Buradasınız
Ana Sayfa > Arkeoloji > 2 bin yıl önce Manisa bu depremle yıkılmış!

2 bin yıl önce Manisa bu depremle yıkılmış!

Son günlerde depremle yatıp kalkan, yurttaşların korkulu ve endişeli günler yaşadığı Manisa’da, bundan 2 bin yıl önce meydana gelen ve 12 antik kentin yıkılmasına neden olan büyük depremin izleri bulundu. Aigai Antik Kenti’nde yer alan yazıtta, yerle bir olan kenti yeniden imar eden Roma imparatoruna halkın teşekkürü yer alıyor.

Manisa 22 Ocak’tan bu yana depremlerle sallanıyor. Uzmanlar Batı Anadolu’nun fay hatları üzerinde olduğunu ifade ederken, birçok kentten hissedilen depremler endişeye neden oluyor. Arkeologlar, Manisa’da bu deprem gerçeğinin binlerce yıl önce de yaşandığını belirtiyor. Manisa’nın Yuntdağı bölgesinde yer alan Aigai Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, milattan sonra 17 yılında yaşanan büyük depreme yönelik yazıt bulundu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Aigai Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, ortaya çıkarılan yazıtların 2 bin yıl önce yaşanan büyük depremi doğruladığını ve depremden sonra kentin yeniden imar edilişinin bu yazıtta yer aldığını açıkladı.

Antik kent ile ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, “Aigai’nin kuruluş tarihi milattan önce 700 civarı. Kenti yaklaşık olarak milattan sonra 3’üncü yüzyılda terk ediyorlar.Yani bin yıl boyunca kesintisiz bir yaşam olduğunu söyleyebilirim. Daha sonrasında Bizans döneminde kısa bir yerleşim ve Türklerin gelişi, 13’üncü yüzyılda tamamen terk edilmiş bir yer” dedi.

BATI ANADOLU’NUN BAŞINA GELMİŞ EN BÜYÜK FELAKET

Antik yazarların da depremin şiddetinin çok güçlü olduğunu doğruladığını anlatan Doç. Dr. Yusuf Sezgin, depremin Batı Anadolu’nun başına gelmiş en büyük felaket olarak tanımlandığını söyledi. Doç. Dr. Sezgin, “Antik yazarların bize aktardığına göre milattan sonra 17 yılında çok büyük bir deprem meydana geliyor. Hatta yaşlı Plinius bu depremi, milattan sonra 17 depremini Batı Anadolu’nun başına gelmiş en büyük felaket olarak isimlendiriyor. Sadece yaşlı Plinius değil birçok antik yazar mesela Tacitus bu depremle ilgili ayrıntılar veriyor ve bu ayrıntılar aslında çok çarpıcı. Buradaki ifadelerden anlıyoruz ki bu çok şiddetli bir deprem meydana gelmiş. Biz buradaki kazılarda bu depreme ilişkin bazı yazıtlar bulduk ve bu yazıtların bir kısmı oldukça yeni yazıtlar. Ve bu yazıtlar da antik kaynakların bize aktardığı 17 depreminin gerçek olduğunu kanıtlıyor. Bu deprem sırasında 12 tane antik kentin yıkıldığını söylüyor antik yazarlar. Şimdi bu kentlerden bir tanesi de Aigai. Ama ilginç olan nokta şu belki de, bu sayılan kentler arasında Kyme var. Kyme neresi, Aliağa. Bugünkü Aliağa’dan bahsediyoruz. Diğer bir kent, en uzaktaki kent ise Philadelphia, yani bugünkü Alaşehir. Yani toplamda 250 kilometrelik bir hat boyunca 12 tane büyük kent yerle bir olmuş. Bu da bize depremin çok şiddetli bir şekilde meydana geldiğini gösteriyor.”

2 BİN YILLIK DEPREM YAZITLARI

Bu yazıtlar 2 bin yıllık ve deprem gerçeğinin antik çağlarda da yaşandığını ifade ediyor. Doç. Dr. Sezgin, yazıtlarla ilgili şunları söyledi: “Aslında son dönemin en güncel konularından bir tanesi deprem. Depremle yatıp depremle kalkıyoruz. Deprem gerçeği tabiki antik çağda da vardı. Biz Aigai’de yürüttüğümüz kazı çalışmalarında bu depremlere ilişkin bir takım yazıtlar ele geçirdik. Yaklaşık 2 bin yıllık yazıtlar. Bize milattan sonra 17 yılındaki büyük bir depremin nasıl meydana geldiğini ve bu deprem sonrasında kentin nasıl yeniden imar edildiğini göstermekte.”

DEPREM BİLİNCİNİ GÖSTERİYOR

Doç. Dr. Sezgin, yazıtlardaki ifadelerin hem Latince hem de eski Yunan dilinde yazıldığı ifade etti. Ayrıca yazıtlarda depremle yerle bir olan kentlerini ayağa kaldıran Roma imparatoruna teşekkür edildiğini aktaran Sezgin,  “17 depreminin yaralarının sarılmasının aslında Roma İmparatoru Tiberius’a borçlu bütün kentler. O kadar büyük bir felaket meydana geliyor ki Tiberius kentlerin her birine 5 yıl vergi muafiyeti sağlıyor ve çok ciddi bir para yardımında bulunuyor. Yani kentler aslında Tiberius’un cömert yardımlarıyla yeniden ayağa kalkıyorlar. Zaten bu yazıtlardaki ifade de o. Açık bir şekilde Asya’nın 12 kentinin Tiberius’un yardımlarıyla yeniden ayağa kaldırıldığı yazıyor. Bu yazıtlar muhtemelen kentin agorasında yani meydanında duruyordu. İnsanlar bu yazıtı devamlı görüyorlardı ve Tiberius’a olan şükranlarını her zaman ifade ediyorlardı. Bu aslında bir yandan da deprem konusunda bir bilinç geliştirdiğini düşünüyorum. Çünkü insanlar her zaman bu kentin 17 yılında yıkıldığını onlarca yıl sonra bile hatırlamış oluyorlar ve deprem gerçeğiyle yaşamışlar” diye konuştu.

Aigai Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, milattan sonra 17 yılında yaşanan büyük depreme yönelik yazıt ve kentin tarihçesinin yer aldığı pano.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top