Ana Sayfa > Haberler > Germencik’te jeotermal santrali için ÇED olumlu kararı ikinci kez iptal edildi

Germencik’te jeotermal santrali için ÇED olumlu kararı ikinci kez iptal edildi

Aydın’ın Germencik ilçesinde yapılması planlanan EFE-8 isimli jeotermal enerji santrali için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ikinci kez iptal edildi. Germencik ilçesinde Elektrik Üretim A. Ş tarafından yapılması planlanan EFE-8 isimli dev jeotermal enerji santrali, Aydın 2’nci İdare Mahkemesi’nin kararında, “Vurgulanmış risk ve etkiler sebebiyle dava konusu ÇED olumlu kararı işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denilerek ikinci kez iptal edildi.

MAHKEME “HUKUKA AYKIRI” DEĞERLENDİRMESİ YAPTI

Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce bildirilen kararda, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararının; hukuka aykırı olduğu, Çevresel Etki Değerlendirme Belgesi dosyasında yer alan acil müdahale planı uyarınca alt yapı çalışmalarının gerçekleştirilmediği belirtildi.

Kararda, “Yapılması planlanan tesis alanının yakınında tarım arazileri ile incir bahçelerinin bulunduğu, bu haliyle projenin tarımsal dokuyu ve su kaynaklarını olumsuz etkileyebileceği, davaya konu kararın açıkça Anayasa’ya ve Uluslararası Sözleşmelere aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istenilmektedir” denildi. Böylece mahkemenin kararında, “vurgulanmış risk ve etkiler sebebiyle dava konusu ÇED olumlu kararı işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denilerek, ÇED raporu hakkında dava açılmasının kabul edildiği vurgulandı ve mahkemece görülen davada, böylece EFE-8 isimli j eotermal enerji santrali için Çevresel Etki Değerlendirmesi “ikinci kez” iptal edildi.