Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ekoloji Birliği Bileşenler Toplantısı Kuşadası’nda yapıldı

Ekoloji Birliği Bileşenler Toplantısı Kuşadası’nda yapıldı

Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu ile Çine Yaşam Platformu ev sahipliğinde Kuşadası’nda düzenlenenen Ekoloji Birliği’nin Bileşenler Toplantısı 2 gün sürdü.

Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP) ile Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) ev sahipliğinde düzenlenecek Ekoloji Birliği‘nin Bileşenler Toplantısı 30 Eylül – 1 Ekim tarihleri arası Kuşadası’nda yapıldı.

Ekoloji Birliği’nin 30 Eylül’de başlayacak Bileşenler Toplantısı’nın ilk günündeki programa göre; katılımcılar yerellerde kendi bölgelerinde verdikleri ekoloji mücadelesinin sorunları, yürüttükleri çalışmalar ile deneyimlerini paylaştılar. Yeni İklim Yasası’nın da masaya yatırılacağı belirtilen Bileşenler Toplantısı’nın ikinci gününde ise katılımcılarla birlikte bir inceleme gezisi yer alacak. Yeni yeni İklim Kanunu ne getiriyor, Ekoloji ve Emek ilişkisi, Enerji ve maden şirketlerinin siyasi iktidarla ilişkisi, direnişlerden öğrendikleri, mücadele ve örgütlenme lkelerini gözden geçirme, ekoloji mücadelesi içinde neler yapmalı, zaaflar neler, nasıl tamamlanır, nasıl daha da güçlendiririz gibi konular üzerinde istişareler yapıldı.

Toplantının ilk günü Türkiye’nin farklı illerinden, Kuşadası ve yakın çevresinden gelen bileşenlerin temsilcilerinin katılımıyla gün boyu bir toplantı yapıldı. Bileşen temsilcileri kendi yörelerine ait çevre sorunlarını ve bunlara karşı yaptıkları mücadeleleri anlattı. Ekoloji Birliği Bileşenleri Toplantısına TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şubesini temsilen Aydın Şube Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Alşan katıldı. Toplantıda,odanın taraf olduğu Mezeköy’deki jeotermal tesis için arama ruhsatı amacıyla “Aydın Valiliğinin ÇED gerekli değildir” raporuna iptal davası ile aynı yerde 19 parsel için çıkarılmış “Acele Kamulaştırma Kararının iptali davası” hakkında ve Koçarlı Belediyesi’nin büyük ova kapsamındaki 168.6 da arazinin imar sahasına dâhil edilmesine yönelik olarak Aydın Tarım İl Müdürlüğü’nün vermiş olduğu tarım alanı dışına çıkarma kararının iptali yönünde açılan dava hakkında Aydın ZMO temsilcisi tarafından katılımcılar bilgilendirildi.

Yine ilk günkü toplantıda Yeni iklim kanunu ve ekoloji mücadelelerinde yapılması gerekenler konuşuldu. Toplantı bitiminden sonra akşam EKODOSD tarafından Latmos (Beşparmak) Dağları’yla ilgili bir tanıtım sunumu gerçekleştirildi. 1 Ekim Pazar günü EKODOSD rehberliğinde gerçekleştirilen inceleme gezisinde Çavdar Köyü’nden başlayarak maden ocakları bölgesi, Azağ Gölü, Bafa Gölü ile Karakaya kaya resimleri ve Serçin Köyü’nde incelemeler yapıldı.

Etkinliğin 2’inci gününde tüm katılımcılar Kuşadası Belediyesi’nin tahsis ettiği araçla Latmos (Beşparmak) Dağları ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’nın doğal ve kültürel kaynak değerlerini ve tehditleri yerinde görmek için, EKODOSD’un kılavuzluğunda bir inceleme gezisi yaptı.

HAYRAN KALDILAR

Latmos Dağları’nın doğal ve kültürel zenginlikleri, olağanüstü güzellikteki jeolojik yapısı ve doğada geri dönülmez tahribat oluşturan maden ocaklarının faaliyetleri incelendi.

Latmos Dağları’na hayran kalan Ekoloji Birliği’nin bileşenleri bölgenin bir an önce koruma altına alınması için gerekli çalışmaların yapılması konusunda fikir birliği oluşturuldu.

BÜTÜNCÜL OLARAK KORUNMALI

Ekoloji Birliği eş dönem sözcüsü avukat Hicran Danışman; öncelikle Latmos Dağları’nın bütüncül olarak korunması ve koruyarak kullanılması için bir çalışma başlatılması gerektiğini söyleyerek, tüm yönleriyle ve tüm muhataplarıyla birlikte bir Latmos Sempozyumu gerçekleştirme iradesinin bu toplantıda ortaya çıktığını söyledi.

Bunun için sempozyuma giden süreçte Latmos’a ilişkin panel, konferans, forum, inceleme gezisi vb. bir dizi hazırlık çalışmasının yapılacağını, sempozyumun uluslararası bir nitelik kazanması için çaba gösterileceğini ortaya koydu. (İHA)

.