Ana Sayfa > Bildiriler > Validebağ Gönüllüleri: Proje ve ihale iptal edilene kadar nöbetteyiz

Validebağ Gönüllüleri: Proje ve ihale iptal edilene kadar nöbetteyiz

Validebağ Gönüllüleri, yaptıkları açıklamada “Yürütmeyi durdurduk, proje ve ihale iptal edilene kadar nöbetteyiz” diyerek Üsküdar Belediyesini projeyi iptal etmeye çağırdı.

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan ve 1. derece doğal ve tarihi sit alanı olan Validebağ Korusu‘nun Millet Bahçesi yapılmasının önünü açacak projeye ilişkin yargıdan sevindirici ikinci bir karar geldi.

Üsküdar Belediyesi’nin yapmak istediği projeye karşı yurttaşların direnişi devam ederken, 2018 yılında Validebağ Gönüllüleri tarafından Millet Bahçesi projesine karşı açılan davada mahkeme, plana izin veren Koruma Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Validebağ Gönüllüleri, direnişin 6. gününde yaptıkları açıklamayla “Yürütmeyi durdurduk, proje ve ihale iptal edilene kadar nöbetteyiz. Validebağ ne park ne de bahçedir; korudur, koru kalacak” diyerek Üsküdar Belediyesini projeyi iptal etmeye çağırdı.

‘’PROJEYE KARŞI NÖBETTEYİZ’’

‘’Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen “bakım ve rehabilitasyon” projesine karşı nöbetteyiz’’ diyerek gönüllüler adına açıklama yapan Faruk Yege, şu hatırlatmalarda bulundu:

“2020 Mart ayında Validebağ Korusu’nun 261 bin metrekarelik bölümü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bakım ve onarım yapılması için Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi. Üsküdar Belediye Başkanlığınca koruda yapılmak istenenler, ‘500 araçlık otopark, izci eğitim alanı, yürüyüş-koşu ve bisiklet parkurları, yoga-pilates alanları, çocuk oyun alanları, yazlık  sinema, festival alanı, amfi tiyatro’ şeklinde açıklanmıştır.

Nisan başından beri ertelenen proje başlangıç tarihi, son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından 21 Haziran olarak duyurulmuştu. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bugüne kadar Koru’da yapmayı tasarladıklarıyla ilgili olarak Üsküdar Belediyesi tarafından çizilmiş ve koruma kurullarınca onaylanmış bir proje gösterememiştir.

Kendisiyle yapılan görüşmelerde, 2018 yılında İBB tarafından çizilmiş ve koruma kurullarınca onaylanmış olan millet bahçesi projesini göstermektedir. 3 yıl önce başka bir kurumun çizdiği millet bahçesi projesinin adını değiştirip eklemeler çıkarmalar yaparak proje geliştirdiğini iddia etmektedir. Millet bahçesi projesini onaylayan koruma kurullarına karşı 2018’de açılan dava ise devam etmektedir.’’

‘’YAPILAŞMA KORUYU TEHDİT ETMEKTEDİR’’

Yege, mahkemece atanan bilirkişi heyetinin, “ekosistemin devamlılığı bakımından dava konusu projenin uygulanmamasının yerinde olacağı” sonucuna ulaştığını belirtti ve şöyle devam etti:

’’Mahkeme, 25 Haziran 2021 tarihinde, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracak bu projenin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. 29 Nisan’da yapılan ihalenin dosyasına baktığımızda ise millet bahçesi projesinde bile bulunmayan rulo çim döşenmesinin projeye eklendiği görülmektedir. Bu, korunun önemli bir bölümünün doğal dokusunun yok edilmesi anlamına gelmektedir. Tüm bu yapılaşma çalışmaları kuşkusuz 1. derece doğal sit alanı olan ve Anadolu Yakası’nın kamuya açık en büyük yeşil alanlarından olan Validebağ Korusu’nu tehdit etmektedir.’’

‘’HALKIN ISRARLA İSTEMEDİĞİNİ BEYAN ETTİĞİ BU PROJEYE KARŞIYIZ’’

Rant projesine karşı 21 Haziran Pazartesi gününden bu yana Koru’da nöbet tutmaya başladıklarını dile getiren Validebağ gönüllüsü Yege, “Koruma kurulu onayı olmayan, kanunsuz olarak ihaleye çıkılan, duyulduğu andan itibaren halkın ısrarla istemediğini beyan ettiği bu projeye karşıyız” dedi. Validebağ Korusu’ndaki bitki örtüsüne, ekosisteme zarar verebilecek hiçbir müdahaleye izin vermeyeceklerini söyleyen Yege, son olarak şunları söyledi:

’’Koruda yapılaşmaya imkan tanıdığı için itirazını yaptığımız ve davasına müdahil olduğumuz Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı için 24 Haziran Perşembe günü itibarıyla mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu karar bizim direnişimize moral verdi. KANİP Koruyu korumak üzere yeniden yapılmalıdır. Bizler sözde proje ve ihale iptal edilene kadar nöbete ve direnişe devam edeceğiz. Mahkemenin yürütmenin durdurulması kararlarının uygulanmasının da takipçisi olacağız.”

“KORUNUN YEŞİL HALİYLE BİR BÜTÜN OLARAK GELECEK NESİLLERE KALMASINI İSTİYORUZ”

Açıklama sonrası Evrensel‘e konuşan Arif Belgin, “Buranın doğal haliyle yeşil haliyle bir bütün olarak gelecek nesillere kalmasını istiyoruz. Doğallığını bozacak hiçbir projeye gerek yok. Yürütmeyi durdurma kararlarının yerine getirilmesini istiyoruz. Projeden vazgeçilsin diyoruz” dedi.

CHP Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Muazzez Gözütok da “Belediye Başkanı bilboadlarda astığı afişlerle gönül belediyeciliği yaptığını söylüyor. Gönül işi kıymetli bir şey. Eğer öyleyse burada hiçbir karşılık beklemeden 20 yıldır koruyu korumak için mücadele veren gönüllüler var. Belediye Başkanı gönül belediyeciliği yapıyorsa gönülleri dinleyip ihaleleri iptal etmeli” dedi.

Validebağ Gönüllüsü Neşe Taşan da 1998 yılından beri bu alanın yağmalanmaması için, doğallığın  bozulmaması için mücadele edildiğini söyledi. Taşan, “Mahalleli olarak talebimiz çöplerin toplanması, ağaçların bakımının yapılması, bir de kapıların yapılıp onarılması. Bunları yapmak içinde ihale açmaya gerek yok. Belediye bünyesi içerisinde yapılacak şeyler” dedi

Evrensel