Buradasınız
Ana Sayfa > Dünya > Ekvador’da sondaj referandumu: Halk ‘dünyanın ciğerleri’ veya ‘petrol’ diyecek

Ekvador’da sondaj referandumu: Halk ‘dünyanın ciğerleri’ veya ‘petrol’ diyecek

Ekvador halkı, dünyadaki en çeşitli doğal alanlardan birine ev sahipliği yapan parkta yapılan sondaj çalışmalarına devam edilip edilmemesine karar verecek. Referandum kararı dünyada bir ilk olarak değerlendirilirken, bölge, ülkenin 466 bin varillik günlük üretiminin yüzde 12’sini karşılıyor.

Muğla‘daki Akbelen Ormanı‘nda kömür madeni açılmasına karşı bölge halkının mücadelesi devam ederken, Güney Amerika ülkesi Ekvador bir ilke imza atarak, Amazon‘daki petrol sondaj projesini referanduma açtı. Ekvador, dünyadaki en çeşitli biyosferlerden birine ev sahipliği yapan Yasuni Ulusal Parkı’ndaki sondaj çalışmalarının akıbetine karar vermek için yarın (20 Ağustos Pazar) sandık başına gidecek.

Ekonomik faydalar bahanesiyle Dünyanın bir çok yerinde önemini son yıllarda daha çok anladığımız doğa yerle bir edilirken, Güney Amerika ülkesi Ekvador’da, Amazon‘daki sondaj projesi için yarın referanduma gidilecek.

Ülkenin ulusal petrol şirketi Petroecuador’un işlettiği bölgeden çıkarılan petrol, ülkenin 466 bin varillik günlük üretiminin yüzde 12’sini karşılarken, Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, sondaj faaliyetlerinin durdurulması halinde gelecek 20 yılda toplamda 16 milyar dolar zarar edileceğini belirtti.

Ayrıca tıklayınız: Lula’nın uyguladığı çevre politikaları, Amazon ormanlarına rahat bir nefes aldırdı

Petroecuador, sondaj faaliyetinin yapıldığı bölgenin, Yasuni rezervini oluşturan en az 1 milyon hektarlık alanın sadece 80 hektarını kapladığını belirterek, çalışmaların devam etmesi gerektiğini savunuyor (AFP)

İKLİM DEMOKRASİSİ

Yüksek Mahkeme’nin mayısta aldığı kararla, 2016’da dönemin Ekvador lideri Rafael Correa‘nın talimatıyla başlayan ve çevrecilerden büyük tepki toplayan sondaj çalışmasının referanduma sunulacağı bildirilmişti.

Independent Türkçe’de yer alan haberde, Amazon Ormanları‘nın ve bölgede yaşayan yerlilerin korunması için mücadele veren sivil toplum örgütü Amazon Frontlines da kararı memnuniyetle karşılayarak, referandum için “Kaynak çıkarılmasına ve bu faaliyetlerin sınırlarına şirketlerin değil halkın karar verdiği, türünün ilk örneği niteliğindeki bir iklim demokrasisi gösterisi” demişti.

‘DÜNYANIN AKCİĞERLERİ’

Ekvador’daki San Francisco Quito Üniversitesi’nin verilerine göre, Yasuni Ulusal Parkı, yaklaşık iki bin ağaç, 610 kuş, 204 memeli, 150 amfibi ve 120 sürüngen türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bölgede Waorani ve Kiçva yerlilerinin yanı sıra dünyanın son temas kurulmamış kabilelerinden Tagaeri, Taromenane ve Dugakaeri halkları da yaşıyor.

Ekvador Amazonu’nda doğup büyüdüğünü söyleyen Waorani kabilesinin lideri Alicia Cahuiya, Yasuni Ulusal Parkı içindeki koruma bölgesini “dünyanın akciğeri” diye niteledi.

Waorani kabilesinin lideri Alicia Cahuiya : “Waorani gibi yaşayalım

Yasuni’deki petrol faaliyetlerine dair Hollywood yıldızlarından Leonardo DiCaprio da sosyal medya üzerinden kampanya yürütüyor.

48 yaşındaki oyuncu, 4 Ağustos’taki Instagram paylaşımında, “Ekvador’un iklim politikalarını demokratikleştirme açısından tüm dünyaya örnek teşkil edebileceğini” belirterek, yerel halklara da desteğini açıklamıştı.


Dünya Haberleri
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top