Ana Sayfa > Haberler > Salihli’de JES’ler için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına bilirkişilerin de itirazı var

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı köyünde yapılmak istenen JES için bilirkişi heyeti raporu sundu. Raporda JES için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının uygun olmadığı belirtildi

Salihli’nin Jeotermal Elektrik Santrali için açılmak istenen kuyulara karşı köylülerin hem toplumsal hem de hukuksal alandaki mücadelelerinde kazanımlar ve gelişmeler yaşanılıyor. Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı köyünde yapılmak istenen JES için bilirkişi heyeti raporunu mahkeme heyetine sundu. Salihli’de JES’ler için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına bilirkişilerin de itirazı var. Raporda JES için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının uygun olmadığı belirtildi.

HUKUKSUZ JES UYGULAMALARINA KARŞI BİR YARGI FRENİ DAHA GEREKLİ

Daha önce de Ahmetli’nin Kargın Köyü için verilen “ÇED gerekli değildir” kararı da bilirkişi keşif raporunun ardından mahkemece iptal edilmişti. Dolyısıyla Salihli Hacıbektaşlı’daki SANKO şirketinin hukuksuz jeotermal faaliyetine hukuki destek sağlamaya çalışılan “ÇED Gerekli değil” kararının da mahkemece iptali için hem bir emsal hem de umut doğmuş oldu. Böylelikle bölgede açılması planlanan birçok kuyu için ÇED kararı gerekliliği doğdu.

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı’da köylüler, SANKO Enerji’nin kurmak istediği jeotermal enerji santraline karşı direnişine de devam ediyor. JES için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı açılan iptal davasında bilirkişi heyetinin raporu da açıklandı. Bilirkişi Heyetinin tamamı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının uygun olmadığını belirtti. Yapılan bilirkişi keşfinde ise, SANKO şirketinin sır gibi sakladığı santral alanı mahallenin tam ortası çıkmıştı.

KARARIN LEHİMİZE OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Karar sonrası köyde büyük sevinç yaşanırken, dava sürecinin devam ettiğini ifade eden Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege ise yaşanan gelişmeleri şöyle açıkladı:

“Bu hafta bilirkişiler raporlarını sundu. Tamamı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının uygun olmadığına karar verdiler. Hepsinin görüşü bu yönde. Ziraat bilirkişinin görüşleri bizim için önemliydi. Raporda yerleşim yerine 15 metre yakınlıkta olması gibi hususlar belirtildi. Projenin kendisinin de uygun olmadığı raporda belirtilmiş. Bu bizim için çok önemli gelişme. Muhtemelen bu rapor sonrasında mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı vereceğini düşünüyoruz. Ardından karar duruşması açılarak dava nihayete erecektir. Kararın lehimize olacağını düşünüyoruz. Hacıbektaşlı’da toprağını savunanlar kazanacak ” diye konuştu.