Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Manisa’da JES uğruna üzümün katline ferman

Manisa’da JES uğruna üzümün katline ferman

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’nda mahkemelerin verdiği iptal kararlarına rağmen yeni jeotermal santralleri yolda. Son olarak Salihli’de tarım arazilerinde 6 yeni kaynak kuyusu açılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi.

Çiftçilerin başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı Manisa’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni ÇED kararları alıyor.

Bakanlık son olarak Kahramanmaraş merkezli Ak Jeo Enerji Şirketi’nin Manisa’nın Salihli ilçe sınırları içinde 6 adet jeotermal kaynak arama kuyusu açması için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi.

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ilçenin Beylikli, Durasilli ve Yeşilova sınırlarında kalan kaynak arama kuyusu tarım arazilerinin üzerinde açılacak.

Öte yandan sondaj arama kuyularından bir tanesi zeytinlik alanlarda yer aldığı için Valilik emri ile projeden çıkarılmış. Parsellerin etrafında üzüm bağları ve zeytinlikler de bulunuyor.

Proje alanı ayrıca   21.01.2017 tarih ve 29955 sayılı Resmi Gazete’nin Mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 141 ovanın Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Kararı çerçevesinde “Manisa Ovası” sınırları içerisinde kalıyor.

KAMULAŞTIRMA TEHDİDİ YAŞANIYOR

Şirket bu proje içim 10 milyon TL’lik bir bütçe ayırırken sondaj noktaları özel şahıs mülkiyetinde. Toprak sahipleri bu parselleri satmaz ya da kiralamaz ise şirket kamulaştırma formülünü devreye sokacak.

EN AZ 17 JES PROJESİ VAR

Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri tarafından hazırlanan 2021 yılında hazırlanan Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri Raporuna göre Manisa’da 17 jeotermal enerji santrali bulunuyor. Son 2 bakanlık yeni sondaj arama kuyuları ve santraller için de ÇED izni verdi.

TOPRAKTA BOR KİRLENMESİ GERÇEKLEŞİYOR

Manisa’nın en büyük üzüm üreticisinin olduğunun altının çizildiği raporda “Üzüm, diğer meyve türlerine göre daha fazla bora ihtiyaç duyan bir bitki olmasına rağmen, aynı zamanda bor fazlalığına karşı duyarlı bitkiler arasında yer almaktadır. Alaşehir ilçesinde özellikle JES’lerin yoğun olduğu bölgelerde yapılan araştırmalarda yeraltı sularının yüksek bor içerdiği, topraklarda bor kirlenmesinin olduğu ve bağların büyük bir kısmında bor toksisitesinin gözle de belirgin olarak görüldüğü araştırma sonuçlarında yer almaktadır.” ifadeleri yer almıştı.

PROJELER MAHKEMELERDEN DÖNÜYOR

Öte yandan odalar tarafından açılan davalarda kaynak arama kuyuları ile ilgili mahkemeler ÇED izinlerini iptal ediyor. Danıştay 6’ıncı Dairesi, Özmen Holding bünyesinde yer alan SİS Enerji’nin Tepeköy Jeotermal Santralleri (Özmen-3 JES, Özmen-4 JES, Özmen-5 JES, Özmen-6 JES, Özmen-7 JES, Özmen-8 JES) projesi için verdiği ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmişti.  Kararda, jeotermal enerji santrallerinin bulunduğu Gediz Havzası’nda arsenik oranının 300 kata çıktığının da altı çizilmişti.

Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinde üzüm bağlarının olduğu tarım arazilerinde açılmak istenen jeotermal kuyuları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı yerel mahkemeler tarafından iptal edilmişti.

Ayrıca Sanko Holding’in Manisa’nın Salihli ilçesinde açmak istediği 17 adet jeotermal kaynak kuyusu Salihli halkı ve Salihli Çevre Derneği tarafından yargıya taşınmıştı. Bilirkişi bölgede incelemelerde bulunurken kararın önümüzdeki aylarda çıkması bekleniyor.


Ege’de Sonsöz

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top