Ana Sayfa > Dünya > İklim aktivistleri 7. Küresel İklim Grevi’nde ‘Artık boş vaatler istemiyoruz’ sloganıyla seslendi

İklim aktivistleri, dünyanın karşı karşıya kaldığı halk sağlığı, sosyo-politik ve ekonomik krizlerle bir arada süregelen iklim krizine karşı, dünya liderlerinin acilen somut ve iddialı hedeflerle harekete geçmesini talep etmek üzere 19 Mart (dün) tarihinde Küresel İklim Grevi kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 ülkede 700’den fazla noktada düzenlenen dijital ve fiziksel etkinliklerle bir araya geldiler.

7ncisi düzenlenen dünya çapındaki İklim Grevi’nin bu kezki ana teması BM İklim Zirvesi COP26‘ya giden süreçte hükümetlerin ve iş dünyasının uzun vadeli net sıfır hedefler duyurmasına karşılık, Fridays For Future‘nin “Boş Vaatler İstemiyoruz (#NoMoreEmptyPromises) sloganı oldu.

Küresel İklim Grevi’nde, bu yıl iklim değişikliği sebebiyle dünyanın çeşitli bölgelerini harap eden felaketlere yönelik acilen harekete geçme talebi öne çıktı. İklim krizinin, Teksas’ta en az 82 kişinin hayatını kaybettiği kış fırtınasından, Arjantin’de şimdiye kadar 40.000 hektarın yok olduğu ve devam eden orman yangınlarına kadar çeşitli etkileriyle dünyanın birçok yerindeki insanlar ve ekosistemler üzerinde olumsuz etkisini artırdığı vurgulanırken, iklim aktivistleri, boş vaatlerle oyalamak ve uzun vadeli iklim hedefleri yerine artık somut eylemlere öncelik verilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Arjantin’den iklim aktivisti Nicki Becker “Gerçekleştirilen emisyon azaltımı ile net emisyon azaltımı aynı anlama gelmiyor. Net azaltım, ağaç dikimi gibi güvenilir olmayan yöntemlerle süregelen emisyonların telafi edilmesine olanak tanıyor ve açıkçası günümüzde gereken ölçekte hayata geçmesi mümkün olmayan teknolojilere dayalı. Bilim insanları, ihtiyaç duyduğumuz hedeflerin içinde boşluklar olan anlamsız net sıfır hedefler olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Adalet ve eşitlik yönlerinin hesaba katıldığı şeffaf ve yasal açıdan bağlayıcılığı bulunan hedeflere ihtiyaç duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Filipinli iklim aktivisti Jon Bonifacio, “Dünya liderleri, günümüz sistemine karşı mücadele eden gençlerin statükoyu korumak açısından tehdit unsuru oluşturduğunun farkındalar. Ancak aktivistleri susturmanın, güç yerine zayıflığın belirtisi olduğunu bilmiyorlar. Bizleri bastırmaya yönelik yapılanlar, hareketimizi güçlendiriyor. Bir kişinin tutuklanmasıyla kolektif hareketin tamamı bir araya gelerek onların arkasında duruyor” dedi.

Meksika’dan Maria Reyes, “İktidardakilere bu kadarı yeter diyoruz. Karar vericiler her şeyin yapısal olarak bağlantılı olduğunun farkına varamıyorlar. Verdikleri küçük ve oldukça geç olan kararlarla kendi mezarlarını kazıyorlar. Ancak ilk zarar görecek olanlar onlar değil, toplumun en savunmasız kesimleri. Acilen harekete geçmemiz gerekiyor ve bunun dışında hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf: Fridays for Future

İklim grevi yapan aktivistler, daha fazla boş vaat istemediklerine yönelik başlattıkları #NoMoreEmptyPromises çağrısıyla birlikte acil eylem önerilerini sundukları listeyi de yayınladı.

Kazma Bırak Platformu ve Ekoloji Birliği Gençlik Meclisi‘nin çağrıcı olduğu iklim grevlerinde Türkiye’de gerçekleştirilen grevler ise; değişik bölgelerde ve değişik saatlerde İstanbul’da Kadıköy Rıhtımı Atatürk heykeli önü, Ankara‘da Kuğulu Park, Çanakkale‘de Truva Atı önü, İzmir‘de Gündoğdu Meydanı‘nda, Adana‘da ise Heykelli Park’ta gerçekleştirildi.