Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > 500 bilim insanından AB ve dünya liderlerine çağrı: Ağaçlar biyoyakıt kategorisinden çıkarılsın

500 bilim insanından AB ve dünya liderlerine çağrı: Ağaçlar biyoyakıt kategorisinden çıkarılsın

Dünya genelinde 500’den fazla bilim insanı Avrupa Birliği’ne yazdıkları ortak mektupla ağaçlardan elde edilen enerjinin biyoyakıt kategorisinde değerlendirilmemesi çağrısında bulundu.

Dünya genelinde 500’den fazla bilim insanı Avrupa Birliği’ne yazdıkları ortak mektupla ağaçlardan elde edilen enerjinin biyoyakıt kategorisinde değerlendirilmemesi çağrısında bulundu. Bilim dünyası bu çağrı ile AB’nin ‘yenilenebilir kaynaklar yasası’nda değişikliğe gidilmesini amaçlıyor.

Yetiştirilebilir temiz enerji kaynağı olarak kabul edilen ağaçlardan elde edilen enerjinin karbon-nötr bir kaynak olmadığı ve odun sektörünün biyoçeşitliliği ve dünya ormanlarını olumsuz etkilediği belirtildi.

Hazırlanan raporlara göre, odun yakılarak oluşan her bir kilowatt saat ısı veya elektriğin fosil yakıtlar ile elde edilen aynı miktardan iki üç kat daha fazla karbon emisyonuna neden olduğu kaydediliyor. Bunun sebebi ağaçların kömür veya petrol kadar enerji yoğunluklu olmaması. Dolayısıyla hacimsel ve ağırlık olarak aynı seviyede enerji elde etmek için daha fazla odun tüketilmesi gerekiyor.

Bu sebeple de bilim insanları AB’nin odun ticareti yapan şirketlere verdiği sübvansiyonları sona erdirmesi isteniyor.

ABD, Japonya ve Güney Kore’ye de iletildi

Mektup AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Konsey Başkanı Charles Michel gibi isimlerin yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Yoşhihide Suga ve Güney Kore Başbakanı Moon Jae-in’e gönderildi.

Yüzlerce bilim insanı ve ekonomistin altında imzası olan mektupta imzası olan bir diğer önemli isim de Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli eski Başkanı Jean-Pascal van Ypersele. Ypersele’ye göre “hatalı çözümler” karbon emisyona karşı verilen savaşı ciddi anlamda sekteye uğratıyor.

Dünyanın en meşhur iklim aktivisti haline gelen İsveçli Greta Thunberg de konuya ilişkin bir mesaj paylaşarak “İklim değişikliği ile mücadeleyi ağaçlar üzerinden yapmak için dünyanın yeterli zamanı yok” dedi.

Dünya Vahşi Yaşam Fonu örgütü (WWF) Avrupa Direktörü Alex Mason da “AB’nin biyoyakıt düzenlemelerini değiştirmeden iklim krizi ile mücadele etmek batan bir kayıktaki suları tahliye ederken bir yandan da dibine delik açmaya benziyor” diyor ve ekliyor:

“Sonuçta ne yaktığınız önemli, yaktığınız şeyin yetiştiği ormanın ne kadar sürüdürülebilir şekilde idare edildiği değil.”

Odun yakmak neden kötü bir fikir?

Her ne kadar teknik olarak ağaçlar “yenilenebilir enerji” kategorilerinde değerlendirilse de bir ağacın yetişmesi uzun yıllar sürüyor. Ağaçlar yakışmış olanlardan çıkan karbonu yeniden hapsettiği için bunun dünya için sürdürülebilir bir enerji kaynağı olduğu düşünülüyor.

Ne var ki, gelinen noktada dünyanın yeterli sayıda yeni ağacın büyümesini bekleyecek kadar vakti yok. Üretim ve tüketim arttıkça ormanlar azalmaya başlıyor.

Yıllardır kağıt ve tahta üreticileri atıklarını elektrik üretimi için dönüştürüyor ve bu şekilde bunun için özel ek kesimler olmuyordu ancak artık bu dönüşümden elde edilen enerji ihtiyaç duyulan enerji miktarı karşısında anlamsız derecede küçük kalmaya başladı.

İletilen mektupta “Eğer dünya varolan orandan sadece yüzde 2 daha fazla oranda enerjiyi ağaçlardan sağlamaya kalkarsa bu yapılanın iki katı miktarda kereste ve odun toplanmasını mecbur kılacak” denildi ve daha fazla biyoenerji kullanımının hali hazırda Avrupa’da daha fazla ormansızlaşma yarattığına dikkat çekildi.

Euronews

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top