabuğu infilak etti!
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top