Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği’nden Aydın Valiliğinin JES’ten yana tutumuna sert tepki

Ekoloji Birliği’nden Aydın Valiliğinin JES’ten yana tutumuna sert tepki

Aydın’da, Zeybek JES projesi ile ilgili olarak, son şekli verilerek hazırlanan nihai ÇED raporu kabul edilirken, Aydın Valiliği ise JES’e karşı imza standı açılmasına izin vermedi. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği ve AYÇEP, Aydın valisinin açıkça JES tarafı tutum takınarak JES’lere karşı imza standı açılmasını yasaklamasını kınadıklarını bildirdi. Ekoloji Birliği, “Aydın Valiliği’ni kınıyoruz. Aydın Valiliği bilmeli ki ekoloji mücadelesi yasaklarla durdurulamıyor ve durdurulamayacaktır” açıklamasında bulundu..

Aydın’da, Zeybek JES projesi ile ilgili olarak, son şekli verilerek hazırlanan nihai ÇED raporu kabul edilirken, Aydın Valiliği ise JES’e karşı imza standı açılmasına izin vermedi. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği ve AYÇEP, Aydın valisinin açıkça JES tarafı tutum takınarak JES’lere karşı imza standı açılmasını yasaklamasını kınadıklarını bildirdi. Ekoloji Birliği, “Aydın Valiliği’ni kınıyoruz. Aydın Valiliği bilmeli ki ekoloji mücadelesi yasaklarla durdurulamıyor ve durdurulamayacaktır” açıklamasında bulundu.

Aydın’ın İncirliova ve Efeler ilçeleri ile Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova Mahalleleri mevkilerini kapsayan Sarı Zeybek JES (54 MWe) projesi ile ilgili olarak, son şekli verilerek hazırlanan nihai ÇED raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunarak nihai kabul edildi. Gürmat Elektirik Üretim A.Ş.tarafından yapılması planlanan proje ile ilgili olarak Jeotermal Elektrik Santralı’nın yanı sıra 6 lokasyonda 18 adet kuyu açılacak. Aydın Valiliği ise, JES projesine karşı 21-22-23 Aralık 2019 tarihlerinde üç gün süreyle Atatürk Kent Meydanı’nda açılmak istenen imza standına izin vermedi.

Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, 16 Aralık’ta komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta 10 süreyle görüşe açıldı. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınırken, Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebiliyor. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edebiliyor. 10 günlük süre 16 Aralık’ta başlamış durumda.

İMZA STANDINA VALİLİK YASAĞI

Kızılcaköylülerin 18 aydır çadır kurarak direnmesine yol açan projede sona gelinirken, Aydın Valiliği ÇED raporu onaylanan JES’e karşı imza standı açarak imza toplamak istenen başvuruyu ise reddetti. Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) adına yapılan başvuruyu değerlendiren Aydın Valiliği, 21-22-23 Aralık 2019 tarihlerinde üç gün süreyle Atatürk Kent Meydanı’nda açılmak istenen imza standının “uygun görülmediği”ni bildirdi.

Gelişmeler ile ilgili Aydın valiliğinin tavrına tepki gösteren Ekoloji Birliği, imza standı açılmasının yasaklanmasını “haklı bir mücadeleyi hiç bir yasak durduramaz” sözleri ile eleştirdi. Ekoloji Birliği‘nin konuyla ilgili basın ve kamuoyuna yaptığı açıklaması şöyle:

“HAKLI BİR MÜCADELEYİ HİÇ BİR YASAK DURDURAMAZ!”

“Aydın ili İncirliova ilçesi Kızılcaköy, Dereağzı ve Kardeşköy mahallelerinde, Gürmat AŞ. tarafından yapılması planlanan Sarı Zeybek JES projesine ilişkin ÇED raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup 16.12.2019 tarihi itibariyle 10 gün süreyle halkın görüş ve önerilerine açılmıştır. ÇED raporuna karşı itiraz süresi 25.12.2019 tarihinde sona erecektir.

Ekoloji Birliği bileşeni olan Aydın Çevre Platformu (AYÇEP),  şirketin ÇED raporundaki çelişkileri halka anlatmak, askı süresince halkın itirazlarını imza standı açarak birleştirmek istemiştir.

Bileşenimiz AYÇEP, bu amaçla 21-22-23 Aralık 20219 tarihlerinde imza standı açmak için Aydın Valiliği’ne başvuru yapmıştır. Stant açmak için Valiliğe başvurulması, yasa gereği güvenlik tedbirlerinin alınması maksadıyla olup; amaç, mülki amirin bilgilendirilmesidir. Oysa Aydın Valiliği, üstelik gerekçesiz olarak “uygun görülmemiştir” şeklindeki iki kelimeyle keyfi olarak bu demokratik ve Anayasal hakkı yasaklamıştır.  Aydın Valisi, demokratik bir hakkı yasaklamakla JES şirketlerinin çıkarına göre tavır almıştır.

Ekoloji Birliği olarak Aydın Valiliği’ni kınıyoruz. Ancak Aydın Valiliği bilmeli ki ekoloji mücadelesi yasaklarla durdurulamıyor. Aydın halkı jeotermal santrallere karşı verdiği ve vermekte olduğu mücadele ile bunu kanıtladı. Ekoloji Birliği olarak Aydın Valiliğini, kararını değiştirmeye çağırıyoruz.

AYÇEP, mahalle mahalle, köy köy gezerek halkın bilgilendirilmesi ve Anayasal hakkı olan dilekçe verme hakkının kullandırılması için tüm kişi ve kurumları imza standına çevirecektir.  Bu çalışmayı yasaklara rağmen Aydın Valiliği engelleyemeyecektir.”

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top