Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Genç İklim Aktivistleri TBMM’de: “Geleceğimiz Tehlike Altında”

Genç İklim Aktivistleri TBMM’de: “Geleceğimiz Tehlike Altında”

İklim kriziyle daha güçlü mücadele için Türkiye’nin ilk iklim davasını açan üç genç iklim aktivisti ve iklim inkarcılığının durdurulması için kamu spotu yapılmasını talep eden Nil Sarrafoğlu, Meclis’te milletvekilleriyle buluşarak Change.org’ta topladıkları imzaları Dilekçe Komisyonu’na iletti.

Türkiye’nin BM’ye sunduğu güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanı’nın (NDC) yetersiz kaldığını belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu, Ela Naz Birdal ve Seren Anaçoğlu dava ile eş zamanlı yürüttükleri kampanyaları ve İklim Kanunu hakkında Meclis’te milletvekilleriyle buluştu. İklim aktivistleri vekillere iklim mücadelesindeki yetersizlikleri aktardı.

Ayrıca Change.org/iklimdavasi adresinde 15 bine yakın imza toplayan iklim aktivisti gençler, seslerini Meclis’e taşıyarak imzalarını Dilekçe Komisyonu’na iletti.

İklim krizinin yıkıcı etkilerinin tüm çocuk ve gençlerin temel hak ve hürriyetleri arasında bağlantı kuran “Türkiye’nin ilk iklim davası” olarak kayda geçen davaya, geçtiğimiz aylarda Danıştay’dan red kararı gelmişti. 

İlgili haber: Genç iklim aktivistleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Dava Açtı

Gezegen Üzerindeki Tüm Hayatların Geleceği Tehdit Altında

“Türkiye’nin ilk iklim davası”nı açan genç iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Ela Naz Birdal ve Seren Anaçoğlu

İklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu ve Seren Anaçoğlu, Meclis ziyaretlerini şu şekilde değerlendirdi: “Türkiye’nin BM’ye sunduğu NDC’nin yetersiz olmasından dolayı geleceğimiz tehlike altında. Üstelik sadece dava arkadaşlarım ve benim değil, gezegen üzerindeki tüm hayatların geleceği tehlike altında. Geçtiğimiz Mayıs ayında açtığımız dava sonrası Seren Anaçoğlu ile TBMM’ye giderek çok yakında açıklanmasını beklediğimiz İklim Kanunu ve davamız için görüşmek üzere milletvekilleri ile bir araya geldik. Gençler olarak insan haklarımızdan, Paris Anlaşması ve taleplerimizden bahsettik. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı / Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Aylin Yaman, Deva Partisi Gaziantep Kurucu İl Başkanı Avukat Ertuğrul Kaya, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ve CHP Muğla Milletvekili Avukat Cumhur Uzun ile tanışma ve görüşme fırsatı bulduk. Bizleri dinlediler ve bizimle fikirlerini paylaştılar. İklim aktivistleri olarak çok yakında daha fazla milletvekili ile görüşmek üzere tekrar TBMM’ye gideceğiz ve görüşmelerimizin takipçisi olacağız.”

Dünya’dan İklim Davaları Örnekleri

Son yıllarda, devletlerin iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yeterli ve etkili kararlar almamasının insan haklarını ihlal ettiği yönünde AİHM’e başvurular yapılıyor. Her ne kadar şu ana kadar, AİHM nezdinde, spesifik ve doğrudan iklim değişikliği ile bağlantılı ihlal kararı verilmemiş olsa da Nisan 2023 itibariyle AİHM’in önüne getirilmiş ve çeşitli devletlerin iklim krizi karşısındaki eylemsizlikleriyle ilgili 12 adet dava bulunuyor. İklim aktivistleri ve uzmanlar bu davaların sayısının gelecek yıllarda artmasını bekliyor.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 32 ülkeye AİHM’de iklim davası açan 6 portekizli genç, ülkelerin emisyonlarını yeterince azaltmamasının insan hakları ihlali olduğu söylüyor.

Bunlardan bir tanesi de 6 Portekizli gencin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 32 ülke aleyhine, onları iklim değişikliği konusunda “yeterli adım atmamakla” ve Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama hedefine ulaşmak için seragazı emisyonlarını “yeterince azaltmamakla” suçladığı dava. Davanın başarılı olması halinde bu ülkelerin seragazı emisyonlarını yasal olarak azaltmaları gerekebilir.

İlgili haber: Altı Portekizli Genç Aralarında Türkiye’nin De Bulunduğu 33 Ülkeye Dava Açtı

İklim kriziyle mücadelede birçok yönüyle büyük bir önem taşıyan Urgenda Davası ise 2019 yılında zaferle sona erdi. Hollanda Yüksek Mahkemesi, Hollanda devletinin 2020 senesine kadar seragazı emisyonlarını 1990 seviyesine kıyasla %25 oranında azaltması yönünde karara vardı.

İklim İnkarcılığını Durdurmak için İmzalar Meclis’te

“İklim inkarcılığının yaydığı bilgi kirliliği geleceğimiz, çocuklarımız için bir tehdit” diyen Nil Sarrafoğlu’nun Change.org/iklimkamuspotu  adresinde yürüttüğü kampanyaya yaklaşık 8 bin kişi destek verdi. İklim kriziyle ilgili bilimsel gerçeklere dayanan bir kamu spotu yapılmasını talep eden Sarrafoğlu, imzaları TBMM Dilekçe Komisyonu’na teslim etti.

“Televizyon kanalları ve radyolarda, karbonsuz bir geleceği sağlamak için bilimsel açıdan farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarına kaynak sağlanması için atacakları adımların takipçisi olacağım” diyen Sarrafoğlu, kampanya metninde şu açıklamalarda bulundu:

“Ne yazık ki bugüne kadar iklim krizine karşı mücadeleleri engellemeye çalışan iklim inkarcılığı Türkiye’de de hortladı. İklim krizinin varlığını inkar ediyorlar, iklim krizini durdurmak için alınması gereken tedbirler hakkında yalanlar, yanlış bilgileri yaygınlaştırıyorlar ve bilgi kirliliği üretiyorlar. İklim inkarcısı bu toplulukların amaçları, eylemlerinin nasıl finanse edildiği gibi sorular ise büyük bir muamma.”


İklim Haber

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top