Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Kanal İstanbul ÇED raporunu veren firma için de şok iddialar ve tartışmalar gündemde

Kanal İstanbul ÇED raporunu veren firma için de şok iddialar ve tartışmalar gündemde

Kanal İstanbul ile ilgili ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş.’nin bugüne kadar devletten 24 milyon TL tutarında 42 ihale aldığı ortaya çıktı. Şirket sahibi Selahittin Hacıömeroğlu’nun Botaş yolsuzluğu operasyonunda da adı geçiyor. Bu yolsuzluk davası ile tutuklanıp yargılanan Hacıömeroğlu, bir başka olayda da bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED Dosyası’nı da kendi şirketine hazırlatması nedeniyle büyük tepki toplamış.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak tanıtımını yapıp savunduğu ve ısrarla gerçekleştirilmesini istediği, ancak kamuoyunda “ekolojik bir yıkım projesi” olarak topladığı tepkilerle de kamuoyunun gündeminde uzun süredir tartışmaları devam eden Kanal İstanbul Projesi, bu kez yeni bir tartışma konusunun daha merkezi olacak gibi görünüyor. Çünkü proje hakkında “ÇED Nihai Kararı” verilerek askıya çıkarılması ile birlikte ÇED Raporunu hazırlayan şirketin de kimliği resmi ve net olarak ortaya çıkmış oluyor.

Maliyeti 75 milyarlık proje ve ‘şaibeli’ bir ÇED şirketi!

Kanal İstanbul Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı son dönemin en çok tartışılan konusu Kanal İstanbul Projesi için hazırlanan son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu yeterli bulunarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dün halkın görüşüne açıldı. “Nihai” olarak kabul edilen ÇED raporu, 10 gün boyunca görüş ve öneriler için askıda kalacak. Projenin yatırım maliyeti ise 75 milyar lira.

1595 sayfadan oluşan Kanal İstanbul ÇED Raporu’nun askıya çıkarılması ile birlikte raporun kimin tarafından hazırlandığı da net olarak öğrenilmiş oldu. Raporu Ankara merkezli olan Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. hazırladı. Ayrıca Ankara merkezli olan Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş.’nin bugüne kadar devletten 24 milyon TL tutarında 42 ihale aldığı da böylece ortaya çıktı.

Kanal İstanbul ÇED raporunu veren şirketin sicili: Milyonlar, ihaleler, yolsuzluklar!

ÇED raporunun askıya çıkarılması ile birlikte, böylece raporu hazırlayan şirketin kimliği de kamuoyunun gündemine bu kez net olarak gelmiş oldu. Kanal İstanbul projesinin ÇED Raporunu hazırlayan şirket Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. Ankara merkezli olan Çınar Mühendislik’in sahibi Selahittin Hacıömeroğlu, Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin de yönetim kurulu başkanıydı. Hacıömeroğlu, kendi santrali de dahil yarımadada planlanan birçok santralin ÇED dosyasını hazırlayan Çınar Mühendislik’in de sahibiydi.

ÇED raporu hazırlayan firmanın adı daha önce bir çok olayda geçiyor. Ayrıca şirket sahibi Selahittin Hacıömeroğlu’nun “Botaş Yolsuzluğu” operasyonunda da adı yer alıyor. Bu yolsuzluk davası ile tutuklanıp yargılandığı belirtilen Hacıömeroğlu, bir başka olayda da bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED Dosyası’nı da kendi şirketine hazırlatması nedeniyle büyük tepki toplamış. Böylece kendi şirketi için gereken ÇED raporunu yine kendi şirketine hazırlatarak, bir de “ÇED olumlu” kararı alınması sağlanmış!

Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel ise, Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunun askıya çıkarılması ile birlikte yorumda bulunurken, ayrıca ÇED raporunu hazırlayan şirket sahibi hakkında da yorumda bulundu. Ağırel, kendisine ait sosyal medya hesabından dün yaptığı paylaşımda ‘‘Kanal İstanbul için ÇED raporu onaylandı. Raporu veren Çınar Mühendislik A.Ş. Firma Kamu kurumlarından 24 Milyon TL tutarında 42 ihale aldı. Firma sahibi Botaş Yolsuzluk operasyonunda yargılandı, kendi Enerji Dağıtım şirketinin de bulunduğu alan ile ilgili olumlu ÇED raporu verdi” ifadelerini kullandı.

İşte madde madde Kanal İstanbul

Kanal İstanbul Projesi, ülkedeki siyasi muhalefetten başka, demokrasi mücadelesi veren pek çok STKlar yanı sıra, doğa ve yaşamı savunma mücadelesi içindeki ekoloji örgütlerinden de “ekolojik yıkım projesi” olarak büyük tepkiler alan bir proje. Yapılan açıklamalarda, Kanal İstanbul projesinin rant uğruna gerçekleştirilmeye çalışılan, ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak karşı çıkılması ve mutlaka engellenmesi gereken bir yıkım projesi olduğu vurgulanıyor.

Konu ile ilgili Kanal İstanbul projesinin bir yıkım projesi olduğu uyarısıyla bir kaç kez basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği, bu ekolojik yıkım projesinin mutlaka durdurulması gerektiğini vurgulamıştı. Ekoloji Birliği’nin ve TMMOB’un projeye ilişkin maddeleştirilen görüşleri de yapılan bir basın açıklamasıyla şöyle sıralandı:

  • Projeyle yaklaşık 20 bin futbol sahası büyüklüğünde doğal orman yok olacak,
  • Proje kentte ve bölgede geri dönüşü imkansız ekolojik hasarlara sebebiyet verecek,
  • Proje kentin üst ölçekli planına sonradan işlenmiştir ve plan ana kararlarıyla çelişmekte,
  • Proje güzergahında üç aktif fay hattı bulunmakta, deprem ve tsunami riski de içermekte,
  • Proje ile tüm nüfus ve istihdam dengesi altüst olacak,
  • Kanal nedeniyle heyelan, toprak kaymaları ve sıvılaşma tehlikesi yüksektir,
  • Geçimini tarımdan, hayvancılıktan sağlayan yöre halkı yaşam güvencesini kaybedecek,
  • Kanalın yapım, işletim maliyeti ve geri ödeme süresindeki dengesizlikler nedeniyle kanal, telafisi imkansız sorunlar doğuracaktır.
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top