Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Kazdağları Direnişçileri 3. yıl eyleminde buluştu: Kirazlı’yı rehabilite edin

Kazdağları Direnişçileri 3. yıl eyleminde buluştu: Kirazlı’yı rehabilite edin

Kanadalı şirket Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş’ne karşı verilen Kazdağları Direnişi’nin 3’üncü yıl dönümünde, bir kez daha ‘Havama, toprağıma, suyuma dokunma!’ sloganları atıldı.

Kazdağları’nı altın madeni için talan eden Alamos Gold’a karşı yürütülen mücadelenin 3’üncü yıl dönümünde İskele Meydanı’nda ekolojik tahribatta sorumlu olanlarının yargılanması ve cezalandırılması çağrısında bulunuldu. Çevre ve ekoloji örgütlerinin katıldığı basın açıklamasında, Kazdağları Direnişi’nde nöbet tutan müzisyenler, mücadele sırasında besteledikleri parçaları söylediler. Kazdağları Ekoloji Platformu adına konuşan Deniz Öztürk, “Kirazlı’da cehennem çukurları, siyanürlü atık barajlarını açtırmadık. Tarım ve Orman Bakanlığı’na tekrar sesleniyoruz: Verdiğiniz sözü tutun, Kirazlı’nın rehabilitasyonunu artık başlatın. Alamos Gold’u nasıl kovduysak diğer şirketleri de Kazdağları’na sokmaya niyetimiz yok” dedi.

“HER AĞACI TEK TEK SAVUNACAĞIMIZA SÖZ VERDİK”

Öztürk 350 bin ağacın katledildiğini ve doğal yaşamın bozulduğunu ifade ederek, “425 gün nöbet tuttuk. Alamos Gold’un patlatıp yok etmek istediği Balaban Tepesi’nin eteklerinde çadırlarımızda geceledik. İçme suyumuz zehirlenmesin, daha fazla ağaç kesilmesin diye her türlü zorluğa rağmen mücadelemizden vazgeçmedik. Maden işletmesi kapanana ve haklı mücadelemizi kazanana kadar direneceğimize, her ağacı tek tek savunacağımıza söz verdik” dedi.

“KİRAZLI’DA CEHENNEM ÇUKURLARINI AÇTIRMADIK”

Kazdağları mücadelesinde para cezası ve gözaltılar gibi baskılara rağmen yaşam mücadelesinden vazgeçmediklerini dile getiren Öztürk, “Yaşamdan yana olan herkes için bir umut olan, ağacın, sincabın, karacanın hakkını savunanların desteğiyle büyüyen ve tüm ülkenin sahiplendiği bu haklı mücadele sayesinde altın madeni şirketi Alamos Gold Kirazlı’dan kovuldu. Alamos Gold’un Kazdağları’nda Ağı Dağı ve  Çamyurt projeleri de hiç başlamadan, tek bir ağacı bile zarar görmeden iptal edildi. Kirazlı’da cehennem çukurları, siyanürlü atık barajlarını açtırmadık. Ne güzeldir ki bitkisel toprağın sıyrılmadığı alan tekrar yeşermeye, kesilen ağaçlar köklerinden filizlenmeye, ekosistem kendini onarmaya başladı” sözlerine yer verdi.

“TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI VERDİĞİ SÖZÜ TUTSUN!”

Kesilen 350 bin ağacın bulduğu bölgenin rehabilite edilmediğini vurgulayan Öztürk, “Ağaçların kesilmesi için şirketin Orman Genel Müdürlüğü’ne 5 milyon dolar ödeme yaptığını ve bu ödeme karşılığı kesimin OGM tarafından gerçekleştirildiği açıklamasını da unutmadık. Tarım ve Orman Bakanlığı’na tekrar sesleniyoruz: Verdiğiniz sözü tutun, Kirazlı’nın rehabilitasyonunu artık başlatın” diye belirtti. Kirazlı’nın rehabilitasyonun ekoloji uzmanlarından oluşan ekiplerle, halkın ve ekoloji örgütlerinin katılımında şeffaf bir şekilde yürütülmesi için sürecin takipçisi olacaklarını dile getiren Öztürk, “Kazdağları direnişinin verdiği umutla Türkiye’nin hemen hemen her yerine sıçrayan ekoloji mücadelesi her gün artarak devam ediyor” dedi.

“KAZDAĞLARI’NDAKİ TEHLİKE BİTMEDİ”

Alamos Gold’un gitmesine rağmen Kazdağları’ndaki tehlikenin bitmediğinin altını çizen Öztürk, “Yüzde 79’u metalik madencilik ruhsatları ile kaplanmış Biga Yarımadası’nda yerli ve yabancı birçok maden ve enerji şirketi sırada bekliyor, tarım alanları organize sanayi bölgesi kurularak yok edilmeye çalışılıyor, Marmara ve Kuzey Ege denizleri kıyı planlarıyla, yeraltı ve yerüstü suları sanayi atıklarıyla, havası ve  taş ocakları ve çalışmaya devam eden termik santrallerle kirletiliyor” diye tepki gösterdi.

“ALAMOS GOLD’U NASIL KOVDUYSAK DİĞERLERİNİ DE KOVACAĞIZ”

Cengiz Holding ve Nurol Holding’e ait TÜMAD Madencilik gibi şirketlerin  altın ve nakır madenlerinde ısrar ettiklerini dile getiren Öztürk, “Ayvacık İlçesi Arıklı Köyü’nde tüm tepkilere rağmen sondajlar devam ediyor. Sadece sondajı bile ölüm saçan bu madenleri işletmek demek Kazdağları’nda yaşayan tüm canları kansere, ölüme mahkum etmek demek.

Her türlü baskıya rağmen, maden mafyalarına karşı Kazdağları’nda verdiğimiz mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Alamos Gold’u nasıl kovduysak Cengiz Holding’i, Nurol Holding’i, Bahar Madencilik’i, CVK’yı, Koza’yı, MTA’yı ve yörede yeni yıkımlar planlayan diğer şirketleri de Kazdağları’na sokmaya niyetimiz yok” dedi.


Evrensel

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top