Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Yaşam alanlarına deprem molozu dökülmesi sonucu asbeste maruz kalan köylülerden suç duyurusu

Yaşam alanlarına deprem molozu dökülmesi sonucu asbeste maruz kalan köylülerden suç duyurusu

Depremin ardından ortaya çıkan moloz yığınları pek çok ilde tarım alanı, dere yatakları gibi yerlere dökülüyor. Malatya’da enkazın döküldüğü köylerdeki halk “Bizi zehirlemeyin” diyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Mamurek bölgesi sakinleri, köylerinin yakınına dökülen molozlar nedeniyle Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Malatya’da Maraş merkezli depremlerden bir ay sonra moloz kaldırma çalışmaları başlatılırken, molozlar, Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Mamurek bölgesine ( Söğüt, Elmalı, Tilkidere ve Balıkdere köyleri) gelişi güzel bir şekilde dökülmeye başlandı.

Depremde yıkılan binaların molozlarının döküldüğü bölgedeki köylüler köy yolunu araç trafiğine kapattı. Jandarma’nın köylüler ile müzakere etmesi sonrası yol trafiğe açıldı ve köylülerden bir heyetin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmesi kararlaştırıldı.

Binaların içindeki asbest tehlikesinin tüm canlılar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını söyleyen çevre örgütleri ve halk “Binaların molozlarını köylerimize, tarım arazilerimize, su kaynaklarımıza dökmekten vazgeçin. Bizi zehirlemeyin” diyor.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, duruma tepki gösteren köylülerden Nazif Onay, avukatları aracılığıyla, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na, “Çevrenin kasten kirletilmesi” gerekçesiyle, hafriyat döküm alanının belirlenmesine karar veren ve hafriyatı döken tüm kişiler dahil, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürken ve Malatya Valisi Hulusi Şahin hakkında suç duyurusunda bulundu.

ETKİLENEN KÖYLER SIRALANDI

Hazırlanan şikayet dilekçesinde, moloz dökülen alan hakkında şu maddeler sıralandı:

* Binaların yıkılması veya enkaz kaldırma, taşıma ve stoklama alanlarında metalik envanterin ayrıştırılması sırasında meydana gelecek yoğun Asbest ve kimyasal tozların yayılması ile oluşacak yoğun kirlenmenin yaşamın her alanını yoğun şekilde etkileyeceği gerçeği ile karşı karşıyayız, bundan doğacak ağır sağlık sorunları, evcil ve yaban hayvanlarını en ağır biçimde etkileyeceği doğacak ekolojik tahribat onarılmaz derecede ağır olacaktır,

* Malatya ilinde enkazlar ve hafriyatlar Yeşilyurt ilçesine bağlı Mamurek köyüne dökülmektedir. Enkaz alanının Bulgurlu Köyüne mesafesi 4.94 km, Yukarı Balıkdereye mesafesi 4.69 km , Hacıhalil çiftliğine mesafesi 3.54 km , Yeniceye mesafesi 3.73 km , Yaygın a mesafesi 4.40 km ,Elmalıya mesafesi 3.97 km ,Söğüte mesafesi 3.01 km ,Onaylar Küme Evlerine mesafesi 1.86 km ,Tilkidereye mesafesi 2.23 km ,Sarıtaşlar Sokak a mesafesi 1.70 km ,Afetevleri Beydağı 2. Sokak a mesafesi 1.12 km, Kızılmağaraya mesafesi 1.29 km , Pesenler Küme evlerine mesafesi 490 metre ,Yapraklıpınar a mesafesi 1.57 km ,İnönü Üniversitesi Kampüsüne mesafesi 3.78 km ,Üzümlüye mesafesi 1.92 km ,Üzümlü Küme Evlerine mesafesi 667 metre dir. (Uydu Görüntüleri dilekçemiz ekinde mevcuttur-Ek 1)

* Hafriyatın döküldüğü stok alanlarının yerleşim alanlarına, tarımsal üretimde kullanılan tarla ve bahçelere, hayvan otlatma alanlarına, dere yatağına yakınlığı ortadadır. Doğayı, insan ve yaban hayatını, kaynak ve Akarsuları ile Baraj ve sulama göletlerini yakından etkileyecek bu keyfi uygulamaya son verilmelidir.

* Depremin pek bilinmeyen ya da önemsenmeyen bir başka etkisi de; deprem sırasında ve sonrasında depremde zarar gören yapıların yıkımında ortaya çıkan asbesttir. Lifsi yapıdaki solunabilir asbest tozları yıkım sırasında çevreye yayılmakta, havaya karışmaktadır. Yapıların yıkılması, arama-kurtarma çalışmaları ve yıkıntıların kaldırılması, depremde zarar gören yapıların daha sonra yıkımı sırasında yayılan tozun içinde asbest tozu ve liflerden başka ağır metal ve boya tozları, küf mantarı tozları da bulunmaktadır.”

ASBEST VURGUSU

Asbest ve Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü ile ilgili hazırlanan yönetmeliğe de değinilen dilekçede, şu ifadeler yer aldı:

“Kanun maddesi incelendiğinde, Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Mamurek Köyünde hafriyat döküm ve stok alanları incelendiğinde – yöre ile alakalı video kaydı dilekçemiz ekinde mevcuttur. Ek 2), çevrenin ve halk sağlığının korunması anlamında hiç bir tedbirin alınmadığı ve sorumluluğun yerine getirilmediği ortadadır. Doğal yaşam ve yöre halkı asbest tehdidiyle karşı karşıyadır. Hafriyatın döküm alanı olarak Mamurek Köyünü belirleyenler ile işleyişi gerçekleştirenler TCK 181 kapsamında çevreyi kasten kirletmektedir. Dehşet veren bu gerçeklik karşısında ilgili kişiler ile alakalı suç duyurusunda bulunma zarureti hasıl olmuştur.”

Dilekçenin devamında, “Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayetçi olunan ve kimliği tarafınızca tespit edilecek şahıslar hakkında TCK madde 181 ve ilgili diğer maddeleri uyarınca gerekli soruşturmanın yapılarak, kamu davası açılmasını talep ederiz” ifadeleri yer aldı. 


ArtıGerçek

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top