Ana Sayfa > Arkeoloji > Divriği’de tarihi köprüye kepçeli restorasyon skandalı!

Divriği’de tarihi köprüye kepçeli restorasyon skandalı!

Galata Kulesi’nden sonra bir yenileme skandalı da Divriği’de yaşandı. İstanbul Galata Kulesi’ndeki hiltili restorasyon skandalının gündeme damga vurduğu günlerde bir restorasyon skandalı da Sivas’ta patlak verdi. Divriği yakınlarındaki Kız Köprüsü’nde restorasyon çalışmaları sırasında tarihi yapının üzerine çıkan kepçe ile taşlar söküldü.

Galata Kulesi’nden sonra bir yenileme skandalı da Divriği’de yaşandı. İstanbul Galata Kulesi‘ndeki hiltili restorasyon skandalının gündeme damga vurduğu günlerde bir restorasyon skandalı da Sivas‘ta patlak verdi. Divriği yakınlarındaki Kız Köprüsü‘nde restorasyon çalışmaları sırasında tarihi yapının üzerine çıkan kepçe ile taşlar söküldü.

Skandal ünlü program yapımcı ve sunucusu  Güven İslamoğlu‘nun Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu‘na gönderdiği fotoğraflarla ortaya çıktı. Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu‘nun facebook sayfasında yayınlanan fotoğraflarda Sivas‘ın Divriği ilçesi yakınlarındaki tarihi Kız Köprüsü üzerinde çalışan iş makinesi görülüyor. Restorasyon çalışması yapanların çekim yapıldığını fark etmeleri üzerine gösterdiği tepki de fotoğraflara yansımış.

Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan tarihi Kız Köprüsü’ne kepçe çıkarılarak taşlar söküldü. Divriği ilçesini Ziniski, Sincan, Yağbasan, Karabel üzerinden Sivas’a bağlamak için Selçuklular tarafından Çaltı Çayı üstüne yapılan tarihi köprü bölgenin önemli kültürel mirası olarak biliniyor. Restorasyon çalışmasında önce hilti kullanıldı. İşçilerin hilti ile taşları kırmasının ardından bu kez köprünün üzerine kepçe çıkarılarak çalışma başlatıldı. Hilti ve kepçe ile yapılan çalışmanın köprüye büyük zarar verdiği belirtilirken yaşanan olay bölgede yaşayan yurttaşların tepkisine neden oldu.

Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu üyesi Güven İslamoğlu, “Tarihi bir cinayete daha neden olmamak için acilen buradaki restorasyon işlerinin durdurulmasını platform olarak kamuoyuna ve yetkililere duyurmayı bir görev biliriz. Göz göre göre gözümüz gibi korumamız gereken bir değerimizi daha kaybetmeyelim” dedi.

Gerçekten çok garip bir durum var!

Türkiye’de arkeoloji dünyasının duayen isimlerinden yayıncı arkeolog Nezih Başgelen, Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu’nun facebook sayfasında fotoğrafları Arkeolojik Haber‘de de yer alan şu ibare ile paylaştı:

“Divriği yakınlarındaki tarihi Kız Köprüsünde restorasyon (!!!) çalışmaları üzerine kepçe çıkarılarak başlanmış. Divriği‘yi Ziniski – Sincan – Yağbasan – Karabel üzerinden Sivas‘a bağlamak için Çaltı suyu üstüne inşa ettirilen bu tarihi köprü bölgenin önemli bir kültürel mirası. Bu denli değerli bir anıtın onarımına üzerine kepçe çıkarılarak, tarihi taşları sökerek başlanıyorsa bu işte gerçekten çok garip bir durum var.”

Restorasyonun Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiği belirlenirken Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, restorasyon ihalesini Divriği Kalesini restore eden müteahhit firmanın yüklendiğini ve kendisinin en kısa zamanda firma yetkilisi ile görüşüp müdahale edeceğini belirtti.