Buradasınız
Ana Sayfa > Videolar > TEMA Vakfı’ndan altın madenleri doğaya nasıl zarar veriyor konulu animasyonlu video

TEMA Vakfı’ndan altın madenleri doğaya nasıl zarar veriyor konulu animasyonlu video

TEMA Vakfı hazırladığı animasyonlu video ile altın madenlerinin yapılma sürecinde ve sonrasında doğaya verdiği zararları aşama aşama anlatıyor ve bizi altının topraktan çıkarılma yolculuğuna davet ediyor.

TEMA Vakfı altın madenlerinin yapılma sürecinde ve sonrasında doğaya verdiği zararları aşama aşama anlatan animasyonlu bir video hazırladı.  “Altın madeni hakkında anlatacaklarımız var” başlığıyla yayınlanan videoda madenciliğin tüm süreçleri ve etkileri basit bir dil ile anlatılıyor.

Animasyon “Her aşaması doğaya ve insana büyük zararlar veren altın madenciliği, hangi aşamaları içeriyor gelin birlikte bakalım” sözleriyle bize altının topraktan çıkarılma yolculuğuna davet ediyor.

Videoda altın arama çalışmaları sırasında yapılan sondajlar, bu çalışmaların yapılabilmesi için açılan yollar anlatılıyor. Daha sonra projeye başlanacak alanda binlerce hektarlık toprağın nasıl sıyrıldığından bahsediliyor. Anlatı, madencilik sırasında yapılan dinamitli patlatma ve siyanürlü su vasıtasıyla yapılan altın ayırma işlemiyle devam ediyor.

“Ormanlar yavaşça parçalanır”

“Madencilikte önce toprak içinde bulunan değerli metal miktarı belirlenir. Bu işleme altın arama denir. Arama için yüzlerce noktada sondajlar açılarak örnekler alınır. Bu sondajlar ormanların ve meraların ilk yaralarıdır. Açılan yollar daha ilk aşamada binlerce ağacın kesilmesine neden olur. Ormanlar yavaşça parçalanır. 

“Arama sürecinin ardından projelendirme süreci başlar. Projelendirme aşamasında orman alanları, tarım arazileri, meralar ve su kaynaklarının kullanım izni madenlere devredilir.

“Madenin çıkarılacağı alanda yapılan ilk işlem sıyırma işlemidir. Önce ağaçlar kesilir. Ardından içerisinde canlıların yaşadığı binlerce yılda oluşan verimli toprak sıyrılarak yok edilir. 

“Altın madeni toprakta sim halinde dağınık olarak bulunur o nedenle karlı bir işletme için binlerce hektarlık alana ihtiyaç duyulur. “

Tema Vakfı, geçtiğimiz haftalarda da Kaz Dağları Madencilik Raporu‘nu yayınlamıştı ve bu rapora göre Kaz Dağları Yöresi’nin yüzde 79’u maden ruhsatlı ve bu ruhsatlı alanların yüzde 41’i ise aktif halde. 

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.  

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top