Buradasınız
Ana Sayfa > Arkeoloji > Yesemek Açık Hava Müzesi sulama göletine kurban ediliyor!

Yesemek Açık Hava Müzesi sulama göletine kurban ediliyor!

Gaziantep ilinde Yesemek Açıkhava Müzesi yanı başına inşa edilmeye başlayan sulama göleti müzeyi tehlikeye atıyor. UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi’nde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi inşası süren sulama barajı nedeniyle tehdit altında.

Yesemek’te bilimsel bir araştırma yapan ekip, Arkeolojik SİT alanının çok daha geniş bir alanı kapsadığını ortaya çıkardı. Bu keşif turizm alanında büyük bir heyecan yaratırken, bölgeye yapılan sulama amaçlı gölet inşaatı kafaları karıştırmaya başladı. Kent Konseyi bu konudaki kaygısını dile getirirken, Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr Atilla Engin de, Yesemek’e yapılan gölet inşaatıyla ilgili uyarılarda bulundu. Gölet projesinin Yesemek’e büyük zararı olacağını belirten Engin, “Unesco geçici listesine alınan böyle bir arkeolojik alanda gölet inşaatı yapılması, kalıcı liste için büyük bir engel teşkil edecektir. Bu proje Unesco sürecini baltalar” dedi.

BU BARAJ YESEMEK’E BÜYÜK BİR ZARAR VERDİ

UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi’nde bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi için Gaziantep Kent Konseyi bünyesinde ‘Yesemek Komisyonu’ kuruldu. Çalışmalara başlayan komisyon, Yesemek Bölgesi’nde inşa edilen sulama barajı inşaat faaliyetlerinin eserlere zarar vereceği ve 1. Derece Deprem Bölgesi üzerine baraj kurulmasının neden olacağı sorunları gündeme taşıdılar.

Gaziantep Kent Koseyi, UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi’nde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi için harekete geçti. Yesemek Bölgesi’nde inşası süren sulama barajı nedeniyle bölgede bulunan tarihi eserlere ve değerlere zarar vermesinden endişe duyuluyor. Gaziantep Kent Konseyi’nde bölgeye ilişkin yapılan çalışmalarda bulunan bölgede yapılan inşai faaliyetlerin bölgeye zarar verdiği ifade edildi.

YESEMEK, KENT KÜLTÜRÜ VE TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Gaziantep Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Gaziantep Kent Konseyimiz, Gazi Şehrimizin her türlü değerleriyle yakından ilgilenmekte ve misyon olarak Kentimizin tarihi, kültürel, sosyal ve doğal zenginliklerini sahiplenmektedir. Bugüne kadar İslahiye’de bulunan Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi olarak bilinen alanda, bir Hitit kentinin varlığının ortaya çıkması ile Yesemek, Kültür Turizmi açısından çok daha önemli bir hale gelmiştir.”

KAYGILAR ARTTI: BU BARAJ PROJESİ UNESCO SÜRECİMİZİ BALTALAR!

“Gazi Şehrimizin en eski hazinelerinden biri olan “Yesemek” ile ilgili gelişmeler yakından takip edilmekte ve sulama göleti inşaatı nedeniyle geleceği konusunda Konseyimizde ciddi kaygılar taşımaktadır. Bu bağlamada Gaziantep Kent Konseyi bünyesinde “ Yesemek Komisyonu” kurulmuş ve konu mercek altına alınmıştır. Alan Planı, ilgili raporlar, tespitler alan fotoğrafları ve yerinde yapılan incelemeler kaygılarımızı artırmıştır.”

“YESEMEK ZARAR GÖRDÜ, ENGELLENMESİ GEREKİYOR”

“YESEMEK” İle ilgili hızlı bir çalışma başlatmış olan Kent Konseyi Yesemek Komisyonu yapılan “SULAMA BARAJI” çalışmalarının, orada bulunan tarihi eserlere ve değerlere zarar vereceğini değerlendirmektedir, daha yapılmadan inşai faaliyetlerle de zarar verildiği gözlemlenmiştir.”

“1.DERECE DEPREM BÖLGESİNDE KÖYÜN ÜZERİNE BARAJ”

“Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) İslahiye’de Yesemek Sulama Barajı çalışmalarına devam ederken, Yesemekte yeni bir antik kentin varlığı bilimsel raporlarla ortaya çıkmıştır, bu fiili durum nedeniyle inşaatın yapımından vazgeçilmelidir. Ayrıca Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün yazılı olarak çalışmaların kurul kararına kadar durdurulması uyarısı yazılı olarak bulunmaktadır. Bunlara rağmen inşaata başlanılma ihtimali kaygı vericidir. Bahse Konu Antik kent yaklaşık 200 hektarlık alanı kapsamaktadır, Sulama göleti bölgeye önemli zararlar verebilecektir. Bunun yanında 1. Derece Deprem Bölgesinde köyün üzerine Baraj yapılması endişe vericidir.”

9 KİŞİLİK KOMİSYON KURULDU

“Komisyon üyeleri; B. Sıtkı Severoğlu (Komisyon Başkanı), Tarık Aytekin (Komisyon Sekreteri), Aslı Tezel, Gökhan Çeliktürk, H.Özgür Girişken, Hasan Yelken, Dinçer Uğurluer, Sibel Gürsel ve Erkan Özsavaş’tan oluşturulmuştur. 19.08.2020 Tarihinde çalışmalarına başlayan Komisyon; halen Konu hakkındaki belge ve bilgileri değerlendirmekte olup, Yesemek’te yapılmış ve yapılacak faaliyetler komisyon tarafından dikkatle takip edilecek, korunması için gerekli girişimlerde bulunulacak ve yasal yollara başvurulacak ve önümüzdeki günlerde kamuoyu ayrıntılı olarak bilgilendirilecektir.”

Kaynak: Arkeolojk Haber

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top