Ana Sayfa > Haberler > CHP’li Başevirgen Salihli’de Vatandaşı Darp Eden Jandarmaları Bakan Soylu’ya Sordu: “Kolluk Güçleri Halka Şiddet İçin Mi Var?

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’nın Salihli ilçesi Çapaklı Köyü’nde, yaşam alanlarında biyogaz tesisi istemeyen köylülerin barışçıl protestosuna darp ve orantısız şiddetle karşılık veren kolluk güçlerine tepki göstererek meclis başkanlığına sunduğu soru önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Kolluk güçleri halka şiddet uygulamak için mi var” diye sordu.

“Kadın, Erkek, Çocuk Demeden Darp Ediyorlar!”

Manisa Milletvekili Başevirgen, Manisa ili Salihli ilçesi Çapaklı köyünde jandarmanın kadın, erkek, çocuk demeden herkesi darp ederek biber gazı sıktığını, kolluk güçlerinin her türlü barışçıl eylem için iktidardan aldığı hukuk dışı güçle “ben devletim” dediğini ve halka işkence yaptığını belirterek, “Geçen sene yine Salihli’nin Hacıbektaşlı köyündeki JES direnişi sırasında bizler de jandarmanın sert müdahalesiyle karşı karşıya kaldık. Üzerimize biber gazı sıkıldı ve darp edilmeye çalışıldık. Hesap soran yargı olmayınca maalesef bu görüntüler ortaya çıkıyor ve çıkmaya da devam edecek. Şiddet ve işkence polis ve jandarma eliyle uygulanıyor. Kolluk güçleri hukuk kurallarına, insan haklarına ve demokratik esaslara uymak zorundadır. Bu yapılanlar insan hakkı ihlalidir” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen

“Kadına Şiddet Devlet Eliyle Meşrulaştırılıyor”

Çapaklı köylülerinin direnişleri esnasında çekilen görüntülerde, özellikle kadınların yerlerde sürüklenerek tekmelendiğini belirten Başevirgen, “Kadına şiddete dur” diyen devletin kolluk güçleri de kadına şiddet uyguluyor. İçimiz acıyarak izlediğimiz görüntüler iktidarın, ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan kadın cinayetleri ile ilgili samimiyetsizliğini de ortaya koyuyor. Bu görüntüler toplumda “normal” algısı yaratıyor ve kadına şiddet devlet eliyle meşrulaştırılıyor” dedi.

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, TBMM’ye sunduğu soru önergesinin tamamında yanıtlanması istemiyle Bakan Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti;

1. 20.08.2020 günü Manisa ili Salihli ilçesi Çapaklı köyünde inşa edilmesi düşünülen biyoenerji santraline karşı barışçıl protestolarını gerçekleştiren vatandaşlarımıza orantısız güç kullanarak müdahale eden jandarma personelleri tespit edilmiş midir? Tespit edilen bu personeller hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?
  2. Her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere 2002 yılından 2020 yılına kadar polis ve jandarma kapsamında kolluk kuvveti personellerinin kaçına orantısız güç kullanımı gerekçesi ile soruşturma başlatılmıştır?
  3. Yurttaşlara şiddet uygulayan kolluk kuvveti personellerinin kaç tanesine yürütülen soruşturmalar sonucunda idari yaptırım uygulanmıştır? Uygulanan idari yaptırımların türü ve sayısı yıllara göre nedir?
  4. 3. soruda bahsi geçen personellerin kaçı hakkında uyguladıkları şiddetin büyüklüğü göz önünde bulundurularak adli soruşturma yoluna gidilmiştir? Söz konusu personeller hakkında yürütülen adli soruşturmalar kapsamında kaç tanesi TCK kapsamında cezalandırılmıştır?
  5. Pandemi döneminde sosyal mesafeyi ihlal ederek vatandaşlara orantısız güç kullanan personeller hakkında sosyal mesafeyi ihlalden herhangi bir işlem yapılmış mıdır?