Ana Sayfa > Bildiriler > BUÇEP: Bursa’da hava kirliliği vahim boyutlarda, ama önlem hâlâ yok!

BUÇEP: Bursa’da hava kirliliği vahim boyutlarda, ama önlem hâlâ yok!

Bursa Çevre Platformu Bursa’nın hava kirliliği raporunu açıkladı. Açıklamada, hava kirliliğinin çok vahim düzeyde olmasına rağmen önlem almak için adım atılmadığı da ifade edildi.

Bursa Tabip Odası‘nın da bileşeni olduğu Bursa Çevre Platformu tarafından 16 Ocak 2020 Perşembe günü BAOB Ortak toplantı salonunda Bursa’nın Hava Kirliliği Raporu açıklandı. Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın sunduğu raporda daha önceki yıllarda olduğu gibi nefes almakta güçlük çektiğimiz 2019 yılında Bursa’daki hava kirliliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verileriyle ortaya koyarak ve “Ne yapmalı?” sorusuna hep birlikte yanıt arandı. Açıklamayı Line TV canlı olarak yayınladı.

Bursa Çevre Platformu yaptığı toplantısıyla Bursa’nın hava kirliliği raporunu açıkladı. Bursa Akademik Odalar Birliği‘nde bir araya gelen Bursa Çevre Platformu üyeleri; Bursa’nın her geçen gün havasının kötüye gittiğini söylerken, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü‘nde akademisyen olan Prof. Dr. Kayıhan Pala da Bursa’daki hava kirliliğini anlatan bir slayt gösterimi sundu.

Bursa Çevre Platformu adına açılış konuşmasını yapan Murat Demir; “Bursa’da lodos olmasa artık nefes almak zor canımıza can katan değil canımızdan can alan noktaya gelmiştir. Eskiden temiz hava almak için camlarımızı açarken şimdi kendimizi evlere iş yerlerimize hapsediyoruz” dedi.

“YILDA 3 BİN İNSAN HAVA KİRLİLİĞİNDEN ERKEN ÖLÜYOR”

Daha sonra slayt gösterimiyle Bursa’daki hava kirliliğinin ne boyutlara geldiğini anlatan Prof. Dr. Kayıhan Pala; “Bu kentte çok ciddi bir halk sağlığı sorunu var. Her gün yaklaşık 3 bin kişinin erken ölmesine yol açan bir sorun ama buna rağmen yerel yönetimlerde, ilgili kurumlarda bir duyarlılık oluşmuş kanısında değilim. Bursa’da yedi tane havayı ölçen istasyon var. Ama bu yedi istasyon yeterli değil. Örneğin Yenişehir ilçesine gittiğimizde akşam nefes almakta zorlanıyoruz ama Yenişehir’de bir istasyon olmadığı için havanın ne kadar kirli olduğunu bilmiyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırlar var, Türkiye’nin kabul ettiği sınır değerleri Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği değerlerin çok üzerinde. Türkiye’de yöneticilerin ulusal sınır değerlerine göre hava kirli değil dediği anda Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerini kullanacak olursanız havanın bazı parametrelerde 4, 5 kat daha kirli olduğunu görebilirsiniz” dedi.

Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın sunumunu indirmek için tıklayınız

“HAVA KİRLİLİĞİNİ BAKANLIK KABUL EDİYOR, AMA ADIM ATMIYOR”

Hava kirliliğinin birçok sağlık sorununu ortaya çıkardığını ifade eden Pala; “Hava kirliliğinin şeker hastalığıyla bağlantısı olduğu son yıllarda net olarak ortaya kondu. Bakanlığın 2014 de Bursa’nın hava kalitesini kötü olarak açıkladı. Kötü dediğiniz anda dışarı çıkıp nefes almamanız gerekir eğer kronik rahatsızlığınız varsa. Bakanlık havanın kötü olduğunu kabul ediyor ama adım atılmıyor. Bakanlık 2011’den 2015 yılına kadar Bursa’da partükül madde değişiminde yüzde 54 bir artış olduğu ifade ediliyor. İki yıl önce Birleşmiş Milletler toplantısına katıldığımda Almanlar sınır değeri altında olmasına rağmen bir yılda yüzde 1 ya da 2 artış olması durumunda hemen isyan ediyorlar bu kadar büyük bir fark nasıl olur diye. Bizde yüzde 54 artış oldu bakanlık kendi açıklıyor ama bu konuda hiçbir tepki yok. Bursa hava kirliliği noktasında her yıl ilk dörtte yer alıyor ama bir önlem yok ortada” dedi

Toplantıya katılan akademik odalar ve Bursa Çevre Platformu üyeleri hava kirliliğinin önlenmesi noktasında ne yapmalı sorusuna cevap aradı.

Hava kirliliği; sağlık açısından başta çocuklar, yaşlılar ve yoksullar olmak üzere herkesi etkileyen en önemli çevresel risklerden birini oluşturmaktadır. Hava kirliliğine özellikle de partikül maddelere maruz kalmak bulaşıcı olmayan hastalıklar açısından önde gelen risk etmenlerinden biridir. Hava kirliliği özellikle doku beslenmesinin bozulması, kalp krizi, felç, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı ve kanser açısından risk etmenidir.

Bilindiği gibi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hava kirliliği risk değerlendirmesi için hazırlanan program (AirQ+) kullanılarak Bursa için hava kirliliğinin yol açtığı erken ölümler 2017 yılı için tahmin edilmiş ve hava kirliliğinin Bursa’da 3098 kişinin (En az 2100, en fazla 3964 kişi) erken ölümüne yol açtığı hesaplanmıştır.

Uzun yıllardır Bursa’nın havası kirli olduğu halde, Bursa’yı yönetenler bu çok önemli halk sağlığı sorununu çözmek için yeterli çabayı göstermemektedir.