Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Yeşil Yol inadı sürüyor: Danıştay ‘Yeşil Yol Projesi’ni durdurdu ama projenin ikinci etabı için bütçe ayrıldı!

Yeşil Yol inadı sürüyor: Danıştay ‘Yeşil Yol Projesi’ni durdurdu ama projenin ikinci etabı için bütçe ayrıldı!

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Yeşil Yol’un ikinci etabı için bütçe ayırdığı ve kuruluşlara teklif çağrısında bulunduğu ortaya çıktı. Rize İl İdaresi de bütçeye başvurma kararı adı.

İktidar destekli hukuk tanımaz tutum artık çoğrımdan iyice çıkmaya başladı. Danıştay kararları bile şirketlerin rant ihtirası için “yok” sayılmaya başlandı. Danıştay projeyi durdurdu ama “Yeşil Yol” inadı sürüyor!

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin doğa harikası yaylalarını birbirine bağlayacak 2600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol projesini durdurmasına karşın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) projenin 2. etabı için bütçe ayırdığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, Rize İl Özel İdaresi de bu bütçeye başvurmaya karar verdi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2016 yılında onaylanan Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin planlama bölgesini etkileyen çevre düzeni planı revizyonunun iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada karar vermişti.

Bilirkişi raporuna atıfta bulunan kurul kararında ;özetle “Öngörülen yaylalar arası ulaşım koridorunun, kendi özgün koşulları ve doğal çevresi ile yayla yerleşmelerinin öne çıkmaları yerine, yaylanın tanımı ve niteliğine aykırı bir biçimde yaylalar arasında yatay bir ilişki yaratarak yayla yerleşmelerinin özgünlüklerinin zayıflamasına sebebiyet vereceği sonucuna ulaşılmıştır” denilmişti.

Kurul, 16 Aralık 2019 tarihinde oybirliğiyle Yeşil Yol projesinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Yargı sürecine karşın DOKA “Yeşil Yol güzergâhındaki Kültür – Turizm Yatırımlarının Desteklenmesi Mali Destek Programı 2. Etap” kapsamında 30 Aralık 2019’da kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara teklif çağrısında bulundu.

Program amacının “bölgenin kültür ve turizm potansiyelini harekete geçirmek, bölgedeki ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlamak” olduğu belirtildi. Bu süre daha sonra geçen mayıs ayına kadar uzatıldı. Rize İl Özel İdaresi de bu çağrı kapsamında bütçeye başvurmak için 6 Mart’ta karar aldı.

YAYLAMA DOKUNMA!

Öte yandan Karadeniz bölgesindeki ekoloji örgütleri ve sivil toplum kuruluşları da “Yeşil Yol” projesinin durdurularak Danıştay kararının uygulanması için kampanya ve eylem süreci başlatıyor. Dün “Yaylama Dokunma” sloganı ile sosyal medyada başlatılan eylem ayrıca #yaylamadokunma hastagı ile de giderek yayınlamaya başladı.

“Danıştay Yeşil Yol Projesi’ne yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yeşil Yol Projesi ile yapılan çalışmalar, doğal yaşlı ormanlarda ve yaban hayatında büyük yıkımlara yol açtı” ifadeleri ile yapılan açıklamalarda, “Danıştay Yeşil Yol Projesini iptal etti ancak çalışmalar devam ediyor. Bu sürede ilk etap yayla yolları tamamlandı. İkinci etapta yaylalarımızı tamamen yok edecek şekilde tesisleşilecektir. Yargı kararının uygulanması için destek ol, yayla yayla kalsın! Dereme, ormanıma, yaşam alanlarıma ve #yaylamadokunma!” şeklinde kampanya ve eyleme destek çağrıları yer alıyor.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top