Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Turgutlu Çevre Derneği’nden Çernobil faciasının yıldönümünde basın açıklaması

Turgutlu Çevre Derneği’nden Çernobil faciasının yıldönümünde basın açıklaması

Turgutlu Çevre Derneği ve Turçep üyeleri belediye binasının önünde Çernobil olayının 38. yıl dönümü dolayısıyla bir konuşma gerçekleştirdi.

Turgutlu Çevre Derneği ve Turgutlu Çevre Platformu (Turçep) ile birlikte Çernobil felaketinin 38.yıl dönümünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Turgutlu Belediyesi hizmet binası karşısındaki saat kulesi önünde gerçekleştirilen açıklamaya dernek ve platform üyeleri katıldı.. Konuşma şu ifadelere yer verildi:

“Çernobil Olayı 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 140 km kuzeyindeki Çernobil’de tarihin en büyük nükleer kazasında atom bombasının yakıtı, olarak bilinen plütonyumun santral kalbinden çıkan sızmasıyla çevreye, atmosfere bulaştı.

27 Nisan 1986 da kazadan bir gün sonra, rüzgar Karadeniz, Baltık Denizi ve İskandinav ülkelerine radyasyon yüklü bulutlan getirmeye başladı, 28 Nisan 1986 günü ilk olarak Isveç yüksek oranda radyasyonu tespit edince Moskova Televizyonu Çernobil kazasını dünyaya duyurmak zorunda kaldı. 29 Nisanda Amerikan uydusu Çernobil kazasının uzaydan fotoğrafını çekince olayın büyüklüğü anlaşıldı.Sovyetler Birliği ordusu, felaketin hemen ardından, santralin etrafinda yaklaşık 50 kilometrelik bir “dışlama bölgesi” ilan etti.

Toplam yüzölçümü 2.600 kilometrekareyi bulan ve kısaca “bölge” olarak anılan bu alana girişler yasaklandı. Ne kadar yük getirdi bilmiyoruz.

Bu girişin ardından, Çernobil felaketinin bizim açımızdan neden çok önemli olduğuna bakarsak; İzmir ili Gaziemir’deki radyasyonlu sahanın yıllardır çözülememiş olması ve halen İzmir için büyük risk oluşturması bizi her Çernobil faciasinin yıl dönümünde çözüm bekleyen sorunların başında gelen bu bizim felaketimizi hatırlatıyor.

Gaziemir’de 1940′” yillardan 2010 yilina kadar faaliyette bulunan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası tarafından sahaya gömülen kurşun atıkları ve radyoaktif maddeler, izleyen yıllar boyunca hemen hemen her yıl İzmir ve Türkiye’nin gündeminde olmuş ve alan, bir türlü radyoaktif maddelerden arındılamamıştır. Bu firma Gaziemir’den kovulmuş, Torbalı’ya gitmiş.

Çepnidere’deki tehlikeli soruna sahip çıkılmasını bekliyoruz

Şimdi ise Turgutlu Çepnidere mahallesine 236 metre mesafede aldıklari 14 dönüm alan içine AKÜ-KURSUN -KALAY tesisi kurmak için Manisa Valiliğinden ÇED gerekli değildir karar alinmis ve nihai proje tanıtım dosyası aşamasına gelmişlerdir.

Bizler Turgutlu Çevre Derneği olarak bu tesisin kurulmasına karşı mahkemede dava açtık ve iki gün önce mahkeme bilirkişiler ile keşif yaptı. Tesis yerinin seçim yanlışlığını ve bu verimi arazileri yok edeceğini bilim temelli olarak anlattık.

Bu tesis önce Çepnidere Mahallesini ardından çok yakın konumdaki OSB çalışanlarını ve ardından da Turgutlu’da yaşayanları kanserle tanıştıracaktır. Yine bu tesis yeraltı ve yerüstü sularımızı kirletecektir. 5 adet bacadan çıkacak hava kirletici ağır metaller ile tüm Gediz Büyük Ovasını ve ovada yetişen ürünleri kirletecektir. Turgutlu Çevre Derneği ve Turçep olarak, halkımızın bu çok tehlikeli soruna sahip çıkmasını bekliyoruz. Aynı şekilde tüm Devlet Kurumlarının da başta Kaymakamlık olmak üzere kamuya çok büyük yük getirecek ve aynı zamanda Gediz Büyük Ovasını ve bu ovadan beslenen yaklaşık 10 milyon insanı etkileyecek olan bu soruna sahip çıkmalarını bekliyoruz.’ ifadelerine yer verildi.


Yankı

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top