Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Eskişehir Çevre Derneği: Siyanürlü zehirli atık barajı istemiyoruz

Eskişehir Çevre Derneği: Siyanürlü zehirli atık barajı istemiyoruz

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği, Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Kaymaz Mahallesinde inşa etmek istediği siyanürlü zehirli atık barajına karşı çıktı.

Eskişehir‘de Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Kaymaz Mahallesinde Maden Atık Depolama Tesisi projesi için yaptığı ÇED raporu onaylanırsa Kaymaz’a 600 metre mesafede 40 metre derinliğinde siyanürlü zehirli atık barajı inşa edilecek. Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) konuya dair açıklamasında itirazlarını dile getirdi.

ESÇEVDER, “Şirketin hazırladığı ÇED raporuna göre 5 milyon 500 bin metreküp yapılacak 3. zehir atık barajı 10 yılda dolacaktır. Durum böyle olunca dördüncü ve beşinci zehirli atık barajı yapılması kaçınılmazdır. Bunun neticesinde 1 milyon kişi ve Kaymaz diye mahalle kalmayacaktır. Kaldı ki altın uğruna Kaymaz mahallesinin taşıttırılması bile gündemdeyken. Ayrıca Kaymaz’daki meralar, tarım arazileri yani tarım ve hayvancılık yok olacaktır.” ifadelerine yer verdi. 

Planlanan kapasite artışının olması durumunda Çanakkale’deki Serciler ve Terziler yakınlarındaki başka bir altın madeninden Kaymaz’a taşıma yapılacağı bu durumda her gün 149 kamyonun Çanakkale – Kaymaz arasında mekik dokuyacağı belirtildi.

18 Ekim 2016’da ve 7 Mayıs 2011’de Kütahya Eti Gümüş tesislerindeki siyanür atık havuzunun çökmesi, 19 Kasım 2021’de Giresun’un Yeşilkardeş mahallesinde kurşun, çinko, bakır madeni atık havuzu çökmesi, 23 Kasım 2021 Erzincan’da yaşanan bir altın madenine ait atık havuzun patlaması sonucunda mal, can ve çevre felaketlerinin hatırlatıldığı açıklamada Kaymaz içinde de benzer endişeler ifade edildi.

“TARIM BÖLGESİ ZEHİRLENECEK, YERALTI SU KAYNAKLARI AZALACAK”

ÇED raporuna göre tesisin yılda 1.000.000 ton kapasite ile çalışması durumunda, 1.500 ton siyanür kullanılacağı vurgulanan açıklamada, “Bu 1.500 ton siyanür havamızı, suyumuzu ve toprağımızı ne hale getirecek hiç düşündünüz mü? Eskişehir Çevre Derneği olarak maden çıkartılmasına karşı olmayıp siyanürlü altın madenine karşıyız. Şirket 3 kuyudan ayda 85.000 metreküp su çektiğine göre yılda 1.020.000 metreküp su çekmekte olacaktır. Zaten su fakiri olan bir tarım bölgesinde milyonlarca litre su siyanürlü altın madenciliği için zehirlenecek ve zaten azalmakta olan yeraltı su kaynaklarımız daha da azalacak çocuklarımıza, torunlarımıza ne mirası bıkacağız. Böylece geleceğimiz ipotek altına alınmak istenmektedir. Eskişehir Çevre Derneği (ESÇEVDER) olarak havamızın, toprağımızın ve suyumuzun kirletilmesine karşı olduğumuzu kamuoyuna açıklamaktan gurur duyuyoruz.” denildi.


Evrensel

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top