Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Maden için köyü boşaltıp zehirli atık havuzu yapacaklar iddiası

Maden için köyü boşaltıp zehirli atık havuzu yapacaklar iddiası

Ordu’nun Fatsa ilçesinde bulunan ve 2014 yılından beri çalışan madenin ruhsatının iptali için açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Odabaş, madenin mühürlenmediğini ve çalışmalarına devam ettiğini belirterek, alanın genişletilmesi için köyün başka bir yere taşınacağını ileri sürdü.

Ordu‘nun Fatsa ilçesinde bulunan ve 2014 yılından beri çalışan madenin ruhsatının iptali için açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, madenin mühürlenmediğini ve çalışmalarına devam ettiğini belirterek, alanın genişletilmesi için köyün başka bir yere taşınacağını ileri sürdü. 

 Fatsa’da yıllardır siyanürle altın ayrıştırması yapan şirkete karşı açılan ruhsat iptali davasında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, şirket bölgedeki çalışmalarına devam ediyor.

Fatsa’nın Yukarı Bahçeler, Aşağı Bahçeler ve Yukarıtepe köyleri arasında kalan altın rezervini çıkarmak için Haziran 2014’te çalışmaya başlayan Altıntepe Madencilik, bölgede bulunan fındık bahçeleri ile kestane ormanındaki ağaçları kesti. Çalışma izni biten şirket alan genişletmek için yeni ÇED raporu başvurusu yaparken, bir yanda da çalışmalarına devam etti. Maden çalışmalarının durdurulması için hukuksal yollara başvuran Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ve yöre halkının açtığı ruhsat iptal davası ise geçtiğimiz ay sonuçlandı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi, madenin telafisi güç zararlara sebebiyet vereceği kanaatine vararak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak, karara rağmen maden çalışmaya devam etti.

KÖYÜ BOŞALTIP ATIK HAVUZU YAPACAKLAR

Madenin bulunduğu Yukarıtepe Köyü’nde dinamit patlatılması sonucu bir kaç evde çatlakların oluşması üzerine, AFAD 27 ev için oturulamaz raporu verdi. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş ise şirketin evleri boşalttırıp köyü maden sahası içine katmayı planladığını ileri sürdü.

Fatsa’da yıllardır siyanürle altın ayrıştırması yapan şirkete karşı açılan ruhsat iptali davasında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, şirket bölgedeki çalışmalarına devam ediyor. Gazete Duvar‘a konuşan dernek başkanı Odabaş, bölgede AFAD tarafından inceleme yapıldığını dile getirerek, “Bu bölgenin en büyük doğal afeti, insanları zararsız diye kandırarak buraları yaşanamaz hale getirmektir. Bölge halkına bu eziyeti, bu baskıyı reva görenlere bir kez daha seslenmek isterim ki, her gecenin bir sabahı olduğu gibi bu karanlık günler de çok yakında aydınlığa kavuşacaktır. O zaman bu zulümlere göz yumanlar ve görevini yapmayanlar da yapmadıkları görevlerinin cezalarını göreceklerdir. Burada AFAD, 91 evi inceledi ve 27 evi mühürleyerek içinde oturulmamasını istedi” dedi.

Evlerin mühürlendiği Yukarıtepe’de köylülerle görüşen Odabaş, “Burada 2013 yılından itibaren faaliyet gösteren altın madeninin bölge halkına yaptığı baskı ve zulüm her geçen gün artarak devam etmektedir. Yıllarca toprağın altına vurulan yüzlerce sondaj ile toprağın altını delik deşik edeceksin, daha sonra da dinamitleri patlatarak toprağın doğal yapısını bozacaksın. Bunu yaptıktan sonra da mahallede mevcut evlerin birkaçında çatlaklar var diye mahalleyi boşaltacaksın. Esas amaç, bu bölgeye kurulacak 240 bin dönüm maden atık havuzu veya bizim adına zehir havuzu dediğimiz havuzun yapılmasıdır. Çünkü bu zehir havuzunun yapılabilmesi için bu bölgenin boşaltılması gerekmektedir. Bu bölge ya zehir havuzunun içinde veya çok yakınında kalmaktadır. Doğal afet var diye mahalleyi boşaltmak istiyorlar” dedi.

Maden sahası sağda, Yukarıtepe köyü ise solda kalıyor

MADEN ŞİRKETİ MAHKEME KARARINA UYMUYOR

CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel de, madenin mühürlenmediğini ve çalışmalarına devam ettiğini belirterek, alanın genişletilmesi için köyün başka bir yere taşınacağını ileri sürdü. Adıgüzel, AFAD’ın heyelan bölgesi denilerek 27 eve oturulamaz raporu verdiğini belirterek, “Heyelan bölgesine atık havuzu yapacaklar” dedi.

CHP Ordu Milletvekili Adıgüzel ile Fatsa Doğa ve Çevre Derneği üyeleri, köye giderek vatandaşlarla görüşüp açıklama yaptı. Sözcü‘ye konuşan Adıgüzel, şirketin mahkeme kararını uygulamadığını ve çalışmalarına devam ettiğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti kanun ve hukuk devletidir. Çıkan bir karar var ve bu kararı yerine getirmeyen Ordu Valiliği var. Adamlar şu anda sondaj yapıyorlar. Ben bu kararı tanımıyorum, çalışmaya devam ediyorum diyor. Bu hükümetin ayıbıdır. Bu ülkeyi yönetenlerin ayıbıdır. İktidar partisi vekilleri, diğer siyasiler, FETÖ ile bağlantılı bir şirketten bahsediyoruz. Siz neredesiniz? Neden buraları savunmuyorsunuz? Kim ki, burada mahkeme kararını uygulamıyorsa FETÖ ile iltisaklıdır” derken, “Sayın validen aşağıya kadar. Kim mahkeme kararını uygulamıyorsa bu şirket gibi, FETÖ ile iltisaklıdır. Bunu hesabını millet soracak. Sayın vali, burayı mühürlemiyor ve Yukarıtepe köyünü sondaj yaparak aşağıya doğru kaymasına müsaade ediyorsanız bunda sizin de payınız var” şeklinde konuştu.

KÖYE HEYELANLI ALAN RAPORU

Adıgüzel, şirketin yeni bir planı olduğunu ileri sürerek, madenin bulunduğu köylerden biri olan Yukarıtepe köyü’nün (mahalle), alan genişletilmesi için boşaltılacağını söyledi. “Şimdi yeni numara ne? Zemin kayıyor. Yukarıtepe’de evlerde oturulamaz denilerek 27 meskene AFAD oturulamaz raporu vermiş. Kaymakamlıkta gelmiş köyü kaldırmaya çalışıyor. Köy başka yere taşınsın. Niye? Çünkü buralarda maden alanına katılacak” diyen Adıgüzel, köyün heyelanlı alan raporu olduğunu da hatırlatarak, “Bu siyanür ve sülfirik asit çetesiyle iş birliği var. Bu işbirliği sonucu bu köyü buradan taşımaya çalışıyorlar. Şebinkarahisar’da havuz patladı. Kimyasallar bütün Kelkit vadisini, ırmakları, Karadeniz’i zehirliyor. Bunu devlette söylüyor. Buradaki felaket ise Şebinkarahisar gibi değil. Burada siyanür havuzu var. Burada sülfirik asit havuzu var. Siyanür çetesinin yeni oyunu şimdi de kendilerine alan açmak için madenin bulunduğu köyü oturulamaz raporu verip göçe zorluyorlar. Eğer burası oturulamaz ise, zemin kayıyor ise, buraya siyanür havuzu olur mu?” dedi.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top