Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > ORÇEV: Danıştay’ın maden sahalarının topluca ihale edilmesini ‘iptal’ kararı emsal olacak özelliktedir

ORÇEV: Danıştay’ın maden sahalarının topluca ihale edilmesini ‘iptal’ kararı emsal olacak özelliktedir

Ekoloji örgütlerinin 9 tanesi Ordu’da olan 766 maden alanının ihalesinin iptal edilmesi talebine dair Danıştay davanın görülmesi yönünde karar verdi. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) kendisinin de içinde yer aldığı dava sonucunu, “Danıştay’ın kararı emsal olacak özellikte” şeklinde değerlendirdi.

68 ilde 766 maden alanı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilmişti. Bu ihalede Ordu’da da Altınordu, Ulubey, Kabadüz ve Mesudiye ilçelerinde ihaleye çıkarılan toplam 9 maden alanı bulunuyordu. Aralarında Ordu Çevre Derneği’nin de bulunduğu çeşitli ekoloji dernek ve platformları ihalenin iptali için dava açmışlardı. Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin ihalenin iptal davasının görüşülmesini ret etmesi üzerine, Danıştay’a açılan temyiz davası sonrası Danıştay 13. Dairesi temyizi kabul ederek davanın görüşülmesine karar verdi.

DANIŞTAY KARARI EMSAL OLACAK ÖZELLİKTE

Kararla ilgili olarak Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “Dernek olarak Türkiye genelini ilgilendiren sorunlara Ekoloji Birliği aracılığıyla ortak davalar açıyoruz. Ordu’da Altınordu, Ulubey, Kabadüz ve Mesudiye ilçelerinde dokuz yer maden için ihale edildi. 68 ilde toplam 766 alan var. İklim değişikliğine de etkisi olan bu çalışmaları durdurmak zorundayız. Bu nedenle hem fiili, hem de hukuki mücadelemizi veriyoruz. Ankara 4 İdare Mahkemesi’nin ihalenin iptali davamızın görüşülmesini ret kararını Danıştay 13. Dairesi yapılan ihalelerde hukuka aykırılık ve ihale yasasına aykırılık bulmasından dolayı davanın esastan görülmesine karar vererek yaptığımız temyiz itirazımızı kabul etti.. Danıştay bizi haklı buldu ve davanın görüşülmesinin gerekliliğine karar verdi. Bu dava Türkiye’de ilk oluyor. Bundan sonraki ihalelerin de iptal davasının önü açıldı. Ordu’daki 9 maden alanının da ihalesinin iptal edilmesinin yolu açıldı” şeklinde değerlendirildi.

Ordu Çevre Derneğinin dilekçesi | Fotoğraflar: Coşkun Özbucak

FATSA’DA AĞAÇ KESİMİ UYGUN DEĞİL

Fatsa’daki altın madeni işletmeciliği lehine Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü’nün ağaç kesimi için ihale sürecinin de değerlendirildiği açıklamada, “Fatsa’da altın maden işletmeciliği yapan Altıntepe Maden Şirketi’nin şu anki çalışma alanındaki çalışma süresi bitti. Alanı büyütmek için yeni ÇED süreci başlattı. ÇED almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaatları var. Bakanlıktan henüz ÇED olumlu kararı çıkmadı. Bunun için maden şirketinin yaptığı her fiili işlem yasalara aykırı demektir. Yani ÇED süreci bitmedi. Süre tamamlanmadan ÇED alınmış gibi ağaçların kesimine başlanması ÇED yönetmeliğinin 6. maddesi ve Anayasanın 56. maddesine göre yanlıştır, yasal değildir. Bu yasa dışı uygulamaya karşı hem hukuksal hem de fiili hakkımızı kullanacağız.” denildi.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

ORÇEV: Danıştay’ın maden sahalarının topluca ihale edilmesini ‘iptal’ kararı emsal olacak özelliktedir” hakkında bir düşünce

Bir cevap yazın

Top