Buradasınız
Ana Sayfa > Arkeoloji > Ekoloji Birliği Bileşenler Toplantısı’nda Latmos’un kurtarılması için yol arayışı | Özer Akdemir

Ekoloji Birliği Bileşenler Toplantısı’nda Latmos’un kurtarılması için yol arayışı | Özer Akdemir

Ekoloji Birliği bileşenler toplantısını Kuşadası’nda yaptı. İki gün süren toplantıda mücadelelerin birbirini desteklemesinin yol ve yöntemleri tartışılırken, Latmos için sempozyum kararı alındı.

Türkiye genelinde 70’in üzerinde yerel ekoloji örgüt ve hareketinin dayanışma örgütü olarak 2018 yılında kurulan Ekoloji Birliği‘nin bileşenler toplantısını Kuşadası’nda yaptı. İki gün süren toplantıda bileşenler kendi yerel sorunlarına dair bilgi aktarımı yaparken, mücadelelerin birbirini desteklemesinin yol ve yöntemleri tartışıldı. Toplantının ikinci gününde yapılan Latmos gezisinde ise yörenin güzelliklerinin yanı sıra bu güzellikleri yok eden maden işletmelerinin yol açtığı tahribatta görüldü.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN YEREL EKOLOJİ ÖRGÜTLERİ KATILDI

Geçtiğimiz hafta sonu Kuşadası Ada Camping’de gerçekleştirilen toplantıya Ekoloji Birliği bileşenlerinden Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP) ile Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) ev sahipliği yaptı. İstanbul’dan, Van’dan, Karadeniz’den, Kaz Dağı ve Ege’nin çeşitli yerlerinden gelen yerel ekoloji örgütü temsilcilerinin yer aldığı toplantıya Kuşadası civarından çevre örgütleri, köy muhtarları, oda ve sendika başkanları da katıldı.

TBMM’ye getirilmesi planlanan yeni İklim Kanunu, maden ve enerji şirketlerinin yol açtığı doğa talanı gibi birçok alanda yapılan konuşmalarda, ekolojik sorunlar ve emek mücadelesinin içiçeliğine de vurgu yapıldı. Aydın Çine’den gelen silikozis hastası işçiler çalışma şartları nedeniyle yakalandıkları tedavisi olmayan hastalıkla verdikleri yaşam savaşını anlattı. Yatağan ve Akbelen’deki doğa koruma direnişleri, Kazdağı’ndaki altın maden talanına karşı mücadeleler gibi birçok yerel sorun da konuşmalar da aktarılan konular arasında yer aldı.

8500 YILLIK DİRENİŞ POZU

Programın ikinci günü Kuşadası Belediyesi’nin tahsis ettiği araçla Latmos (Beşparmak) Dağları ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’nı gezen Ekoloji Birliği bileşenleri yörenin güzelliklerinin yanı sıra bu güzelliklere kasteden maden işletmelerinin yol açtığı büyük tahribatı da yakından gördü. Latmos Dağları’nın doğal ve kültürel zenginlikleri içinde, birbirinden ilginç gnays kayaların arasında gizlenmiş küçük oyuklar ve kaya altlarındaki 8500 yıllık kaya resimlerini hayranlıkla izleyen grup, bu kaya resimlerinin dibinde yürütülen madencilik faaliyetlerinin yol açtığı tahribat karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Ekoloji Birliği bileşen temsilcileri 8500 yıl önceki kaya resimlerinde kollarını yukarı kaldıran insanlar gibi ellerini yumruk yapıp kollarını kaldırarak poz verdi.

Fotoğraflar: Ekoloji Birliği

LATMOS SEMPOZUMU KARARI

Latmos Dağları’nın fıstıkçamı, zeytin, incir gibi birbirinden değerli ağaçlarının yanı sıra, doğal ve tarihi zenginliklerine hayran kalan grup, yörenin tüm değerleri ve güzellikleri ile korunması için daha çok çaba harcanması gerektiğini, birlik bileşenleri olarak kendi yörelerinden bu çabaya destek vereceklerini dile getirdi.

Ekoloji Birliği Eş Dönem Sözcüsü Avukat Hicran Danışman, Latmos Dağları’nın bütüncül olarak korunması için bir çalışma başlatılması, bunun ilk adımı olarak da tüm yönleriyle ve tüm muhataplarıyla birlikte bir Latmos Sempozyumu gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Birlik bileşenleri sempozyum öncesi Latmos’a ilişkin panel, konferans, forum, inceleme gezisi vb. bir dizi hazırlık çalışmasının yapılması ve sempozyumun uluslararası bir nitelik kazanması için çaba harcanması gibi görüşlerde de ortaklaştı.


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top