Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Fridays For Future Türkiye: İklim Krizi Felakete Dönüşüyor

Fridays For Future Türkiye: İklim Krizi Felakete Dönüşüyor

Fridays For Future Türkiye, 7. Küresel İklim Grevi kapsamında yaptığı açıklamada iklim krizinin felakete dönüştüğü uyarısında bulundu, devletlerden ve şirketlerden yıllık bağlayıcı iklim eylem planları hazırlayıp karbon nötr olma yolunda somut ve gerçek adımlar atmalarını talep etti.

Dün gerçekleştirilen 7. Küresel İklim Grevi kapsamında bir basın açıklaması yapan Fridays For Future Türkiye (Gelecek İçin Cumalar- FFF Türkiye) ekibi, küresel iklim grevinde karar alıcılardan acil iklim eylemi talep ettilerini çünkü artık kaybedecek zamanın kalmadığını ifade etti.

Yapılan açıklamada, “Bu grevde de sesimizi duyurmaya ve iklim krizinin ciddiyetini insanlar ile karar alıcılara anlatmaya devam edeceğiz. Artık iklim krizi, felakete dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer küresel bir iklim felaketini önlemek ve adil bir iyileşme sağlamak istiyorsak öncelikle liderlerden gerçek ve bağlayıcı hareketler talep etmeliyiz. Bu küresel iklim grevinde belirtildiği gibi artık ‘boş vaatler istemiyoruz’ çünkü bu boş söz ve taahhütlerin bizi küresel yok oluşa daha da yakınlaştırmaktan başka bir işlevi yok. İklim felaketi, hâlâ önlenebilir bir boyuttayken hükümetin yıllık karbon nötr hedefleri ve yenilenebilir enerjiye geçiş programlarını da kapsayan gerçek ve etkili bir iklim eylem planını hayata geçirmesi, bizim ve bizden sonraki kuşakların geleceği için inanılmaz derecede önemli” denildi.

Ekip açıklamasında, tüm sorumluluğu bireylerin üzerine yıkmanın ve ekolojik çöküşü önlemenin yalnızca kişilerin kendilerine bağlı olduğunu iddia etmenin, çok büyük bir düşünce ve algı kirliliğine yol açtığını söyledi: “Oysaki iklim krizinin en büyük sorumluları devletler ve şirketler. Bizim bu sorumlulardan taleplerimiz var:

■ “Fosil yakıt arama ve çıkarmayla ilgili tüm yatırımları sona erdirilmesi
■ Yıllık, bağlayıcı, küresel ısınmayı yüzde 66 şansla 1.5°C’nin altında tutabilmeyi öneren IPCC raporuna ve en uygun bilimsel kararlara dayanan karbon bütçeleri oluşturulması
■ Çalışanların refahını ve toplumdaki en savunmasız kesimleri dikkate alan iklim politikalarının tasarlanması
■ Vatandaşların iklimle ilgili karar alma süreçlerine katılımını sınırlayan yasaları yürürlükten kaldırıp alan açarak demokrasinin korunması
■ Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde çevre kırımın, uluslararası bir suç haline getirilmesi için taahhüt verilsin.”

“Daha Fazla Bahane Dinleyecek Vaktimiz Yok”

FFF Türkiye, karar alıcıların boş vaatlerinden sıkıldıklarını belirterek “30 yıl sonra karbon nötr olacağız deyip bugün tam gaz karbon salınan bir politikaya sahip olunamaz. Artık daha fazla bahane dinleyecek zamanımız kalmadı. İklim krizinden çıkmak için yapmamız gerekenler belli, elimizde çözümler var. Tek yapmamız gereken bu içi boş vaatleri bırakıp hızlıca eyleme geçmek” dedi.

2 yıldır aktif olarak iklim krizine karşı mücadele ettikleri ve cuma günleri grevler yapıldığı hatırlatılarak, “Pandemi nedeniyle sokaklara çıkamasak da ve bir araya gelemesek de FFF Türkiye olarak online yaptığımız grevlerle insanlara sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Artık daha çok insan ve daha çok yönetici krizin farkındayız diyor ama karar alıcıların bu konuda ciddi adımlar attığını görmedik. Merkezi ve yerel yöneticilerden derhal iklim acil durumu ilan etmelerini, Türkiye’nin 5 yıl önce imzaladığı ama hâlâ onaylamadığı Paris Anlaşması’nı TBMM’den geçirmelerini ve karbon salımı azaltım hedeflerini devreye sokmalarını bekliyoruz. Karar alıcılardan iklim krizi ile ilgili boş vaatleri bir an önce bırakmalarını ve taleplerimizi dikkate almalarını istiyoruz. Bir geleceğimizin olması için hemen, şu an harekete geçilmesini istiyoruz” ifadeleri de yapılan açıklamalarda yer aldı.

İklim Haber

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top