Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Doğanın Çocukları: Söğütlüçeşme ağaçlarıyla birlikte talan ediliyor

Doğanın Çocukları: Söğütlüçeşme ağaçlarıyla birlikte talan ediliyor

Doğanın Çocukları, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ‘Söğütlüçeşme Viyadük ve Çevre Düzenleme İşi’ projesine neden olacağı çevre tahribatı nedeniyle Söğütlüçeşme’de basın açıklaması gerçekleştirdi:

‘Söğütlüçeşme ağaçlarıyla birlikte talan ediliyor’

21 Ağustos günü gerçekleştirilen eylemde “Kadıköy’ün son yeşil alanlarından birisi olan Söğütlüçeşme ağaçlarıyla birlikte talan ediliyor” denildi.

Projede yer alan Akfen Holding ve Fıratcan İnşaat’ın geçen günlerde yapmış olduğu; viyadüklerin altında yeme-içme, kültür-sanat alanları oluşturacağı yönündeki açıklamaya dikkat çeken Doğanın Çocukları şu açıklamalarda bulundu:

“Bahsi geçen bu alanda 118 dükkân ve 443 kapasiteli otopark inşa edilecek. Böylelikle Söğütlüçeşme’de açık alan AVM yapılmış olacak.

Bölgede hâli hazırda bir trafik sorunu var iken otopark açılması demek birçok aracın daha bu alana yönelerek hem var olan trafiği arttırması hem de bu durumun gürültü kirliliğine sebep olması demektir.”

Gürültü kirliliğinden kaynaklı canlıların yaşayacağı sorunlara değinen topluluk, şirketin ruhsata ilişkin açıklamasına işaret ederek “10 Şubat 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan projenin ruhsatlarının alındığı söyleniyor. Ruhsatın içeriğine dair hiçbir detay Kadıköy ve İstanbul halkıyla paylaşılmıyor” denilerek şeffaf bir süreç yürütülmediğine vurgu yaptı.

Bakanlık, proje için 6 Temmuz’da ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı almıştı. Kararın ardından 250 ağacın kesildiğini hatırlatan grup, “Ardından ilgili firmanın mevcut alanı olabildiğince betonlaştırması ve kar alanına dönüştürmesi sürecine hız verilmiş oldu. Kalan ağaçlar ise her an kesilme tehlikesi ile karşı karşıya. Yaşanan talan süreci ekosistemi ve canlı yaşamını doğrudan olumsuz etkilemektedir” dedi ve ekledi:

“Haydarpaşa Garı’na alternatif olarak tasarlanmaya çalışılan Söğütlüçeşme Projesi’nde kamu kaynakları sermayenin çıkarını merkeze alarak talan ediliyor.

Alternatifi olarak tasarlandığı yerin sahip olduğu fonksiyonları karşılayamayacağı ortada. Her geçen gün etkisini daha çok hissettiren ekonomik kriz varken bu projenin hayata geçirilmesi demek bölgede çalışan birçok insanın işinin son bulması anlamına gelecek. Bunun yanı sıra kent merkezlerinde bulunan yeşil alanların, tüm canlıların ve insanların daha aktif bir şekilde kullanabileceği alanlar olmalıdır.”

Kadıköy’ün AVM ve betona değil, deprem toplanma alanlarına, yeşil alanlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Doğanın Çocukları, yeşil alanı savunmanın sadece Söğütlüçeşme’de ya da Kadıköy’de yaşayan insanların değil tüm İstanbul halkının ve ranta karşı yeşil alanları savunan üniversite öğrencilerinin de görevi olduğunu belirtti ve taleplerini şöyle sıraladı:

  • Kadıköy Belediyesi‘nin ise konuya müdahil olarak 3194 nolu yasanın 32. maddesini uygulaması gerekmektedir.
  • Ruhsatsız inşaat bir an önce mühürlenmeli ve ceza kesilmelidir.

Yeşil Gazete

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top