Ana Sayfa > Bildiriler > Kazdağı Ekofestivali’ne yasak üstüne yasak

Kazdağı Ekofestivali’ne yasak üstüne yasak

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılması planlanan Ekofestival Darıdere’den sonra bu kez de Bayramiç’te yasaklandı. Yağmurlu haziran günlerinde “yangın tehlikesi” ile festival yasaklandı. Geçen sene de aynı gerekçe ileri sürülmüştü. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bilsinler ki bu engelleme ve yasaklamalar bizleri yıldıramayacak” denildi.

Ortalığı sellerin götürdüğü yağmurlu haziran günlerinde “yangın tehlikesi” ile festival yasaklandı.

Geçen sene de aynı gerekçe ileri sürülmüştü. “Bu yasaklama, son yıllardaki yaşam alanlarımıza ve haklarımıza yönelik müdahalelerin bir parçasıdır” diyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “Ormanlarımızı enerji ve maden şirketlerine peşkeş çeken orman idaresi sözüm ona ormanları bizden koruyor. Sulak alanları korumayan Doğa Koruma ve Milli Parklar, Tabiat parkını derneğimizden sakınıyor” şeklinde ifade etti. Engelleme ve yasaklamalarla yılmayacaklarını söyleyen ekolojistler bir basın açıklaması yaptı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından konuyla ilgili olarak yapılan basın açıklamasında, dernek başkanı Süheyla Doğan şunları söyledi:

“Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak 2014 yılından bu yana Darıdere Fidanlık Mevkii, Balıkesir İli Mehmetalan Köyü Kuzgun Kamp ve Darıdere Tabiat Parkı’nda düzenlediğimiz Kazdağı Ekofestivallerini 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle gerçekleştiremedik. 2022 yılında da temmuz ayında planladığımız festivali, “orman yangınları açısından risk oluşturabilir” gerekçesi ile idarenin son anda uygun bulmaması nedeniyle yapamadık ve tüm hazırlıklarımızı yapmış olmamız nedeniyle mağdur olduk.

Bu yıl, yangın riskini düşünerek festival tarihini Haziran ayına çektik ve Darıdere Tabiat Parkı için Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’ne 03.04.2023 tarihinde gerekli başvuruyu yaptık. Başvurumuz Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’nün 09.05.2023 tarihli yazısı ile uygun bulundu ve tüm hazırlıklarımızı yaptık.  Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü 17.06.2023 tarihli yazısı ile Balıkesir Valiliği’nin 2023/1 sayılı komisyon kararı doğrultusunda yangın önlemleri nedeniyle festivalin Darıdere Tabiat Parkı’nda yapılmasının uygun bulunmadığını belirtmiştir.  Festival süresine çok az bir zaman kalması nedeniyle kısa sürede yer arayışına gidilmiş ve yeni bir alanda, Bayramiç’te, Hacıkayyum Yeşil Park’ta gerçekleştirilmesine karar verilmiş ve bu konuda Bayramiç Kaymakamlığı’na 19.06.2023 tarihinde bildirimde bulunulmuştur.

Festival hazırlık ekibimiz düzenlemeler için 20 Haziran tarihinde alanda çalışmaya gitmiş ancak akşam üzeri gelen yasaklama tebligatı ile alandan ayrılmıştır.”