Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Deprem Bölgesindeki Orman ve Zeytinlik Alanlar Deprem Konutları için İmara Açılacak

Deprem Bölgesindeki Orman ve Zeytinlik Alanlar Deprem Konutları için İmara Açılacak

Birçok düzenleme içeren torba kanun teklifine sonradan eklenen bir madde ile deprem bölgesindeki ormanlık alanlar, zeytinlikler de yapılaşmaya açılabilecek. Muhalefet cephesi ise kanun teklifine itiraz ediyor.

AK Parti’nin memur, emekli maaş zammı, ek motorlu taşıtlar vergisi, Covid-19 izninde olan hükümlülerle ilgili infaz düzenlemesi, kira artışlarına %25 sınırı gibi birçok düzenleme içeren torba kanun teklifine sonradan eklenen bir madde ile deprem bölgesindeki ormanlık alanlar, zeytinlikler de yapılaşmaya açılabilecek.

Teklifin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri sırasında deprem bölgesinde “yerleşme ve yapılaşma için zorunluluk bulunması halinde orman vasıflı alanlar”a yapılaşma izni içeren önerge veren AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yeğin gerekçeyi ise İklim Haber‘in aktardığına göre şöyle açıkladı:

“Afetten etkilenen bazı illerde fay hattına mesafe, zemin elverişliliği, yerleşim merkezine yakınlık gibi kriterlere sahip konut yapımına elverişli yeterli alan mekanlar bulunmamasından kaynaklı mera ve orman nitelikli taşınmazların da bu depremzedelerimizin ihtiyaçlarının ivedilikle karşılanması açısından kullanılması elzem hale gelmiştir. Bu sebeple, kriterlere uygun olmak kaydıyla asgari seviyede mera ve orman nitelikli taşınmazın da geçici veya kesin iskân olarak kullanılmasıyla ilgili bir öneri veriyoruz.”

TOKİ Başkanı Ömer Bulut’un komisyona verdiği bilgiye göre düzenleme depremden etkilenen tüm illeri kapsıyor ancak ağırlıklı olarak büyük hasar gören 11 ilde, hatta en çok Hatay için değerlendirilecek. Hatay’da yeni konut yapımında daha sağlam zemini olan Amanos Dağları alanı kullanılabilecek. Bu alanda tarımsal amaçlı kullanılan zeytinlikler de bundan etkilenecek. Bulut, “Biz alternatif başka alanlar bulmak için gayret gösteriyoruz, zorunluluk olmadığı sürece bu alanlara girme gibi bir düşünce yok. Sadece depremzedeler için bu alanlar kullanılacak” dedi.

AK Partili üyelere düzenlemenin “Sadece depremzedelere verilecek konut yapımı için yapılaşma izni” içerdiğini kaydederken muhalefet partisi üyeleri teklifi “kuşku verici” buldu.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Burada bir hinlik var” diyerek geçmiş yıllarda zeytinlik alanların imara açılmasıyla ilgili düzenlemeleri hatırlattı.

Komisyon Başkanı Mehmet Muş da düzenlemenin kapsamı ve etkileyeceği illerin daha net şekilde ifade edilebileceğini kaydetti, “Kimsenin kafasında bir kuşku kalmasın, hepimiz bu alanları korumakla mükellefiz. İdarenin de böyle bir amacı yok, onlar da bir an önce bu alanı yapmak zorundalar” dedi.

Muhalefet partisi üyeleri teklifin üzerinde çalışılmak üzere geri çekilmesini önerdi ancak iktidar üyeleri konutların acil yapımını gerekçe göstererek kabul etmedi. Bunun üzerine söz konusu maddede “Ormanlık arazinin başkaca kamu arazisi yoksa kullanımı” gibi ifadelerle sınırlandırılması istendi.

Yeşil Sol Parti Milletvekili Rüştü Tiryaki de söz konusu düzenleme kapsamında kullanılacağı söylenen alanın küçük olduğu açıklamalarına itiraz etti, “Sanki bu 18 ilin içerisinde hiçbir yer kalmamış gibi, söylediğiniz yer, yani illa ormanlık alanı açalım, meraları açalım, zeytinlik alanı açalım; açmayın arkadaşlar!” diye tepki gösterdi.

Tartışmalı düzenlemenin içinde olduğu teklif salı günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.

Öte yandan bazı ekoloji örgütleri ve aktivistler tarafından #ZeytinTorbayaSığmaz hastagı altında bir imza kanpanyası da başlatıldı. “Torba’dan zeytin katliamı çıktı!” ifadesi ile Torba Yasa’ya tepki gösteren ekoloji aktivistleri, “Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa teklifine, deprem bölgesindeki zeytinlikleri Zeytin Kanunu’ndan muaf tutacak bir madde eklendi. Yani zeytinlik alanlarda yapılaşmanın önü açılacak.

Torba Yasa Teklifi’nin önümüzdeki günlerde TBMM’de görüşülmesi bekleniyor. Daha önce defalarca zeytinlikler imara, madenciliğe açılmak istenmiş ama halk izin vermemişti. Zeytinlikleri imara açacak maddenin torba yasadan çıkarılması için Defne Karul bir kampanya başlattı” sözleri ile change.org adresi üzerinden başlatılan imza kampanyasına imza ve destek çağrısında bulundular.

Kampanyaya imza ve destek için tıklayınız


Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top