Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Karaburun’da balık çiftliği protestosu

Karaburun’da balık çiftliği protestosu

Karaburun’da bölgeye konan su ürünleri kafeslerinin doğal hayata zarar vereceğini söyleyen yöre halkı ve Karaburun Kent Konseyi üyeleri eylem yaptı.

İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı Parlak Mahallesi Badembükü mevkisinde Çullu Yalısı’ndan başlayarak, Mağaza ve Akkum Yalıları’nı da içine alan bölgede, denizde şamandıralama çalışmasıyla 2 su ürünleri kafesi yerleştirildi. Yaşanan bu durumun bölgedeki doğal yaşamı olumsuz etkileyeceğini söyleyen Karaburun Kent Konseyi ve yaşam alanı savunucuları, bölgede açıklama yaparak durumu protesto etti.

Karaburun’un Parlak Mahallesi, Badembükü mevkisi Çullu Yalısı’ndan başlayarak, Mağaza ve Akkum Yalıları’nı da içine alan bölgeye, ekim ayı itibarıyla denizde şamandıralama çalışması yapılarak 2 adet su ürünleri kafesi yerleştirildi. Yaşanan bu durumun bölgedeki doğal yaşamı olumsuz etkileyeceğinden endişe eden Karaburun Kent Konseyi ve Parlak Muhtarlığı, konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Alo 181” hattına ihbarda bulunup, ilgili birimlere dilekçeyle durumu bildirdi. Ancak, buna rağmen işlem yapılmadığı gibi hiçbir yanıt alınamadı.

GEÇMİŞTE DE KURULMAK İSTENDİ, HALK HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATTI

Karaburun Kent Konseyi, aynı bölgede 2012 yılında kurulmak istenen balık çiftliği projesini bölge halkının yargıya taşıdığını hatırlattığı açıklamasında, “İzmir Valiliğine açılan davaya müdahil olmuştuk. Karaburun Yarımadası’nın batısında, özellikle Gerence Körfezi’ni içine alan 5 ve 6 No’lu alan ile Karaburun Merkez/Mordoğan arasını içine alan 4 No’lu alanın, 2008 yılında ‘potansiyel balık yetiştiriciliği alanı’ olarak ilan edilmesiyle Yarımada, içerdiği doğal değerler, sosyo-ekonomik sürdürülebilir yaşamı ve koruma altında olup tüm dünya için bir vazgeçilmezlik taşıyan denizel varlıkları için, karanlık bir süreç başlamıştı” ifadelerini kullandı.

Karaburun Kent Konseyi’nin açıklamasında kurumlara şu sorular yöneltildi:

  • “Parlak Mahallesi’nin en önemli turizm potansiyeli olan Badembükü’ne taşınan su ürünleri yetiştiricisi firma kimdir?
  • Bu firmaya ne zaman ruhsat verilmiştir?
  • Bu projenin ÇED süreci ne zaman başlamıştır, nerede duyurulmuştur?
  • Karaburun Yarımadası’nın denizel alanında kaç aktif su ürünleri yetiştiricisi bulunmaktadır?
  • Karaburun Yarımadası’ndan taşınan su ürünleri yetiştiricisi var mıdır?
  • Taşınan su ürünleri yetiştiricileri, terk edilen yerlerde hangi yıllar arasında faaliyet göstermiştir?
  • Terk edilen yerlerde, deniz dibi araştırması, özellikle deniz çayırlarının sağlıklı olarak varlıklarını sürdürebilme durumları incelenmiş midir?
  • Karaburun Yarımadası’nda, uluslararası sözleşmelerle koruma altındaki Akdeniz foku ile ilgili bir gözlem birimi var mıdır?
  • Akdeniz foklarının görülme sıklıkları ile ilgili sayısal veri programı oluşturulmuş mudur?
  • Karaburun Yarımadası’nda Akdeniz fokunun yaşam ve üreme alanları ile ilgili ‘Hassas Alanların Korunması’ kapsamında ne gibi tedbirler alınmıştır?”

PROTESTO EYLEMİ YAPILDI

Parlak Mahallesi’nde bir araya gelen yöre halkı, Karaburun Kent Konseyi üyeleri ve yaşam alanı savunucuları, balık çiftliği istemediklerini açıkladı. “Yeter artık, Karaburun’da balık çiftliği istemiyoruz”, “Yaşam alanlarımızı savunuyoruz”, “Kıyı balıkçılığına sahip çıkyoruz” yazılı dövizler taşıyan yurttaşlar adına açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Aykut Uçar, Parlak Mahallesi Badembükü Mevkii’nde başlayarak Karaburun yönüne doğru Mağaza Yalısı ve Akkum Yalısı’nı da içine alan deniz alanında geçen ekim ayında yeni bir faaliyete başlandığını belirtti. Alanda, şamandıralama çalışmasının ardından bölgeye 2 su ürünleri kafesi yerleştirildiğini belirten Aykut Uçar, “Karaburun Kent Konseyi ve Parlak Muhtarlığı’nın ilgili birimlere ilettiği dilekçelere ve Alo 181 hattına yaptığı ihbarlara yanıt alınamamış, herhangi bir işlem yapılmamıştır. Yine Badembükü’nde 2012 yılında kurulmak istenen balık çiftliği projesini Parlak halkı yargıya taşımış, Karaburun Kent Konseyi de İzmir Valiliğine açılan davaya müdahil olmuştu” dedi.

FOK BALIKLARININ KALAN SON ÜREME ALANI

Aykut Uçar, Karaburun Yarımadası’nın batısında, özellikle Gerence Körfezi’ni içine alan 5 ve 6 No’lu alan ile Karaburun’un merkezi ile Mordoğan Mahallesi arasını içine alan 4 No’lu alanın, 2008 yılında potansiyel balık yetiştiriciliği alanı olarak ilan edildiğini anımsatarak, “Yarımada’nın içerdiği doğal değerler, yerelin sosyo-ekonomik sürdürülebilir yaşamı ve koruma altında olup tüm dünya için vazgeçilmezlik taşıyan denizel varlıkları için, karanlık bir süreç başladı. Bölgede son dönemde başlayan balık çiftliklerinin taşınma başvuruları dikkat çekicidir. Balık çiftlikleri civarında yaşayanların şikayetlerini ve açılan davaları yıllarca görmezden gelen firmaların, aniden taşınma kararları alarak yeni yer peşine düşmeleri, bize bulundukları yerlerde yıllarca süren, yenilmeyerek dipte çözünen balık yemlerinin ve balık dışkılarının, fiziksel ortamı artık balık yetişemez duruma getirdiğini ve deniz çayırlarının tahribi sonucu sudaki oksijen oranını, yaşam değerlerinin altına indirdiğini düşündürüyor. Bilindiği gibi, yerel geçim kaynaklarından olan kıyı balıkçılığı ve dalyan balıkçılığının sürdürülebilir olması için, yavru balıkların besin kaynağı ve barınağı olan deniz çayırlarının tahribata uğramaması, yaşamsal öneme sahip” dedi.

Uçar, Yarımada kıyılarının ve bölgedeki küçük adaların, dünyanın en nadir memelileri arasında yer alan ve Türkiye’nin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altında olan Akdeniz Foku’nun (Monachusmonachus) kalan son üreme ve yaşama alanlarından olduğuna dikkat çekti. Karaburun’un aynı zamanda Özel Çevre Koruma (ÖÇKB) bölgesi ilan edildiğini belirten Uçar, yetkilileri göreve çağırdı.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top