Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: “Kanal İstanbul Bir Yıkım Projesidir, Mutlaka Durdurulmalıdır”

Ekoloji Birliği: “Kanal İstanbul Bir Yıkım Projesidir, Mutlaka Durdurulmalıdır”

Kanal İstanbul projesinin gündeme gelmesi üzerine açıklama yapan Ekoloji Birliği, projeye karşı çıkış nedenlerini açıkladı. “Proje, ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak kaşı çıkılması ve engellenmesi gereken bir yıkım projesidir” açıklamasında bulunan Ekoloji Birliği, kamuoyunu da bu projeye karşı bir kez daha mücadeleye davet etti.

Yurt genelinde ve yörelerinde ekoloji mücadelesi yürütmekte olan 67 örgütün bir araya gelmesiyle k oluşturulan Ekoloji Birliği, Kanal İstanbul projesinin gündeme gelmesi üzerine bir kez daha ve yeni bir açıklama daha yaparak, kamuoyunun dikkatini ekoloik yıkıma dikkat çekerken, yaptığı açıklamada projeye karşı çıkış nedenlerini de sıraladı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “projenin masrafı gerekirse hazineden karşılarız” demesini “kabul edilemez” diye nitelendiren Ekoloji Birliği, “Açlık ve yoksulluğun dibe vurduğu, hazinenin boşaldığı, krizin yükünün işçi ve emekçilere yıkıldığı ortamda böyle bir açıklama ancak yeni rant alanları konusunda ısrarını ortaya koymaktadır” dedi.

Açıklamada projenin durdurulması için çağrı yapılırken “Kanal İstanbul Projesi, ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak kaşı çıkılması ve engellenmesi gereken bir yıkım projesidir. Ekoloji Birliği olarak ülke genelindeki 67 bileşenimizle, emek ve demokrasi güçleriyle gücümüzü birleştirerek mücadele edeceğiz” denildi.

“Su havzalarına ve tarıma darbe”

“Kanal İstanbul Projesi en başta canlıların yaşam kaynağı olan su havzalarının ve ormanların yok edilmesine neden olacak. Kanalın açılmak istendiği bölge su ve tarım havzası yanında ormanlarıyla da oksijen deposu özelliği taşıyor. Kanal çevresinde tuzlanma nedeniyle sular içilmez, topraklar ekilmez olacak. Bu bölge başta ayçiçeği olmaz üzere tahıl depomuz özelliğini sürdürebilmelidir.

“Kanal açıldığında akıntı etkilenecek, denizin ekosistemi bozulacak. Buna kanaldan çıkacak toprakların Karadeniz kıyılarının doldurulması da eklenince ekosisteme zararı büyüyecek.

“Kuş göç yolu bozulacak ve sulakların kuruması göçmen kuşları etkileyecek. Doğanın dengelerinden biri olan kuşların yok olmasının olumsuz etkileri görülecek.

“Ekonomik ve siyasi yönden de olumsuz”

“İktidarın gerekçelerinin inandırıcılığı yok. Montrö Anlaşması ile güvenceye alınan Boğazlar, kanal aracılığıyla yok edilmek isteniyor.

“Paralı geçiş yapılacak dense de gemi ve tankerler zorlanamayacak. Yani ücretsiz geçiş hakkı iptal edilemeyeceğinden Kanal İstanbul’dan gelir elde edilemeyecek. Ekonomik olarak yeni rant alanı olarak görülen “Kanal İstanbul Projesi’nin”  siyasi gerekçesi de dillendiriliyor.

“Görsel de inandırıcı değil”

“Ekoloji Birliği olarak önceliğimiz, İstanbul ve çevresinin; Karadeniz, Marmara v Ege Denizlerinin ekolojik anlamda olumsuz etkilenmesini önlemektir. Kanal İstanbul Marmara Denizi’ni daha da kirleterek tamamen oksijensiz hale getirecektir.

“AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kanal İstanbul Projesi’nin nasıl olacağını gösterdiği görsel tehlikenin boyutunu göstermektedir. Görsel süslenerek yapılmış olsa da ‘yeni’ bir şehir yaratılmasının tehlikesi dikkate alınmamış.”

“Yıkım projesi mutlaka durdurulmalı”

Kanal İstanbul projesinin ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak karşı çıkılması ve engellenmesi gereken bir yıkım projesi olduğu vurgulanan açıklamada, “Ekoloji Birliği olarak ülke genelindeki 67 bileşenimizle, emek ve demokrasi güçleriyle gücümüzü birleştirerek mücadele edeceğiz. Geleceğimize sahip çıkmak için Kanal İstanbul projesi iptal edilmeli” denildi.

Madde madde Kanal İstanbul

Ekoloji Birliği’nin ve TMMOB’un projeye ilişkin maddeleştirilen görüşleri de açıklamada sıralandı:

  • Projeyle yaklaşık 20 bin futbol sahası büyüklüğünde doğal orman yok olacak,
  • Proje kentte ve bölgede geri dönüşü imkansız ekolojik hasarlara sebebiyet verecek,
  • Proje kentin üst ölçekli planına sonradan işlenmiştir ve plan ana kararlarıyla çelişmekte,
  • Proje güzergahında üç aktif fay hattı bulunmakta, deprem ve tsunami riski de içermekte,
  • Proje ile tüm nüfus ve istihdam dengesi altüst olacak,
  • Kanal nedeniyle heyelan, toprak kaymaları ve sıvılaşma tehlikesi yüksektir,
  • Geçimini tarımdan, hayvancılıktan sağlayan yöre halkı yaşam güvencesini kaybedecek,
  • Kanalın yapım, işletim maliyeti ve geri ödeme süresindeki dengesizlikler nedeniyle kanal, telafisi imkansız sorunlar doğuracaktır.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top