Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ünye’de baskılara rağmen maden sondaj çalışmalarına karşı halkın direnişi devam ediyor

Ünye’de baskılara rağmen maden sondaj çalışmalarına karşı halkın direnişi devam ediyor

Ünye’de maden faaliyetleri için yapılmak istenen sondaja karşı direnişlerini dün de sürdüren bölge halkı oturma eylemi başlattı. Oturma eylemine jandarma biber gazıyla müdahale etti, 20 kişiyi gözaltına aldı.

Ünye‘de maden faaliyetleri için yapılmak istenen sondaja karşı direnişlerini dün de sürdüren bölge halkı oturma eylemi başlattı. Oturma eylemine jandarma biber gazıyla müdahale etti, 20 kişiyi gözaltına aldı.

Ordu Ünye’de maden faaliyetleri için yapılmak istenen sondaja karşı direniş sürüyor. Günün erken saatlerinde köy yine jandarma ekipleri tarafından ablukaya alındı. Jandarma barikatlarına rağmen sondaj makinesinin yanına ulaşan bölge halkı burada oturma eylemi başlattı.

SONDAJ ÇALIŞMASI İÇİN KÖY ABLUKA ALTINA ALINDI

Sabahın erken saatlerinde köy meydanına gelen alay komutanı bölge halkıyla konuşmak istedi. Bölge halkı, alay komutanıyla görüşürken askerler yolları kapatarak, sondaj makinelerini fındık bahçelerine soktu. Bölge halkı ile jandarma arasında süren müzakere sırasında sondaj makinesinin kurulması ve çalışmaya hazır hale getirilmesi ise büyük tepki yarattı. İş makineleri jandarma refakatiyle bölgeye sokulurken, jandarma tarafından köyün abluka altına alınarak yolun da sondaj çalışması için kapatıldığı öğrenildi.

ÇALIŞMALARA KARŞI ÇIKAN YURTTAŞLAR OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

Sondaj makinelerinin fındık bahçelerine girdiğini öğrenen yurttaşlar jandarma barikatlarını aşarak bahçeye ulaştı. “Yanı başımızdaki Fatsa’nın yaşadıklarını biz de yaşamak istemiyoruz” diyerek oturma eylemi başlattı. Bölgede 40 tane sondaj yapılacağını söyleyen yöredeki yurttaşlar, “Süren davalar olduğunu hatırlatmalarına rağmen Valilikten, Kaymakamlıktan, Çevre Bakanlığından izinleri olduğunu söylüyorlar. Ama bu izinleri gösteremiyorlar, bizim bu izinler konusunda şüphelerimiz var. Makinaların önüne yatacağız, kalkmayacağız” dediler.

OTURMA EYLEMİNE BİBER GAZIYLA MÜDAHALE, 20 GÖZALTI

Bölge halkı makinenin yanında oturma eylemi yaparken, jandarmanın biber gazı müdahalesi için hazırlık yaptığı belirtildi. Jandarma ekipleri, eyleminin sonlandırılması için çağrı yaparken, yurttaşlar “Bahçemizde oturuyoruz, biz buradan ekmek yiyoruz” diyerek tepki gösterdi. Oturma eylemine jandarma biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sırasında biber gazıyla ve kolluk kuvvetlerinin uyguladığı şiddet sebebiyle yaralanan çok fazla kişi olduğunu belirtilirken, jandarmanın müdahalesi sonrası 20 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: HALKIN SESİNE KULAK VERİLSİN!

Gelişmeler üzerine bölgeye intikal ederek yurttaşlarla görüşen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) yönetim kurulu üyesi Coşkun Özbucak, Üçpınar mahallesine de giderek yurttaşlarla birlikte bir toplantı gerçekleştirdi.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Özbucak, halkın sontaj çalışmaları yapılmasını istemediklerini vurgulayarak, “ORÇEV ve Ekoloji Birliği olarak yanınızdayız. Bu mücadeleler birleştirilmeli. Hukuksal ve meşru mücalelede neler yapılması gerekirse yapacağız. Mücadelenizi takdir ediyoruz. Endişelerinizde ve mücadelenizde haklısınız. Sizler toprağınıza, suyunuza ve geleceğinize sahip çıkıyorsunuz” dedi. Ayrıca yaşananlardan Ordu Valisinin mutlaka haberi olduğunu belirten Özbucak, “Ordu valisi halkın sesine kulak vermeli” çağrısında bulundu.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, Üçpınarlı yurttaşlarla konuşması sırasında

10 YURTTAŞ SERBEST BIRAKILDI

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Özbucak’ın gelişmelerle ilgili bugün verdiği bilgilere göre, Ünye’de sondaj çalışmasını istemeyen Üçpınar mahalleli yurttaşlardan dün gözaltına alınanların ifadelerinin bugün devam ettiğini bildirdi. Özbucak’ın verdiği bilgiye göre, gözaltına alınanlardan 10 kişi serbest bırakılırken, 4 kişi de ifadelerinin ardından hakime sevk edildi.

NELER OLMUŞTU?

Sondaj çalışmaları ilk olarak Üçpınar’da 12 Eylül tarihinde başlamıştı. Üzerinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün logosu bulunan iş makinesini gören Üçpınarlılar, çalışanlara çalışma izni olup olmadığını sormuş ve personel kartlarını görmek istemişti. İstenilen bilgilerin kendilerine verilmemesi üzerine köy halkı çalışmaya izin vermeyeceğini belirtti ve çalışmalar duraklatılmıştı. Bunun üzerine Yeşilkent ve Çiğdem köylerine giden iş makineleri burada da köylülerden benzer bir tepki alarak sondaj yapamadı.

Yaşanan gelişmelerin ardından 12 Ekim tarihinde tekrardan sondaj çalışması için bu kez jandarma eşliğinde Çiğdem ve Yeşilkent sınırına gelen iş makineleri burada köylülerin yine direnişiyle karşılaştı. “Yanı başımızdaki Fatsa’nın yaşadıklarını biz de yaşamak istemiyoruz” diyen köylüler iş makinelerinin sondaj çalışmalarına bir kez daha izin vermedi.

Bölgede 40 tane sondaj yapılacağını söyleyen yöredeki yurttaşlar, “Süren davalar olduğunun hatırlatılmasına rağmen Valilikten, Kaymakamlıktan, Çevre Bakanlığından izinleri olduğunu söylüyorlar. Ama bu izinleri gösteremiyorlar, bizim bu izinler konusunda şüphelerimiz var. İki köy arasında 40 tane sondaj yapmak istiyorlar, bu da 20 tane maden ocağı açılması demektir. Fındık bahçelerimizin dibinde böyle bir katliama izin vermeyeceğiz. Makinelerin önüne yatacağız, kalkmayacağız” dediler.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top