Ana Sayfa > Haberler > Nurhak Belediye Başkanı Bozan: Bölgemizde maden istemiyoruz, madene izin vermeyeceğiz!

Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, ilçede özel bir firma tarafından açılması planlanan boksit ve demir madenine karşı olduklarını belirterek, “Nurhak halkı şehrin göbeğinde maden ocağı istemiyor” dedi.

Nurhak ilçesinde özel bir firma tarafından alüminyumun hammaddesi olan boksit ve demir madeni çıkarılması için kurulacak işletmeye ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi. Pınarbaşı ilçesi ile Barış Mahalleleri arasında kalan maden sahasından alüminyum metalinin hammaddesi olan boksit,  genellikle çelik üretiminde kullanılan tek mineral olması niteliği ile bilinen hematit ve değişen bileşimde hidratlanmış demir oksit-hidroksitlerin bir karışımından oluşan bir demir cevheri olan limonit çıkarılacak. Maden yatırımı ile ilgili olarak hazırlanan dosyaya “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verildi. Karar, bakanlığın internet sitesinden yayımlandı.

NURHAKLILAR MADENE ve HUKUKSUZLUĞA TEPKİLİ

Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, Elbistan’ın Sesi‘ne göre; mahalle muhtarları ve vatandaşlarla birlikte maden sahasında açıklamalarda bulundu.

Madenle ilgili olarak, belediyenin hiçbir şekilde bilgilendirilmediğini ve bir oldu bitti anlayışı ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Başkan Bozan, “Burada yapılması planlanan maden çalışmasının, hukuksuz olduğunu hepimiz de biliyoruz. Her kim ki; eline evrak alıp muhtarlara, bizlere ve Nurhak halkına bilgi vermeden çalışma başlatılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

MERAMIZI ve HAYVANCILIĞI YOK EDECEK MADENE İZİN VERMEYECEĞİZ!

Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, “Maden sahası olarak belirtilen bölge, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı yerler. Burada 100 yıllardır yaşayan ve hayvancılık yapanlar var. Burası, mera vasfında. Yasal olarak merada çalışma yapamazsınız” dedi.

Topraklarını ve yaşam alanlarını korumak için Belediye’nin de kurumsal olarak sürece müdahil olacağını ve hukuk mücadelesi içinde olacağını bildiren Başkan Bozan, “Özellikle çevre konusunda hepimiz birinci derece de sorumluluk alacağız. Belediyemizin avukatı, bu konuda gerekli çalışmaları başladı. Nurhak Belediyesi, Nurhak halkının vermiş olduğu görev gereği şehrin göbeğindeki maden ocağına izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı.