Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > Danıştay’dan umutlandıran karar: 766 maden sahasına ilişkin mahkemenin ‘ret’ kararını bozdu

Danıştay’dan umutlandıran karar: 766 maden sahasına ilişkin mahkemenin ‘ret’ kararını bozdu

Danıştay 13. Dairesi, tepkiyle karşılanan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde 766 adet maden sahasını aynı anda ihaleye çıkarılmasına karşı açılan davanın reddi kararını bozdu.  Kararı değerlendiren avukat İsmail Hakkı Atal, “Maden alanlarının şirketlere devredilmesi anayasaya aykırıdır” dedi.

Danıştay’dan umutlandıran bir karar daha çıktı: Danıştay 13. Dairesi, tepkiyle karşılanan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde 766 adet maden sahasını aynı anda ihaleye çıkarılmasına karşı açılan davanın reddi kararını bozdu.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye genelinde 68 ilde toplam 766 yeni maden sahasının arama ve işletmeleri için geçen yıl ihaleye çıkmıştı. Maden sahalarının toplamı 892 bin 814 hektarı buluyor. Sahaların içinde sit alanı da vardı. Çevreciler bazı sahaların tarım alanları, ormanlar, antik kent veya doğal yaşam alanlarına çok yakın mesafede olduğuna dikkat çekmişti. Çok sayıda çevre derneği ve bölge sakini 766 adet maden ihalesinin ilanının iptali için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açmıştı. Ankara İdare Mahkemesi davayı incelenmeksizin reddine karar vermişti.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal kararı temyiz ederek davayı Danıştay’a taşıdı. Davayı inceleyen Danıştay 13. Dairesi alt mahkemenin davanın reddi kararını bölge sakinlerinin lehine bozdu.

UYGULAMANIN BİLİME VE HUKUKA AYKIRI OLDUĞU İSPATLANMIŞTIR

Kararla ilgili değerlendirmede bulunan avukat İsmail Hakkı Atal, “İklim krizi ve Corona virusler çağında, 766 madenin topluca ihalesinin ilanına ” karşı açtığımız “iptal” davasına Ankara 4. İdare Mahkemesinin verdiği “red” kararı Danıştay 13. Daire tarafından bozulmuştur” derken, şunları ifade etti: “Hiçbir hesap-kitap yapılmadan, herhangi bir strateji olmaksızın, toplumsal maliyet analizi yapılmadan, kümülatif etki çalışması yapılmadan, tüm maden projelerini toptan ihaleye çıkaran Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne çağrımız var. Madenler koronavirüs salgınlarının en önemli sebeplerinden birisi.

Bilim insanları yaygın ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, yoğun çiftçilik, madencilik ve altyapı gelişiminin koronavirüsleri değişime uğrattığını ve koronavirüs salgınlarına yol açtığını belirlemiştir. Madencilik gibi faaliyetlerle tahrip edilen başta orman alanları olmak üzere doğal ekosistemlerde, koronavirüsün en az 2.5 kat arttığı ve virüslerin insanlara bulaşma riskinin de yüzde 70 arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır (1)” açıklamasında bulundu.

DONANIMLI BÜROKRATLAR ŞART

ismail-hakki-atal

Avukat İsmail Hakkı Atal, “Maden alanlarının şirketlere devredilmesi anayasaya aykırıdır. Madencilik faaliyetlerinin sebep olduğu koronavirüs gibi salgın hastalıklar çağında, devlet için zorunluluklar dışında madencilik yasaklanmalı” diyerek, açıklamasında şunları ifade etti:

“Madencilik faaliyetlerinin en önemli nedenlerden birini oluşturduğu koronavirüs salgını bu sürecin hem sebebi hem de sonucu olarak diğer değişkenlerle birbirini besleyen bir döngü içindedir. Türkiye ve bütün ülkelerin bu süreci analiz edebilecek, çözüm ve uyum politikaları geliştirebilecek, bu doğrultuda planlama yapabilecek kamu idarecilerine ihtiyacı vardır. Ancak MAPEG gibi kamu kurumlarının maalesef iklim krizi ve koronavirüs salgınlarının sebeplerini ve sonuçlarını analiz edebilecek, çözüm ve uyum politikaları geliştirebilecek yeterlilikleri ve donanımları bulunmamakta. Madencilik ve enerji sektörü gibi alanları planlaması gereken MAPEG ve EPDK gibi kurumların başına planlama ve analiz yapabilecek donanıma sahip bürokratlar getirilmelidir” vurgulamasında bulundu.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Danıştay’dan umutlandıran karar: 766 maden sahasına ilişkin mahkemenin ‘ret’ kararını bozdu” hakkında bir düşünce

Bir cevap yazın

Top