Ana Sayfa > Bildiriler > Çarşamba Ovası Nitelikli Tarım Arazisidir, BES İçin Kurban Edilemez!

Çarşamba Ovası Nitelikli Tarım Arazisidir, BES İçin Kurban Edilemez!

Samsun 3. İdare Mahkemesi‘nin projeyi iptal etmesinin ardından Samsun Valiliği tarafından 11 Mayıs 2020 tarihinde de şantiyesi mühürlenen biyokütle enerji santrali, hukuka ve insana saygısız girişimlerini halen sürdürmeye cesaret edebiliyor.

PROJE İPTAL EDİLDİ, ŞANTİYE MÜHÜRLENDİ AMA…

Çarşamba Eğercili’de Biokütle Enerji Santrali yapan Oltan ve Köleoğlu firması, Kimya Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ile Başkan Osman Nuri Pilgir’i santrale karşı çalışmaları nedeniyle hedef gösterip iftiralarla karalamaya çalışması büyük tepki yaratmıştı. “Kimya Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve Şube Başkanı Osman Nuri Pilgir’in Yanındayız!” açıklamasıyla şirketin karalama kampanyasına sert tepki göstererek yapılanı kınayan Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), bu kez de şirketin bir başka girişimine karşı “Çarşamba Ovasını teslim etmeyeceğiz, BES için kurban vermeyeceğiz” diyerek tesisin kurulmak istendiği Eğercili Mahallesinde şirketin gerçek yüzünü ve biyogaz tesinin vereceği zararları teşhir eden broşür dağıtımına başladı.

Manipule çalışmalarını sürdüren şirket tarafından bu kez de bir haftadır biyokütle santralı lehine taraflı yayın yapan bir gazetenin kendi talepleri dışında yurttaşların bahçelerine, evlerine bırakıldığı öğrenilmiş, bazı yurttaşlar söz konusu gazetenin dağıtıcılarına karşı nöbet tutuklarını belirtmişlerdi. Bunun üzerine harekete geçen SAMÇEP, Çarşamba Ovasını kirletme ihtimali olan her türlü girişime karşı çıkmaya devam edeceklerini belirterek, şirketin gerçek yüzünü ve biyogaz tesinin vereceği zararları teşhir eden broşür dağıtımına başladı. SAMÇEP tarafından konuyla ilgili yapılan çalışmalar ve broşürde şu açıklamalar yer alıyor:

ÇARŞAMBA OVASI NİTELİKLİ TARIM ALANIDIR, BES’E KURBAN ETMEYECEĞİZ!

ÇARŞAMBA OVASINI KİRLETECEK HER TÜRLÜ GİRİŞİME KARŞI ÇIKIYORUZ!

Lastik ve endüstriyel atık yakılabilecek!
5346 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanuna göre; kentsel atıklar, atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünler ve sanayi atık çamurları ile arıtma çamurları da biyokütle yakıtı olarak tanımlanmaktadır.

Çarşamba Ovasının ortasına Biyokütle Enerji Santrali kondurulmak isteniyor.
Proje akla, mantığa ve hukuka bile aykırı, Samsun 3. İdare Mahkemesi projeyi iptal etti.
Kararda tesis alanının “Nitelikli Tarım Alanı” olduğunu söylüyor. 1. Sınıf tarım arazisi vasfında olduğunu söylüyor.
Mahkeme bu kararı verdiğinde korona salgını yoktu. Salgından sonra ovamız her şeyden değerli oldu.
Mahkeme kararına rağmen şantiye çalışmaya devam etti.
Çarşamba BES ne mahkeme kararını, ne Samsunluları, ne de salgını tanımıyor.
Nitekim Samsunlular’ın tepkisi ile Samsun Valiliği Çarşamba BES şantiyesini 11 Mayıs 2020 tarihinde mühürledi.

Çarşamba Biyokütle Enerji Santralı Kirletici Bir Tesistir!
Biyokütle santralleri yakıtlarının doğrudan yakılması yöntemi ile çalışan bir nevi termik santraldır.
Çarşamba BES’de günde 630 ton biyokütle yakılacak ve bu tesis kömür ile çalışan termik santrallerden;

• %150 daha fazla azot oksit,
  • %600 daha fazla uçucu organik bileşenler,
  • %190 daha fazla partikül madde,
  • %125 daha fazla karbon monoksit salacak!
    Yani Çarşamba BES bir halk sağlığı sorunudur, santrallerin yakınlarındaki sakinlerde alerji, astım ve kronik tıkayıcı akciğer hastalığı gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğini hepimiz biliyoruz.

Her gün 38 ton kül!
Tesisin günde 38 ton kül çıkartacağı iddia ediliyor. Bu iddia doğru ise, bu miktarın bir kısmı bacalardan, bir kısmı yığıldığı yerden rüzgar yolu ile Çarşamba Ovasına yayılacak. Uçucu külün %96’sının tutulacağını iddia ediyorlar. Ama Türkiye’de bu filtrelerin çalışmadığını herkes bilir.

Baca Filtresini neden çalıştırmıyorlar?
Baca filtresi santralin elektrik üretiminin bir kısmını tüketir. Bu yüzden santral patronları filtreyi çalıştırmak yerine o elektriği de satıp para kazanmak isterler.

UNUTMAYIN!

• Kül bir kirleticidir ve tarımsal çalışmalarda kesinlikle kullanılamaz.
  • Tesisin bacasında kullanılacak filtreler partikül tutmaya yarar, zararlı gazları tutmaz.

Çarşamba Ovası Kuruyacak!
— Çarşamba BES günde 1600 metreküp yeraltı suyu kullanacak!
— Böylece yeraltı su seviyesi düşecek, buraları deniz suyu doldurmaya başlayacak, toprak tuzlanmaya başlayacak.
— Ovada sadece tarımı değil, yaşamı da öldürecek.
— Tesisten çıkan sıcak su 26 C dereceye indirilerek geri verilerek doğanın dengesini bozacak..
Tekkeköy’de kurulu diğer sanayi ile bu tesis bardağı taşıran son damla olacak, tarım bölgesi kirlilik merkezi olacaktır.
Çarşamba Ovası, “5403 sayılı Toprak Koruma ve Kullanım Kanununun 17. Maddesi” gereğince Bakanlar Kurulu tarafından BÜYÜK OVA kapsamına alınmıştır.

Çarşamba ovası nitelikli tarım arazisidir, kimse bu özelliğini öldüremez. Bu gerçek mahkeme kararıdır.
Samsun‘a, toprağımıza, salgında en değerli varlığımız olan çiftçimize sahip çıkmak ve mahkeme kararlarına uymak herkesin görevidir. “Çarşamba Ovası Tarım Alanıdır” hatırlatırız!

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP)