Buradasınız
Ana Sayfa > Dünya > Ekvador halkı Amazon’daki petrol sondajlarına referandumda ‘HAYIR’ dedi

Ekvador halkı Amazon’daki petrol sondajlarına referandumda ‘HAYIR’ dedi

Ekvador’da Amazon’da bulunan koruma altındaki bölgede petrol sondajına “hayır” oyu çıktı. Amazonların korunması adına ilk adım olarak sayılabilecek bu kararın ardından petrol çıkarma operasyonları durdurulacak.

Güney Amerika ülkesi Ekvador‘da yapılan referandumda, Amazon yağmur ormanlarının koruma altındaki bir bölgesinde petrol sondajı yapılmaması kararı verildi.

Ekvador’da yapılan tarihi referandumda, halk yüzde 60’a yakın hayır oyu kullanarak Amazon’un korunan bölgelerinden olan Yasuni Milli Parkı’nın da yer aldığı 43’üncü Blok olarak bilinen bölgede petrol arama ve sondaj operasyonlarına karşı çıktı.

Referandum sonuçlarıyla birlikte, Amazonlardaki insanları ve biyoçeşitliliği tehlikeye atan petrol sondajlarını tamamen yönelik yapılması gerekenler tartışılmaya başlandı. Referandum sonucuna göre, Ekvadorlular, dış dünya ile iletişimi bulunmayan Tagaeri ve Taromenani kabilelerinin yaşadığı ulusal parkta petrol sondajı çalışmalarına devam edilmesini istemiyor. Bu kapsamda, devletin petrol firması Petroecuador’un gelecek aylarda bölgedeki çalışmalarını sonlandırması gerekiyor.

Yasuni Milli Parkı’nda Tagaeri ve Taromenani kabileleri gönüllü bir izolasyon halinde yaşamaya devam ediyor. Ayrıca 1989 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından “dünya biyosfer rezervi” olarak tanınan bölgede, endemik türlerle birlikte 800’den fazla farklı canlı türü yaşıyor.

İlgili haber: Ekvador’da sondaj referandumu: Halk ‘dünyanın ciğerleri’ veya ‘petrol’ diyecek

2007’den günümüze bir ekoloji mücadelesi

43’üncü Blok’taki petrol sondajlarının durdurulma düşüncesi ilk olarak 2007’de dönemin başkanı Rafael Correa tarafından dile getirildi. Gelişmiş ülkelerden gelecek fona bağlı olarak çalışmaları durduracağını açıklayan Correa, Ağustos 2013’te beklenenden az finansman sağlanmasını gerekçe göstererek çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

Karara karşı çıkan yerliler ve ekoloji savunucuları, “Yasunidos” hareketiyle birlikte referandum çağrısında bulundu ve yaklaşık 10 yıllık mücadele sonrasında bu isteklerine kavuştu. Yaklaşık bir milyon hektarlık alanı kapsayan Yasuni Ulusal Parkı, 1989’da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı’na alınmıştı.

Referandum, solcu aday Luisa Gonzalez ile eski milletvekili Daniel Noboa‘nın aday olduğu başkanlık seçimlerinin ikinci turu ile aynı anda düzenlendi.

Bütçenin üçte birini petrol ihracatı oluşturuyor

Ekvador Başkanı Guillermo Lasso’nun Yasuni’deki petrol çalışmalarını desteklediği biliniyordu. Yasuni’deki günde 60 bin varil petrolün çıkarıldığı operasyonların durdurulacağı bildirildi.

Ekvador, 1970’lerden beri Amazon’da büyük bir petrol arama ve sondaj çalışmaları yürütüyordu. Uzun yıllardır ülkenin en büyük gelir kaynağı olan petrol ihracatı, 2022’de bütçenin yüzde 35,5’u olarak açıklanmıştı.

‘Ekvadorlular, iklim krizine karşı tepki göstermek adına bir araya geldi’

Referandum kararı sadece 43’üncü Blok’u kapsıyor. Amazon’un diğer bölgelerinde yapılan petrol çalışmaları devam ediyor ve buralarda birçok kaza meydana geliyor. Kazaların büyük bir çoğunluğu, petrolün nehirlere sızmasıyla sonuçlanıyor.

Nemonte Nenquimo ve Waoraniler

Amazon’da yaşayan kabilelerden Waorani kabilesinin lideri Nemo Guiquita, “Ekvadorlular, yerli kardeşlerini korumak ve iklim krizine karşı tepki göstermek adına bir araya geldi” dedi ve ekledi:

“Bu bizim rahatlayacağımız bir durum değil, sadece bir dönem için sakince bir nefes alabiliriz. Ancak bölgeye zarar veren birçok petrol çalışmaları olduğunu biliyoruz. Umuyoruz ki bir birliktelik olur ve yurdumuzdaki tüm petrol çalışmalarını ve kirliliği temizleyebiliriz.”

Nemonte Nenquimo ve Waorani halkı yaşam alanları için ‘Yağmur ormanlarımız satılık değil’ kampanyası yürütmüştü.

Ayrıca tıklayınız: Amazon Yağmur Ormanlarının derinliklerinden COP26’ya bir mesaj: Doğaya Saygı Duyun


Yeşil Gazete

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top