Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > SOCAR termik santralinin ‘ÇED olumlu’ kararının iptali Danıştay’dan döndü!

SOCAR termik santralinin ‘ÇED olumlu’ kararının iptali Danıştay’dan döndü!

Aliağa’da SOCAR’ın yapmayı planladığı termik santralin ‘ÇED olumlu’ kararının iptalini, Danıştay 6. Dairesi reddetti.

İzmir‘in Aliağa ilçesinde Socar Power Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yapılması planlanan Socar Power Termik Santrali Entegre Projesi termik santrali için bakanlık tarafından verilen ‘ÇED olumlu’ kararına karşı açılan davada, “ÇED yeterlidir” kararı mahkeme tarafından yanlış bulunarak iptal kararı verilmişti. Davanın temyiz aşamasında ise mahkemenin bu iptal kararı Danıştay tarafından bozuldu.

7 YILLIK DAVA SÜRECİ

İzmir’in Aliağa ilçesinde Socar Power Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Socar Power Termik Santrali Entegre Projesi” ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ÇED Olumlu Kararının iptali istemiyle açılan dava Danıştay 6. Dairesi tarafından reddedildi.

Yaklaşık 7 yıldır süren hukuki mücadelede ÇED Olumlu Kararının iptali için İzmir 3. İdare Mahkemesi’ne 2013 yılında dava açılmıştı. Dava sürecinde 2015 yılında bilirkişi raporunun açıklanmasının ardından termik santral alanının ormanlık alan olduğu, santral atıklarının tehlikeli olduğu belirtilerek ek bilirkişi raporu istenmiş, 2016 yılında gelen ek bilirkişi raporunda ÇED Raporuna gerek olmadığı ifade edilmişti.

İzmir 3. İdare Mahkemesi ise raporun jeoloji, orman ve fauna yönlerinden yeterli inceleme araştırmaya dayanmadığı, yetersiz olduğu gerekçe gösterilerek, ÇED Olumlu kararını iptal etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İdare Mahkemesi’nin kararını temyiz etti. Temyiz incelemesi yapan Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, ÇED Raporunda eksiklik bulunmadığını gerekçe göstererek davayı reddetti.

“AÇIKÇA HUKUKA AYKIRI BİR KARARDIR”

Davacı olan EGEÇEP ise hukuki süreci Anayasa Mahkemesi‘ne taşıyacağını belirtti. Yapılmak istenen termik santralin Kuzey Ege kıyılarının tamamını tehdit ettiğini belirten ve kararı BirGün’e değerlendiren EGEÇEP dönem sözcüsü Av. Berna Babaoğlu Ulutaş, “Danıştay 6.Dairesi’nin 5 üyesinin 2 üyesinin kararın onanması yönünde karşı oy kullandığını da vurgulamak isterim. Danıştay’ın bizce hukuka açıkça aykırı kararı ile Aliağa’nın kapasitesini aşan kirliliğine petrokokla çalışacak yeni bir termik santral kirliliğinin önünün açıldığını söyleyebiliriz. Koronavirüsü salgını ile uğraştığımız bu günlerde küresel iklim krizinin en önemli müsebbiplerinden olan termik santrallerin önünün yargı tarafından açılması kaygı vericidir. Bu karara karşın Aliağa’nın, bölgenin, dünyanın geleceği için yaşamı savunmak için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top