Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Cengiz Holding’in Halilağa Projesi Için İDK Toplantısı Yapıldı

Cengiz Holding’in Halilağa Projesi Için İDK Toplantısı Yapıldı

Cengiz Holding-Truva Bakır A.Ş. tarafından Çanakkale- Bayramiç’te gerçekleştirilmek istenen ekosistemi yok edecek Halilağa Bakır Madeni Projesi, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleşti.  İDK sonucu, 10 günlük süre sonunda Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanacak.

Cengiz Holding-Truva Bakır A.Ş. tarafından Çanakkale’de yapılmak istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleşti. Bölgede ekosistemi yok edeceği sebebi ile kaşı çıkılan projenin toplantısına çevre örgütleri, odalar ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan katılarak itirazlarını yaptı.

Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’a ait Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bulunan altın-bakır madeni Cengiz Holding’e satılmış ve bu satın alma işlemi Liberty Gold tarafından borsaya bildirilerek, söz konusu projenin Cengiz Holdinge 55 milyon dolara satıldığı bilgisi verilmişti.

51 bin dönüm alan üzerine kurulması planlanan proje, Bayramiç ilçesinin Muratlar, Hacıbekirler, Halilağa köylerini kapsıyor. Projenin 14 Ağustos 2020 günü Hacıbekirler Köyü’nde düzenlenmek istenen ÇED toplantısı, köylüler ve çevre örgütleri tarafından bölgenin ekosistemini yok edeceği ve geri dönüşü olamayan zararlar vereceği sebebi ile protesto edilmiş ve ÇED toplantısı yapılamamıştı.

Cengiz Holding-Truva Bakır A.Ş. tarafından Bayramiç’te gerçekleştirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni İDK toplantısı, bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşti.

“Ekosistemi Yok Edecek”

Bayramiç ilçesinin üç köyü, Muratlar, Hacıbekirler, Halilağa köylerini kapsayan projeye çevre örgütleri bölgenin ekosistemini yok edeceği gerekçesi ile itiraz ediyorlar. Saat 11:00’da başlayan toplantıya, Bakanlık, şirket ve ÇED firması yetkilileri ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Kazdağları Ekoloji Platformu ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan katıldı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Çanakkale OLAY’a toplantıyla ilgili bilgi verdi. Toplantıya katılıma engel olmak amacı ile otobüslere izin verilmediğini belirten Doğan, katılımı sağlayarak itirazlarını yaptıklarını ve 10 günlük süre içerisinde verilecek kararı beklediklerini söyledi.

Otobüslere izin verilmedi

Toplantıya katılımı engellenmek istendiği belirten Doğan; “Ankara`ya gelmeden baya bir sıkıntı çıkartıldı. Bayramiç Belediyesi araç vermişti güvenlik bu durumda belediyeyi arayarak müdahale edileceği söylenmiş. Belediyede aracı geri çekmek zorunda kaldı. Seyahat acentesi ile gelmeye istedik, bu da Ulaştırma Bakanlığı tarafından engellenmiş. Bizlerde otobüs biletli ayarlayarak geldik” dedi.

Karar, 10 günlük süre sonunda açıklanacak

10 günlük süre içerisinde verilecek kararı beklediklerini ifade eden Doğan; “Toplantıda ÇED firmasının şirketin elemanı gibi çalıştığına bir kez daha tanık olduk. Normalde ÇED firmaları bağımsız olmalı ve bilimsel çalışmalılar. Ancak hep firmanın lehine çalıştılar ve ne kadar para kaybının olacağını anlattılar. Buna itiraz ettik. Şirket tarafından görüntü alınmaya çalışıldı ancak buna karşı çıkarak izin vermedik. Toplantıya, vekilimiz Özgür Ceylan`da katıldı. Toplantı saat 11:00`da başladı. İki buçuk saat süren toplantıda itirazlarımızı yaptık ve İDK`nın sonucunu bekliyoruz. 10 gün içerisinde nihai kararın açıklanması gerekiyor. ÇED olumsuz derlerse bir süre kurtulmuş olacağız. Ancak ÇED olumlu derlerse tekrar 10 günlük itiraz hakkımızı kullanacağız, ondan sonra nihai karar ilan edilecek. Toplantıya, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Kazdağları Ekoloji Platformu ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan katıldı” açıklamasında bulundu.