Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Kolektifi: İkizköylüler Yaşam İçin Direniyor!

Ekoloji Kolektifi: İkizköylüler Yaşam İçin Direniyor!

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mevkiindeki Yeniköy Termik Santrali’nin su ihtiyacı nedeniyle susuzluk sorunu yaşanıyor. Yeraltı suları dahil suyun kullanım hakkı Yeniköy Termik Santrali’ni işleten firmaya verilirken, korona virüs salgının yaşandığı süreçte köylüler susuz kalmanın mağduriyetini yaşıyor. Ekoloji Kolektifi, “Yöre insanının su hakkı gasp ediliyor” açıklamasında bulundu.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy mevkiinde yer alan Yeniköy Termik Santrali’nin su ihtiyacı nedeniyle susuz kalıyor. ‘Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla Raporu’na göre, Yeniköy Termik Santrali, yılda 132 bin nüfuslu Milas ilçesinin 2,5 katı, Yatağan Termik Santrali ise 45 bin nüfuslu Yatağan’ın 7,5 katı su tüketiyor. Yeraltı suları da dahil suyun kullanım hakkı Yeniköy Termik Santrali’ni işleten firmaya verilirken, korona virüs salgının yaşandığı süreçte köylüler susuz kalmanın mağduriyetini yaşıyor. 

Konu ile ilgili sert bir açıklama yapan Ekoloji Kolektifi, “Yöre insanının su hakkı gasp ediliyor” dedi. Ekoloji Kolektifi Derneği‘nin açıklaması şöyle:

YÖRE HALKININ SU HAKKI GASP EDİLİYOR!

“Milas İkizköy’de, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ tarafından yöre insanının su hakkı gasp ediliyor!

Nisan ayının ilk haftası, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de koronavirus salgını hızla yayılırken Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde tam 3 gün sular kesildi. 3 gün boyunca İkizköylüler hijyenleri için ne kendilerinin ne de evlerinin temizliğini yapabildiler.

İkizköy’ün suyu Yeniköy Termik Santrali’nin sınırları içindeki bir depodan veriliyor. Depoya gelen su ise komşu köy Dereköy’deki 15 kuyudan sağlanıyor. Bu kuyular, bölgedeki diğer 6 köyle birlikte İkizköy’ün de ana içme suyu kaynağı. Yeniköy Termik Santrali’nin soğutma suyu da aynı kaynaktan temin ediliyor. 2014 yılında yapılan özelleştirme öncesi DSİ tarafından EÜAŞ’a tahsis edilen kuyular, özelleştirme sonrasında da Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye devredilmiş durumda. Şirketin kontrolündeki kuyulardan  ancak santralin su ihtiyacı karşılandıktan sonra köylere su veriliyor.

Kömür madeninin genişlemesi için arazileri kamulaştırılmak istenen ve bu kamulaştırmaya karşı mücadele eden İkizköy halkı, geçen bir yılda sık sık bir hafta – 10 gün süren su kesintileri ile karşı karşıya bırakıldı. Depo kontrolünün tamamen şirkette olduğu, Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvurular sonucunda ortaya çıkmıştı. MUSKİ, 2017 yılında Danıştay’a yaptığı başvuru ile kuyuların kendisine devrini talep etmiş, ancak Danıştay elektrik arzının devamlılığı açısından idarenin talebini reddetmişti.

İkizköy halkı, 1 yıldır maruz kaldıkları su kesintisinin, korona virüsü salgını gibi yaşamsal bir kriz anında da tekrarlanmış olmasına öfkeli ve bundan sonra da kesintilerin tekrarından endişeli. Köylüler ayrıca, hayvanlarına ve bahçelerine verecek sularının da olmadığını belirtiyorlar. Zira, 15 kilometrelik bir hat boyunca uzanan ve 3000 hektardan büyük açık ocak kömür işletmesi, ilerlediği coğrafyada hidrolojiyi tamamen değiştiriyor. Yeraltı suyu akiferlerini ve yüzeysel su yataklarını tamamen yok ediyor, yönlerini değiştiriyor; suyu kullanılamayacak tarım ve hayvancılıkta kullanılamayacak kadar kirletiyor.

İkizköy halkı, Dereköy kuyularının Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş.’den alınarak yeniden kamuya devredilmesini, köyün içme-kullanma suyunun MUSKİ tarafından doğrudan sağlanmasını ve altyapı sorunlarının bir an önce giderilmesini istiyorlar.”

Kaynak: Ekoloji Kolektifi

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top