Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Hava kirlililiği ölümlerinde ilk sıralarda yer alan Kocaeli’ne lastik yakma fabrikası kuruluyor

Hava kirlililiği ölümlerinde ilk sıralarda yer alan Kocaeli’ne lastik yakma fabrikası kuruluyor

Meclis gündemine gelen Torba Kanun’da maden şirketlerine tanınan kolaylıkların yanı sıra hava kirliliğinden ölümlerde ilk sıralarda yer alan Kocaeli’nde elektrik elde etmek için bir lastik yakma fabrikası yapılması da öngörülüyor.

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi‘nin içinde Kocaeli‘nin Kartepe ilçesinde elektrik üretmek amacıyla bir lastik yakma fabrikası kurulmasının da yer aldığı ortaya çıktı. Komisyondan geçen yasanın önümüzdeki hafta Genel Kurul‘a gelmesi bekleniyor. 

Maden, doğalgaz ve elektrikle ilgili pek çok maddeyi içerisinde barından Teklifin tartışmalı hükümlerinden biri araç lastiği yakılmasının biyokütle tanımı içerisine alınması. Teklif bu haliyle yasallaşırsa araç lastiği yakmak yenilebilir enerji içerisinde tanımlanacak. Komisyon çalışmaları devam ederken Kocaeli, Düzce ve Erzincan’da yeni lastik yakma tesislerinin faaliyete geçeceği haberi kesinleşti.

AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ: YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR VARKEN KABUL EDİLMEZ

Akademi Odalar Birliği‘ni oluşturan KESK, Makine Mühendisleri Odası, Tabip Odası, Mimarlar Odası, Mali Müşavirler Odası, Eğitim Sen,  Yapıyol Sen ve CHP temsilcileri bir basın toplantısı düzenleyerek ‘O fabrikayı kurmak kenti gözden çıkarmaktır” demişti. 

Meclis gündemine taşınan torba yasa teklifi ile, AB’nin çevre politikaları gereği plastik atıklar gibi, Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL)’lerin ve kirli teknolojilerin taşınacağı, depolanacağı ve ülke topraklarımızın bir bütün olarak harabeye dönüştürülmesinin yasallaştırılmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

“İnsan yaşam ve sağlığının, hava ve çevre kirliliğinin belirleyici olmaktan iyiden iyiye çıkartıldığı böylesi bir yaklaşım asla kabul edilemez. Güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları dururken, onlar için düzenlemeler yapılması, önceliklendirilmesi gerekiyorken, orta ve uzun vadede yaşamsal sorunlar yaratması kesin olan “lastik yakarak enerji üretimi” anlayışı kabul edebileceğimiz bir yöntem değildir. Araç egzos salımları ve sanayinin yarattığı hava, su, toprak kirliliği ile ortaya çıkan  insan yaşamına yönelik risklerin çoktandır yok sayıldığı; adı ölüm ovasına çıkan ve kanserden ölümlerin neredeyse artık ağza bile alınmadığı Dilovası gerçeği ortada dururken, adeta Kocaeli gözden tümüyle çıkartılmak istenmekte; kontrolsüz bir kent haline dönüştürülmektedir.”

Birlik, Türkiye’nin  ÖTL çöplüğü haline dönüşmesi endişesi taşıdıklarını da kaydetti: “Bu tür tesislerin ülke dışından ÖTL temini de yasaklanmalıdır. Bu yasa değişikliğinin, torba yasa ile öngörülen değişikliklerinin önemli bir bölümüyle birlikte TBMM Genel Kurulunca reddedilmesi, sadece Kocaeli halkının değil 83 Milyon insanımızın talebidir. Kar hırsı uğruna, halk sağlığı ve temiz çevre heba edilmemelidir.” 

NE AB’DE NE DE BİZDE BÖYLE BİR UYGULAMA VAR

Yeşil Gazete’nin haberinde ise HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, 46 maddeden oluşan  kanun teklifinde yer alan “lastik yakma fabrikası” projesiyle ilgili “Kötüleştirdikleri ekonomiyi düzeltmek için para babaları ile kafa kafaya vermişler, Kocaeli’nde insan sağlığını heba etmek, hava kirliliği oluşturmak pahasına bir yasa çıkarmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. 

Kocaeli’nde hava kirliliğinin en üst boyutlarda yaşandığını aktaran Gergerlioğlu şunları söyledi: “Yıllardır bu hava kirliliğini yaşıyoruz. Etkili ve kalıcı bir çözüm bulunmuyor. Bütün bunlara rağmen iktidar berbat ettiği ekonominin sıkıntıları giderebilmek adına Meclis’e bir yasa teklifi getirdi. Kocaeli’nin hava kirliliğini artıracak bir yasa teklifi ile karşı karşıyayız” dedi.

Türkiye’de 550 bin lastik olduğunu ve bu lastiklerin Kartepe’de kurulacak fabrikada elektrik üretmek için yakılmasının planlandığını söyleyen Gergerlioğlu şöyle devam etti: “Kocaeli’nde İzmit’te her yerde kötü kokudan, hava kirliliğinden duramıyoruz. Şimdi de orman atıkları, lastik gibi maddelerin yakılması sureti ile elektrik elde edilmesi düşünülüyor. Avrupa Birliği ülkelerinde böyle bir şey yok. Biz de de yok, ama böyle bir karar almaya çalışıyorlar. Neden, çünkü çok atık madde var. Çöpler var, lastikler var, orman atıkları var. Bunları yakarak hem halkın sağlığını kirletecekler, hem de şirketler para kazanacak, iktidar da güya aklınca ekonomiyi düzeltecek.”

Gergerlioğlu, bölgedeki çoğu fabrikanın filtre de kullanmadığını, denetimlerin yetersiz olduğunu bildirdi: “Bir de şimdi gelip lastik yakarak enerji elde etme girişimi yapacaklar. Sonuçta birileri para kazanacak, Kocaeli halkının da sağlığı bozulacak. Zaten kanser oranları açısından da çok kötü bir yerdeyiz. Dilovası’nda, mesela, her üç ölümden birisi kanser. “

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Hava kirlililiği ölümlerinde ilk sıralarda yer alan Kocaeli’ne lastik yakma fabrikası kuruluyor” hakkında bir düşünce

Bir cevap yazın

Top