Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Gezi davasında Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi

Gezi davasında Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi

Gezi davasında iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Hükme gerekçe olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararının kesinleşmemesi gösterildi. Bir sonraki duruşma tarihi ise 28 Ocak olarak belirlendi.

Gezi Parkı davası kapsamında 784 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve 15 sanığın yargılandığı davanın 4. duruşması bugün Silivri’de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  Bugün görüşülen “Gezi davası“nın duruşmasında halen tutuklu yargılanmakta olan Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Hükme gerekçe olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararının kesinleşmemesi gösterildi. Bir sonraki duruşma tarihi ise 28 Ocak olarak belirlendi.

Bugünkü duruşmada neler yaşandı?

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde Gezi Parkı‘nın yıkılarak, yerine alışveriş merkezi inşa edilmesine yönelik planları protesto etmek amacıyla Mayıs 2013’te başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılarak iki hafta süren eylemlerle ilgili açılan davanın dördüncü duruşması bugün yapıldı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada görülen davada şimdiye kadar her duruşma ayrı heyet tarafından görülmüştü.

Mahkeme, aralarında Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne neden olan Mevlüt Saldoğan’ın da bulunduğu polislerin ve Hazine’nin katılma taleplerinin kabulüne karar verdi.

İlk kez geçen seferki heyet ikinci duruşmaya katıldı

784 gündür tutuklu olan iş insanı Osman Kavala ve tutuksuz yargılanan sanıklardan Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Hakan Altınay, Çiğdem Mater ve Yiğit Ali Ekmekçi de salonda hazır bulundu.

Gezi eylemleri esnasında güvenlik güçlerinde görev yapan tanıklar Ercan Aydın ve Hasan Gül tanık olarak dinlendi. Tanıklar ifadelerinde tutuklu sanık Osman Kavala’yı şiddet içeren olaylarda görmediklerini ve bu olayları organize ettiğine dair bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade ettiler.

İstanbul Güvenlik Şube’de görevli Gül, “o dönem kendi personelimiz için gaz maskesi bulmakta zorlanmalarına rağmen eylemcilerin gaz maskelerine sahip olmalarının” dikkatini çektiğini; fakat “kurumsal bir destek” tespit etmediklerini, “tespit etselerdi zaten müdahele etmiş olacaklarını” söyledi.

Kavala, “iddianame suçlu değil, suçsuzluğumu gözler önüne seriyor” ve “hukuksuz ve ayrımcı uygulama son verilecek” diyerek tahliyesini istedi.

Müdafi Av. Dr. Köksal Bayraktar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 10 Aralık 2019’da verdiği kararın noter tasdikli tercümesini mahkemeye teslim ederek, heyetin “tutukluluk süresi makul süreyi çok aştığı” için Kavala için verilen “derhal serbest bırakılması” gerektiği kararına uymasını talep etti.

Mahkeme ise Kavala’nın tutukluluğunun sürmesine karar verdi. Karara gerekçe olarak AİHM kararının kesinleşmemesi gösterildi. Bir sonraki duruşma ise 28 Ocak tarihinde yapılacak.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top