Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Koronadan İstifade İş Makineleri Salda Gölü’nde!

Koronadan İstifade İş Makineleri Salda Gölü’nde!

Koronavirüs önlemleri çerçevesinde ziyaretçi girişine kapatılan Salda Gölü’ne iş makineleri ve kamyonlar girdi. Millet Bahçesi yapımı için gölün beyaz adalar kısmında kamyonlar oluşumu yüz yıllara dayanan kumları taşınmaya başladı.

Turkuaz renkli kumsalı nedeniyle “Türkiye’nin Maldivleri” olarak bilinen ve  1. Derece Doğal Sit Alanı olan Salda Gölü‘nde Millet Bahçesi çalışmaları sürüyor. Göl, 12 Nisan günü koronavirüs nedeniyle ziyaretçi girişine kapatılırken kamyonlar ve iş makineleri girdi. Salda Gölü’nün beyaz adalar kısmında kamyonlar ve iş makineleri oluşumu yüz yıllara dayanan kumları taşınmaya başlandı.

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Salda Gölü’nde iş makinelerinin çalışmalarının yer aldığı bir görüntüyü Twitter hesabından paylaşarak olaya tepki gösterdi.

KORONA SALGINI BAHANE EDİLEREK ZİYARETE KAPATILDI

Göker, önceki gün Salda Gölü ile ilgili ziyaretçi yasağı getirildiğini ve ardından iş makineleriyle alanın talan edilmeye başlandığını söyledi.

  • 2 milyon yıldır canlılığını koruyan bir mineral doku olan Salda Gölü’ne beyazlığını veren topraklar corona salgını bahane edilerek ziyarete kapattıktan sonra iş makineleri sokularak talana başlandı.
  • Gerekçe olarak da yapılacak olan yapılaşmadan dolayı kumların zarar göremeyeceği bir yere transferini gösteriyorlar.

GÜZELİM SALDA GÖLÜ RANT İÇİN PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR!

Salda Gölü’nün sermayeye ve ranta peşkeş çekildiğini belirten Göker, şu ifadeleri kullandı:

  • ‘O kumlara dokunulmayacak, basılmayacak, basılırsa özelliğini kaybedecek’ şeklinde bilim adamlarının onca açıklamalarına rağmen buraya iş makineleriyle girmelerini aklımız almıyor.
  • Ayrıca bunu mantıkla bağdaştıramıyoruz.
  • Açıkça ranta, sermayeye güzelim Salda Gölü peşkeş çekiliyor.
  • Buna karşı toplumun reaksiyonuna, örgütlenmesine karşı olarak da korona pandemisi gerekçe olarak sunuluyor vatandaşa.
  • Bu konuda tüm çevrecileri duyarlılığa davet ediyoruz.

Salda Gölü’nün önemi

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin gölü olarak biliniyor. Mars yüzeyinde bulunan toprak yapısıyla benzer özellikler taşıdığı belirtilen Salda Gölü’nün hidromanyezit içeren bembeyaz kumsalları, benzersiz bir görsel şölen oluşturuyor. Yüksek alkalin içeren ve ekolojik dengesini halen koruyan Salda, suyu en temiz göllerin başında geliyor. Endemik Salda yosun balığına da ev sahipliği yapan göl ve çevresi 110 kuş türünün de yaşam alanı. Bütün bu özellikleriyle dünyanın ender sulak alanlarından biri olan Salda Gölü ve çevresi, 1989 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştı.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Koronadan İstifade İş Makineleri Salda Gölü’nde!” hakkında bir düşünce

  1. Bozulmadık, tahrip edilmedik bir yer kalmaması için uğraşıyorlar. Çok yazık. Uzungöl için de pişman olmuşlardı güya. Rantı kaptıktan sonra pişman olduk deniyor, hiç inandırıcı değil. Hep aynı nakaratı duymaktan bıktık.

Bir cevap yazın

Top