Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Topraklarının Yüzde 74’ü Madene Açılan Ordu’da Yeni bir Maden için Süreç Başladı

Topraklarının Yüzde 74’ü Madene Açılan Ordu’da Yeni bir Maden için Süreç Başladı

Ordu’da son bir kaç aydır yeni maden ve enerji projeleri için peş peşe Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED)  süreçleri başlatılıyor.

TEMA‘nın çalışmasına göre yüzde 74’ü maden sahası ilan edilen kentin Mesudiye ilçesinin Darıcıbaşı Mahallesi’nde 6,92 hektarlık alanda Favori Metal Madencilik’in açmak istediği IV. Grup (Bakır, Kurşun, Çinko) maden ocağı projesi için süreç başladı.

Bin 599,85 hektarlık alan için Bakanlık’tan 24 Eylül 2030 tarihine kadar maden işletme ruhsatı alan şirket, ilk etapta 6,92 hektar için süreç başlattı. İlerleyen dönemde bu alanın tamamını madene açabilir. Yıllık 10 bin 80 ton üretim yapılması planlanan maden, açık ocak işletme tekniği ile işletilecek. Ordu kent merkezine 29 kilometre uzaklıkta olan maden ocağı Darıcabaşı Mahallesi’ne kuş uçuşu 672 metre, en yakın konuta ise 215 metre mesafede.

Öte yandan maden sahası, Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-GümüşhaneArtvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Orman Alanı” olarak tanımlanmış durumda.

Maden ormanlık alanda, yerleşim yerlerinin yakınında

Şirket, maden ocağı için Bin 599,85 hektarlık alanla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 24 Eylül 2030 tarihine kadar maden işletme ruhsatı aldı. İlk etapta ise 6,92 hektar için ÇED süreci başlatıldı. İlerleyen dönemde bu alanın tamamının madene açılması mümkün olacak.

Yıllık 10 bin 80 ton üretim yapılması planlanan maden, açık ocak işletme tekniği ile işletilecek. Ordu kent merkezine 29 kilometre uzaklıkta olan maden ocağı Darıcabaşı Mahallesi’ne kuş uçuşu 672 metre, en yakın konuta ise 215 metre mesafede. Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-GümüşhaneArtvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre de “Orman Alanı” olarak tanımlanmış durumda.

GES de tarım alanında

Kabadüz ve Altınordu‘da da HES ve güneş enerjisi santralleri için ÇED Gerekli Değildir kararı verildi.

Son yıllarda Karadeniz’de görülmeye başlanan Güneş Enerjisi Santralları (GES) tesislerinden birisinin de Kabadüz ve Altınordu ilçeleri arasındaki bir bölgede kurulması için Bakanlık tarafından “ÇED gerekli değil” kararı verildi. Melet Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından toplamda 4,15 hektarlık iki ayrı alanda kurulacak olan GES, aynı şirket tarafından işletilen Ordu Hidroelektrik Santralı’na yardımcı güç olarak kurulacak.

GES sahası “Ordu-Giresun-Gümüşhane-Trabzon-Rize-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Onaylı Çevre Düzeni Planı”na göre tarım arazisinde kalıyor.

ORÇEV: “Her gün yeni bir projeyle karşılaşıyoruz”

Ordu’da taş ocaklarına, deniz dolgusuna ve HES’lere karşı mücadele ederken birdenbire maden ve enerji sektörünün diğer alanlarıyla karşılaşmaya başladıklarını belirten Ordu Çevre Derneği yetkilileri, ”İlan edilen yüzde 74 maden alanına enerji alanları dahil değil. Taş ocakları her yerde. Artık tarım ve ormanlar, dereler, denizler tehdit altında demiyoruz, yok ediliyor” dedi.

Derneğin Yönetim Kurulu şu bilgileri verdi:

“HES için Mesudiye’de başvuru vardı. Şimdi de HES yapan şirketler aynı alanlara  Güneş Enerjisi Santralleri kurmayı planlıyor. 05.03.2024 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün sitesinde yayımlanan duyuruda, Kabadüz ve Altınordu ilçelerinin sınırları içinde Melet Irmağı’ndaki Ordu HES’e  ‘yardımcı kaynak GES’ için Ordu Valiliği tarafından “Çevre Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiş. Bölge halkıyla dava açmak için hazırlık yapacağız”

Aynı şirketin beşinci projesi

Mesudiye Darıca’da da bakır, çinko, kurşun maden işletmeciliği için ÇED süreci başlatan Favori Metal Madencilik, Tarım, Enerji, Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti. yaklaşık beş ay önce Perşembe ilçesinde, bir ay önce de Gölköy, Ulubey ve Kabadüz ilçelerinde aynı madenler için ÇED süreci başlatmıştı.

“Sanki Ordu’da maden sahaları bu şirkete devredilmiş” diyen dernek yetkilileri, “Diğer ilçelerde olduğu gibi Mesudiye’de de tarım, mera ve orman alanlarının maden sahası yapılmasına izin vermeyeceğiz. Fatsa ortada. Yeni Fatsalar istemiyoruz. Hele Ordu’nun İliç olmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.


Yeşil Gazete

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top