Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > İklimsel çöküş mü? 2023 Yazı Tarihteki En Sıcak Yaz Olarak Kayıtlara Geçti!

İklimsel çöküş mü? 2023 Yazı Tarihteki En Sıcak Yaz Olarak Kayıtlara Geçti!

AB Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin yeni yayımladığı veriler, 2023 yazının kaydedilen en sıcak yaz olduğunu ortaya koydu.

Haziran’dan Ağustos’a kadar olan üç aylık dönemde hava sıcaklığı ortalamanın 0,66 derece üzerine çıkarak 16,77 derece oldu. Bu yılın ilk 8 ayındaki ölçümlerle de 2023 yılı şu ana kadar 2016’dan sonra kayıtlardaki en sıcak yıl oldu. 2023’teki ortalama sıcaklık, 2016’nın sadece 0,01 derece altında kaldı.

AB Copernicus İklim Değişikliği Servisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, geçen ayın aynı zamanda küresel olarak kaydedilen en sıcak Ağustos ayı olduğunu ve şimdiye kadarki en sıcak Haziran ve Temmuz aylarının ardından art arda üçüncü ay böyle bir rekor kırıldığını söyledi.

Ağustos ayının 1850-1900 döneminin sanayi öncesi ortalamasından yaklaşık 1,5 derece daha sıcak olduğu tahmin ediliyor. Küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırmaya yönelik çabaların sürdürülmesi, 2015 yılında 196 ülke tarafından kabul edilen Paris Anlaşması’nın temel taahhüdü.

Temmuz 2023 şimdiye kadar kaydedilen en sıcak ay olmayı sürdürürken, Ağustos ayı rekoru ile beraber, kayıtların başladığı 1940’tan bu yana kuzey yarımküre en sıcak yaz aylarını yaşamış oldu.

Copernicus Başkan Yardımcısı Samantha Burgess, “Bilimsel kanıtlar çok güçlü; emisyonlar durdurulana kadar daha fazla iklim rekoru ve toplumu ve ekosistemleri etkileyen daha yoğun ve sık aşırı hava olayları göreceğiz” dedi.

Kuzey Atlantik ve denizlerin genelinde de normalin üzerinde deniz yüzeyi sıcaklıkları ölçüldü. Avrupa’da yaz aylarında denizlerde sıcak hava dalgaları meydana geldi. Haziran ayında İrlanda ve İngiltere’de, temmuz ve ağustosta ise Akdeniz’de sıcak hava dalgaları kaydedildi.

Bu yaz ayrıca Türkiye ve Batı Avrupa’da ortalamanın üzerinde yağış görüldü. Bu bölgelerde yağış rekorları kırılırken Kuzey Amerika’nın kuzeydoğusu, Asya’nın bazı bölgeleri, Şili, Brezilya ve Avustralya’nın kuzeybatısında da seller meydana geldi.

Buna karşılık haziran, temmuz ve ağustos ayları İzlanda, Alpler, kuzey İskandinavya, Orta Avrupa, Asya’nın büyük bölümü, Kanada, Kuzey Amerika’nın güneyi ve Güney Amerika’nın neredeyse tamamı ortalamadan daha kurak geçti. Bu nedenle birçok yerde orman yangınları çıktı. (İklim Haber)


Dünya Haberleri
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top