Ana Sayfa > Bildiriler > ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi sorularımızı cevaplamak zorunda

ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi sorularımızı cevaplamak zorunda

Ordu Çevre Derneği, Ordu Büyükşehir Belediyesine karşı bilgi sakladığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Ordu Büyükşehir Belediyesinden istedikleri bilgiyi alamadığı için açmış olduğu davayı kazandı. ORÇEV, konuyla ilgili olarak “Kurumlar istenilen bilgileri vermek zorunda” açıklaması yaptı.

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, tüm kurumlardan derneklerinin ilgi alanına giren konularda 4982 Sayılı Bilgi Edinme Yasası kapsamında sorularla bilgi edinmek istediklerini,  kimi kurumlar bilgi verirken kimilerinin de geçiştirici yanıtlar verdiğini bilgi vermeyen ya da yeterli yanıt vermeyenler hakkında dava açtıklarını belirtti.

MAHKEME: BİLGİ EDİNME HER YURTTAŞ VE KURUMUN HAKKIDIR

Gönül, açıklamasında şunları ifade etti: “Ordu Büyükşehir Belediyesi Enver Yılmaz döneminde Altınordu Ayışığı Düğün Salonu’nu yıkarak dolguyu büyütüldü. Bu konuda açtığımız davayı kazandık. Daha sonra yapılan üst zemin düzenlenmesi sonrası Atatürk’ün Ordu’ya çıkış iskelesi önünde bir kafeterya yapımı başladı. Kafeteryanın ruhsatının olup olmadığını, ihale yapıldıysa kime verildiği, değerinin ne olduğuyla ilgili sorularla bilgi istemiştik. “Yasalara uygun” yanıtı verdiler. Bu kaçamak yanıta sonrası yeniden yazdık, yeniden aynı yanıt verdiler. Üç kez yazdığımız yazıya gereken yanıtı vermediklerinden 4982 Sayılı Bilgi Edinme Yasasını ihlal etmekten dava açtık.  Dava sonuçlandı. Ordu İdare Mahkemesi, bilgi istemenin hukuka aykırılık oluşturmadığını belirterek, bilginin verilmesi vurgusu yapmaktadır. Bilgi edinme her yurttaşın ve kuruluşların yasal hakkıdır. Kurumlar bu yasal hakkı ihlal edemez.” dedi.

MAHKEMENİN KARARI ŞEFFAFLIK İLKESİNE DE DİKKAT ÇEKİYOR

Derneğin avukatı Alptekin Ocak da şunları söyledi: “Ordu Çevre Derneği’nin kuruluş amacı bellidir. Ordu’nun kent merkezleri ve kırsal mekanlarının, ekolojik bütünlük içinde korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kurulmuş bir demektedir. Temel çalışma konuları ekolojik ve çevresel değerlerdir. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne sahilde, kamusal mekanda yapılan bir yapının ruhsatı ve ihalesine ilişkin sorduğumuz sorunun yanıtsız kalması devlet kurumlarının işleyişinin demokratik ve şeffaf olması kuralına aykırılık oluşturuyordu. Ordu İdare Mahkemesi bu yönüyle bakış açımızı onaylamış, demokratiklik yönünde bir karar vermiştir. İdare Mahkemesi’nin bu kararı ile dava sürecimizin; kamu kurumlarına kararlarını alırken örnek oluşturacağını umut ediyoruz.”